31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

İlişkiler doğuyu canlandıracak

İki ülke ilişkileri açısından bir dönüm noktası olan Türkiye-Ermenistan futbol maçına gidenlerden birisi de Türk-Ermeni İş Geliştirme Konseyi’nin Eşbaşkanı Kaan Soyak. Son gelişmelerden “çok umutlu” olduğunu söyleyen Soyak, “Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi işadamları ve Ermenistanlı işadamları, sınırın açılıp ticaret yapılmasında çok istekliler” diye konuştu.
1997’den beri kuruluş aşamasında olan ancak bir türlü resmiyete kavuşamayan konseyin Türkiye tarafını temsil eden Soyak maçta “tabi ki” Türkiye’yi desteklediğini söylüyor. Soyak’ın iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilere dair yaptığı tespitler şöyle:
- Sovyetler Birliği’nin tekstil merkezi Ermenistan’la, Türkiye’nin sıkıntıdaki tekstil sektörü partner olabilir. Ermenistan’ın kumaş ve makineye ihtiyacı var, onlarda işçilik ve pazarlama mevcut. Ermenistan, tekstil ürünlerini Orta Asya ve Rusya’ya pazarlayabilir. Batıda da büyük firmalara iş yapan bir Ermeni diyasporası var.
- Turizm anında nakit getirecek sektör. 6 milyonluk Ermeni diyasporası Ermenistan’a geldiğinde sınırlar açık olsa Türkiye’ye geçecek.

Enerjinin doğal parçası
- 100-150 milyon dolarlık, çoğunluğu Türkiye’nin ihracatından oluşan dış ticaretin 300-400 milyon dolar olması an meselesi. Kars, Erzurum, Sivas, Ağrı, Van gibi iller için doğrudan ticaret çok önemli. Şu anda Gürcistan üzerinden gönderilen malların maliyeti yaklaşık yüzde 30 artıyor.
- Bir nükleer santralı ve çok sayıda hidroelektrik santralı olan Ermenistan elektrik fazlasının bir kısmını Türkiye’ye verebilir.
- Hazar Bölgesi’nden gelen enerji hattının doğal parçası olan Ermenistan şimdiye kadar yapılan anlaşmalarda devredışı bırakıldı. Sorunların bitmesiyle Bakü’den çıkan petrol çok daha ucuza Ermenistan üzerinden gelebilir.
- Avrupa’yı Türkiye ve Ermenistan üzerinden Orta Asya’ya bağlayan tek demiryolu şu anda atıl. Bu demiryolu devreye girebilir.

Milliyet
Yayın Tarihi : 7 Eylül 2008 Pazar 15:41:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?