22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İhracatçıya Şark müjdesi

İhracatçıyı sevindiren haber Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'den geldi. Tüzmen, Türkiye, İran ve Pakistan arasında tercihli ticaretin 2008 yılının ilk aylarında yürürlüğe gireceğini kaydederek, "Türkiye'nin İran ve Pakistan'la ticaretinde patlama bekliyorum" dedi. Tüzmen, Türkiye, İran ve Pakistan arasındaki ticarette, tarifelerin indirilmesi ve tarife dışı engellerin kaldırılması suretiyle tercihli bir ticaret sistemi oluşturulmasını öngören Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret Anlaşması'nda (ECOTA) son aşamaya gelindiğini ifade etti.

Anlaşmanın daha önce Meclis'ten ve Pakistan Parlamentosu'ndan geçtiğini hatırlatan Tüzmen, "Anlaşma İran Parlamentosu'nda da onaylandı. Bu çok önemli bir gelişme. Ekonomik İşbirliği ülkelerinin kendi aralarında yaptıkları ticaret, toplam ticaretlerinin ancak yüzde 5-6'sını oluşturuyor. Bu çok küçük bir oran. Bunu mutlaka yükseltmemiz lazım. Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin kendi aralarındaki ticaret artacak. Anlaşmadan sonra Türkiye'nin İran ve Pakistan'la ticaretinde patlama olacak" dedi.


'Diğerleri de katılacak'
Ekonomik İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerde gümrük vergilerinin çok yüksek olduğunu kaydeden Tüzmen, anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle Türkiye, İran, Pakistan arasında tercihli ticaret başlayacağını, bunun sonucu olarak da belli bir plan dahilinde gümrük vergilerinin düşürüleceğini ifade etti. Tüzmen, "Türkiye, İran, Pakistan arasındaki bu anlaşmaya önümüzdeki dönemde diğer bölge ülkelerinin de katılmasını bekliyoruz. Bu arada, Türkiye, İran ve Pakistan'ın pozitif listelerinde yer alan ürünler için tarifelerin sekiz yıl yerine beş yıl içinde yüzde 10 seviyesine çekilmesini öngören (hızlı yol yaklaşımına) ilişkin görüşmelerimiz de sürmektedir" dedi.


ECOTA ne getirecek?


Gümrük tarifeleri en fazla sekiz yıl içinde indirilecek ve indirimler sonucunda en yüksek tarife oranı yüzde 15 olacak.

Taraf ülkeler arasında fiilen ticareti yapılan tüm ürünler, olabildiğince geniş kapsamda tarife indirimine gidilecek ürünlerden oluşan pozitif listede yer alacak.

Tarife indirimine gidilmeyecek ürünlerden oluşacak negatif liste zaman içinde kademeli olarak libere edilecek.

Pozitif listede yer alacak ürünler sekiz yıllık eşit dilimler halinde aşamalı ve orantılı olarak tüm tarife satırlarındaki ürünlerin en az yüzde 80'ini kapsayacak şekilde genişleyecek.

İndirime gidilecek her tarife için yıllık indirim oranı yüzde 10'dan daha düşük olmayacak.

Anlaşmayla üye ülkeler birbirlerine uyguladıkları tarife dışı engelleri kaldıracak.

'İhracatta patlama bekliyoruz'
Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak, ECOTA onaylamasını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Boydak İran, Irak, Suriye, Yunanistan ve Bulgaristan gibi ulaşımı çok kolay olan ülkelerle ticari işbirliğinin daha da geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye'nin İran ve Pakistan ile ticari ilişkilerinin 2008'de daha da gelişeceğini belirten Boydak şunları söyledi: "Türkiye, İran ve Pakistan arasında tercihli ticaretin 2008 yılının ilk aylarında yürürlüğe girmesini bekliyoruz. Türkiye'nin İran ve Pakistan'la ticaretinde patlama yaşanacak. Sanayicimiz, ihracatını, en kolay ve zahmetsiz bir şekilde sınır komşularımıza yapabilir. Bu fırsatı yıllar yılı değerlendirememişiz" diye konuştu.


'Ticaret gelişecek'
Ancak son yıllardaki gayretlerin meyve vermeye başladığını anlatan Boydak, "Türkiye ve Pakistan'ın daha önce imzaladığı ECOTA anlaşmasını İran Parlamentosu'nun da onaylaması bu meyvelerden sadece biri. 2008'de İran ve Pakistan ile ticaretimiz gelişecek. Gümrükler aşağı çekilecek" ifadesini kullandı.

Radikal
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2007 Pazartesi 07:47:20
Güncelleme :13 Ağustos 2007 Pazartesi 08:28:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?