16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İlçe İlçe Tokat ekonomisi

TOKAT VALİSİ DR. RECAİ AKYEL” HER İLÇEMİZİN SAHİP OLDUĞU EKONOMİK POTANSİYELİ AÇIĞA ÇIKARIP, İŞLETEREK PİYASAYA KAZANDIRACAĞIZ” DEDİ

İlimizde son yıllarda tarımsal üretimin artması , tarımsal sanayinin yaygınlaştırılması, işgücüne dayalı tekstil ve konfeksiyon sanayi, bölgesel hammadde potansiyeline dayalı mermer ve madencilik, tarım makineleri ve gıda sanayi gibi yatırımlarda gözle görünür şekilde artışların meydana geldiğini ve her ilçede istihdam için gerekli altyapı çalışmalarının sürdüğünü ifade eden Tokat Valisi Dr. Recai AKYEL “ ilimizi rahat ve yaşanabilir bir kent olarak sürdürmek için her ilçemizin sahip olduğu ekonomik potansiyeli açığa çıkarıp, işletmeye açacak ve piyasaya kazandıracağız. iç göç önlenecek ve halkımızın doyduğu yerde doyması sağlanacaktır.“ dedi

İlimiz temel geçim kaynağını tarım, tarımsal sanayi, orman ürünleri ve hayvancılık oluşturmaktadır. İl coğrafi konum olarak farklı yükselti ve iklimlere sahiptir. İl gelişme potansiyeli olarak çok merkezli yapıdadır. İlçeler de merkez kadar gelişme potansiyeli göstermektedirler. Dolayısıyla ildeki göç hareketlerin ilçelere göre farklılıklar arz ettiğinden ilçelere göre göç haritasının değerlendirilmesi gerekmektedir.


1934 yılında ilk kamu sanayi işletmesi olan Turhal Şeker Fabrikası ve devamında Turhal Makine Fabrikasının ilçede kurulması ile birlikte ilçemiz sürekli dışarıdan göç almış ve nüfusu 100.000 lere ulaşmıştır. Bu ilçemiz göç alan bir konumda olmakla birlikte son yıllarda dışarıya da göç vermiştir. İlçe hem göç alan ve hem de göç veren durumdadır. İlçede zengin olan mermer ve diğer yer altı maden rezervleri ile yaş sebze ve meyve ürünlerinim değerlendirilmesi durumunda bu ilçemiz daha da gelişecektir. Bu konuda Turhal Organize Sanayi Bölgesinin mermer Organize Sanayi Bölgesine dönüştürme çalışılmalarımız devam etmektedir.


Erbaa ilçemiz göç veren değil göç alan bir ilçemizdir. İlçede işsizlik sorunu bulunmamaktadır. Organize Sanayi bölgesinde Tekstil ve Konfeksiyon, Tuğla ve Kiremit fabrikaları, Parke ve Kereste fabrikaları gibi emek yoğun işletmelerde ciddi anlamda istihdam sağlanmaktadır. Ayrıca yörenin tarıma elverişli olması nedeniyle tarımda da istihdam sağlanmaktadır. Dolayısıyla ilçede göç sorunu bulunmamaktadır. Bilakis ilçede konfeksiyonda çalışacak bayan işçi talepleri bulunmaktadır.


Niksar ilçemiz tarihi bir kent ve sanayi kültürü mevcut bir ilçemiz olmasına rağmen göç veren bir ilçemizdir. Kelkit Irmağı, Türkiye Transit Karayolu, güneyi kuzeye bağlayan Niksar – Ünye - Akkuş Karayolu, tarımsal sanayi yatırımlardaki artış, Organize Sanayi Bölgesi varlığı, küresel ısınmadan etkilenmeyen bir bölge olması nedeniyle önümüzdeki dönemlerde istihdamın artacağı ve işsizliğin azalacağı tahmin edilmektedir. Zile ilçemiz geçmişten gelen ticari potansiyelini kullanmakla birlikte bu tarihi yapısını, kültürel zenginliğini ve ticari potansiyelini tam olarak değerlendiremediğinden dışarıya göç vermiş ve nufüs hareketlerinde azalma görülmüştür. Güneyi kuzeye bağlayan Zile – Alaca yolunun tamamlanması, Süreyya Bey Barajının faaliyete geçmesi ve Organize Sanayi Bölgesinin yatırımcıların istifadesinde sunulması durumunda gerek tarım ve gerekse sanayi alanında canlılık olacağı ve göçün yavaşlayacaktır..


Artova, Sulusaray ve Yeşilyurt ilçelerimizin temel geçim kaynağı hayvancılık ve tarım olduğundan bu ilçelerimizde sürekli dışarıya iç göç olmuştur. Artova ilçemizde inşaatı devam eden ve bölgenin en kapasiteli fabrikası olan Çimento Fabrikasının işletmeye açılması, yer altı maden kaynaklarından Mermer, Krom ve Kömür rezervlerinin değerlendirilmesi, Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesinin bir an önce yatırımcıların istifadesine sunulması, Yeşilyurt Küçük Sanayi Sitesinin tamamlanması, Sulusaray Kaplıcalarının modernize edilerek turizme kazandırılması durumunda bu havzamızda göçün yavaşlayacaktır.


Reşadiye ilçemiz tarım ve hayvancılık ağırlıklı ekonomiye sahip olup Türkiye Transit karayolunun bu ilçemizden geçmesi ve ilçe dışında bulunan Reşadiyeli yatırımcıların ilçeye yatırım talepleri ile son yıllarda sanayi alanında hareketlenmeler görülmüştür. İlçede Sanayi ve Ticaret Bakanlığı kredi desteği ile 88 işyeri kapasiteli Küçük Sanayi Sitesi kurulmuş ve 2007 yıl sonu itibarıyle faaliyete geçmesi planlanmaktadır.
Transit Karayolu, Kelkit Irmağı ve bu ırmak üzerinde yapılan Hidroelektrik santralleri, küresel ısınmadan etkilenmeyen bir bölge olması ve Küçük Sanayi Sitesi varlığı ile bu ilçemizde gelecekte göç önlenmiş olacaktır.
Başçiftlik ilçemiz sürekli dışarıya göç veren bir bölgemizdir. İlçe coğrafi konum açısından dağlık, yüksek ve merkezi yerleşim yerlerine uzak bir yerleşim yeri olduğundan bu bölgemizde sanayi, tarım yok denecek kadar azdır. Bu bölgemizde hayvancılığın geliştirilmesi, yayla turizminin yaygınlaştırılması, halıcılık ve diğer el sanatlarının özendirilmesi ve gelir getiren bir seviyeye getirilmesi, Yöreye ekonomik katkı sağlanacağı ve istihdam oluşturulacak ve göç nispeten yavaşlayacaktır.


Almus ilçemiz merkeze yakın olmasına rağmen göçün en çok yoğun olduğu ilçelerimizdendir. Temel geçim kaynağı tarım, hayvancılık ve su ürünleridir. Hayvancılığın ve balıkçılığın bu ilçemizde desteklenmesi ve ayrıca yayla turizminin yaygınlaştırılması durumunda bu ilçemizde de göç yavaşlayacaktır.
Pazar ilçemiz Tokat- Turhal arasında yer almakta olup temel geçim kaynağı tarım ürünleri oluşturmaktadır. İlçede göç yaşanmamakta ve yaşam standardı en yüksek ilçelerimizden birisidir. Tarımın bu ilçemizde modern tekniklerle desteklenerek geliştirilmesi gerekmektedir.


Özetle önümüzdeki yıllarda süreçte merkez, Erbaa, Niksar, Reşadiye, Artova, Pazar ilçelerimizde işsizlik sorununun yaşanmayacağı ve göç sorunun olmayacağı,  Turhal, Zile ve Yeşilyurt ilçelerimizde iyileştirilme yapılması durumunda göçün yavaşlayacağı, Almus, Başçiftlik ve Sulusaray ilçelerimizin diğer ilçelerimize göre dezavantajlı yerleşim yerleri olduğu ve diğer ilçelerimize göre istihdam sorunun devam edeceği ancak uzun vadede yayla turizmi, kilimcilik, balıkçılık, termal turizm, kaplıca , v.b projelerin tamamlanması ile bu sorunun yavaşlatılacağı düşünülmektedir.


Valilik olarak her ilçe düzeyinde ayrı ayrı tespit ettiğimiz ve bölgenin gelişme potansiyelini doğrudan etkileyecek projeleri gerçekleştirmek için topyekün olarak çalışmaktayız.


Bugün itibarıyle ilimizde 330 Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi işletmelerinde 15.000 kişi çalışmaktadır. Tokat merkez, Erbaa, Turhal, Zile ve Niksar ilçelerimizde olmak üzere 5 adet Organize Sanayi Bölgesi ve Artova ilçemizde ise kuruluş çalışmaları devam eden bir adet Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi bulunmaktadır. Organize Sanayi Bölgelerimizde 80 işyerinde yaklaşık 2.500 kişi istihdam edilmektedir. 7 Adet Küçük Sanayi Sitemizde 2622 işyerinde 8.000 kişi istihdam edilmektedir.


Sonuç olarak her ilçenin sahip olduğu ekonomik potansiyelleri harekete geçirerek işletme olarak katma değer oluşturduğumuz ve piyasaya kazandırdığımız takdirde vatandaşlarımızın güvenli bir ortamda huzurlu, sağlıklı ve varlıklı olarak yaşamalarını sağlamış olacağız.

Tokat Valiliği
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2007 Perşembe 01:01:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?