19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İletişim vergisi kademeli inecek

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği'nin (ITU) dört yılda bir yapılan 'Tam Yetkili Temsilciler Konferansı'nda iletişimdeki verginin yüksekliğinin bilgiye erişimde büyük bir engel yarattığını ve bu vergiyi kademeli olarak indirmeyi düşündüklerini söyledi. 

Telekomünikasyon Kurumu (TK) Başkanı Tayfun Acarer ise kademeli indirim planının detaylarını açıkladı. Acarer, bir senedir iletişim alanında kademeli vergi indirimi konusunda çalışmalar yürüttüklerini ve Ulaştırma Bakanlığı ile bu çalışmaları paylaştıklarını söyledi.
Acarer, şöyle konuştu: "Türkiye'de az cep telefonu kullananın vergideki payı yüzde 65, çok kullananın ise yüzde 40 seviyesinde. Bir anda büyük bir indirim söz konusu olmaz. Yaptığımız planlar yüzde 5'lik indirimi kapsıyor. Dörder aylık sürelerle bu denenecek. Kümülatifte vergi gelirinde düşme olmaz diye hesapladık. Bunun ne zaman uygulanacağını ise hükümet belirleyecek."

Aynı fiyata daha fazla görüşme
Bu yöntemi uygulayan diğer ülkelerde başarı sağlandığını ve bu örnekleri hükümete aktardıklarını dile getiren Acarer, "Türkiye'de aylık abone başı gelir 10-11 dolar arasında. Eğer yüzde 5'lik vergi indirimi yapılırsa bu gelir ters oranda artacak. Böylece insanlar aynı fiyata daha fazla görüşme yapabilecek" dedi. 

Özel iletişim vergisi, deprem sonrası geçici olarak getirilmişti. Ancak, 2004'te kalıcı oldu.


'Türkiye 24 saat online'

Başbakan Tayyip Erdoğan, 191 ülkeden katılımın olduğu konferansta, küreselleşen dünya güçlü-zayıf devlet kriterlerinin değiştiğini belirterek şöyle konuştu: 

"Askeri güçler devletlerin yerini belirlemeye yetmiyor. Küresel sistemlere entegre olup olmayanlara göre değişiyor. Ben ise devletleri internet terminolojisiyle şöyle sınıflandırıyorum: 

Online ve offline devletler. Türkiye artık 24 saat online devlettir. Bilgi toplumu olma yönündeyiz. Ülkemizdeki internet kullanıcısı 16 milyonu aştı. E dönüşümü gerçekleştirerek kamu hizmetlerini hızlandırıyoruz. Okullarda bilişim sınıfları kurduk. ADSL ile okulları hızlı internete kavuşturduk. İlköğretim okullarının yüzde 82'si liselerin yüzde 95'i bilgiye daha hızlı ulaşıyor."


'3G'yi almayan zarar görür'
Üçüncü Kuşak (3G) iletişim lisanslarının en geç 2007'nin ilk yarısında verileceğini söyleyen TK Başkanı Tayfun Acarer, "Lisanstan sonra hızlı bir süreçte 3G, Türkiye'de hayata geçecek" dedi. Lisans bedelinin çok yüksek olmaması konusunda görüş bildirdiklerini aktaran Acarer, üçüncü kuşakta içeriğin daha önemli olduğunu söyledi. 

Üçüncü kuşak lisansını bütün operatörlerin almaya çalışacağını ekleyen Acarer, "Üçüncü kuşak lisansını almayan operatör büyük zarar görür. Ayrıca belki bir dördüncü operatör de gelebilir. Bunu mümkün kılacak ve yeni gireni kollayacak düzenlemeler yaptık" dedi.


17 ayda 30 milyon cep kayda alındı
Son 17 ayda 3 milyon kaçak cep telefonunun görüşmeye kapatıldığını açıklayan Acarer, ancak bunların yarıya yakınının kullanılmayan telefonlar olduğunu açıkladı. 

Acarer, "12 Temmuz 2005'te yani yasanın çıktığı gün TK'ya kayıtlı 38 milyon olan kayıtlı cep telefonu sayısı bugün 68 milyona ulaştı. 17 ayda 30 milyon telefon kazanıldı" diye konuştu.
Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 06:23:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?