28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

'İkinci el cep'te dünya lideriyiz

Türkler, yüzde 18'lik ikinci el cep telefonu kullanım oranıyla birinci sırada. Türk tüketiciler, abone başına kısa mesaj gönderiminde de Avrupa'yla yarışıyor Cep telefonu kullanımında dünyanın en büyük pazarları arasında yerini alan Türkiye, ikinci el cep telefonu kullanımında ise liderliği elde etti. Türk tüketiciler ikinci el cep telefonu kullanımında dünya sıralamasında birinciliğe oturdu.
Türk tüketicilerin yüzde 82'lik bölümü yeni cep telefonu kullanmayı tercih ederken yüzde 18'i ise ikinci el cep telefonu kullanıyor.
Ericsson Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, telekomünikasyon ürün ve hizmetlerinin tüketiciler tarafından nasıl kullanıldığı, davranış biçimleri, ihtiyaç ve eğilimlerinin değerlendirildiği 'Ericsson Consumer Lab' araştırması sonuçlarını açıkladı. Anketin 15-69 yaş arası farklı ekonomik, coğrafi, sosyolojik ve kültürel yapılardan gelen 2 bin 106 kişiyle bir saatlik yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak gerçekleştirildiğini belirten Kulabaş, araştırmanın, Türkiye özelinde ve diğer ülkelerle karşılaştırmalı olarak değerlendirildiğini ifade etti.

Günde en az bir kısa mesaj
Kulabaş, Ericsson Türkiye'nin araştırmasına katılanlardan hem mobil hem de sabit telefon kullanma oranının yüzde 61, sadece sabit telefon kullananların oranının yüzde 20, sadece cep telefonu kullananların oranının ise yüzde 16 olduğunu aktardı.
Katılımcıların yüzde 92'sinin bir cep telefonuna, yüzde 7'sinin iki, yüzde birininse üç cep telefonuna sahip olduğunu vurgulayan Kulabaş, yüzde 79'lık bir kesimin bir SIM kartı, yüzde 18'inin ise 2 SIM kartı bulunduğunu sözlerine ekledi Araştırmaya göre müzik, görüntülü mesaj (MMS), duvar kâğıdı ve melodi gibi hizmetlerin kullanımında gençlerin tercihinin belirleyici rol oynadığına dikkat çeken Kulabaş, "Türkiye'de abone başına gönderilen kısa mesaj (SMS) sayısı diğer Avrupa ülkelerine göre oldukça yüksek. Haftada bir kısa mesaj gönderme oranı yüzde 78. Bu dünyada en yüksek oranlardan biri. Gençlerin yüzde 75-88'i günde en az bir kısa mesaj atıyor, yüzde 54'ü kısa mesaj alınca cevap gönderiyor" diye konuştu.
AA
Yayın Tarihi : 4 Kasım 2006 Cumartesi 14:15:21
Güncelleme :4 Kasım 2006 Cumartesi 14:20:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?