16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İlk domates hasatı Temmuz'da

Koç’a bağlı Tat, GAP’ta 4 bin dekarda deneme amacıyla sanayi tipi domates yetiştirmeye soyundu.

GAP bölgesinde Don Kişot’luğa soyunan Koç Grubu, Tat Konserve ile geçen yıl başlattığı tarım hamlesinde ilk sonuçları alacak olmanın heyecanını yaşıyor. Daha önce bölgede hayvancılık alanında Koç-Ata Besi ve Tarım Ürünleri’ni kuran ardından diğer ortakların payını alarak şirketin adını da Harranova’ya dönüştüren Koç, GAP bölgesine tabir yerindeyse kırmızı kar yağdırarak yeni bir mucize gerçekleştirecek.

Tat Konserve’nin geçen yıl 50 dekar alanda deneme amacıyla başlattığı sanayi tipi domates yetiştirme planında umut verici sonuçlar alındı. İlk sonuçlar olumlu olunca Tat, bu yıl domates ekilen alanları, kiralamalarla artırdı ve 4 bin dekara çıkardı. Bu alanda yetişen ilk sanayi tipi domatesler Temmuz ayında hasat edilecek.

GAP da Kaliforniya gibi olur

Tat Genel Müdürü Güçlü Toker, GAP’ta işlenmemiş bir altın madeni bulunduğunu belirterek “Kaliforniya, tarımdan 35 milyar dolar kazanıyor. Katma değerli ürünlerle bu üretimin çarpan etkisi 150 milyar dolar oluyor. GAP’ta toprak kalitesi çok çok iyi. Yorgun değil. Kaliforniya’nın yarısı kadar ekilebilir alan var. Eğer burada bilinçli bir tarım politikası uygulanabilirse 70-75 milyar dolarlık bir Kaliforniya yaratılabilir.” dedi.

Devletin GAP projesiyle suyu bölgeye getirdiğini, Urfa’ya kadar uzanan otoyol yaptığını söyleyen Toker, bundan sonra özel sektörün de potansiyeli harekete geçirecek projelere start vermesi gerektiğini söyledi.

4 bin dekardan 40 bin ton domates

Bölgede bugüne kadar kalitesi düşük pamuk ve buğday üretildiğini hatırlatan Güçlü Toker, domatesin bölge insanı için yeni ama ekonomik olarak çok değerli bir alternatif olabileceğini, kendi denemelerinden çıkan sonuçları tüm bölge ile paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

Damla sulama yöntemiyle GAP’ta ilk domates tohumlarını attıklarını belirten Güçlü Toker, çok iyi sonuçlar aldıklarını söyledi. 4 bin dekar alanda 40 bin ton domates almayı beklediklerini kaydeden Toker, bu oranın Batı bölgeleri ile kıyaslandığında 6’ya 10 gibi GAP bölgesi lehine bir sonuç çıktığını vurguladı. Üretimde verimlilik sağlandığı takdirde ihracatta düşük fiyat avantajını yakalayacaklarını belirten Toker, bölgeye 65 bin ton kapasiteli bir salça fabrikası kuracaklarını da belirtti.

AB üretimi kısıyor Türkiye öne çıkıyor

Yıllık 10 milyon ton sanayi tipi domates üretimi olan Avrupa Birliği küresel ısınma ve su kaynaklarının azalması nedeniyle 2008’den itibaren sanayi tipi domates üretimini azaltacak. Buna karşılık halen kişi başı 23 kilogram olan tüketimin ise 2015’te 30 kilograma çıkması bekleniyor. Talebin Türkiye gibi bölgeye yakın alanlara kaymasına kesin gözüyle bakılıyor. AB’nin 2008’de üretimi kısması ile birlikte Türkiye’nin bölgeye salça ihracatının çok hızlı bir şekilde artması bekleniyor.

Mobius’un da ortak olduğu Tat, brüt kâr marjını % 20.9’a çıkardı

Tat Konserve yeni atılmları ile birlikte finansal performansı ile de dikkat çekiyor. Templeton Fonu’nun yüzde 10 hissesine ortak olduğu Tat, 2007 ilk çeyrekte satışlarını yüzde 25 artırarak 125 milyon YTL’ye çıkardı. Satışların maliyeti ise yüzde 15 oranında arttığı için brüt kâr marjı 2006’nın ilk 3 ayında yüzde 13.4 seviyesindeyken, 2007’nin aynı döneminde yüzde 20.9 seviyesine çıktı. 2004 ve 2005 yıllarının ilk çeyreklerinde birleşmenin de etkisi ile zarar eden Tat Konserve, 2006 yılının ilk çeyreğinde elde ettiği 1 milyon YTL’lik faaliyet kârını da 2007’nin aynı döneminde 12 milyon YTL’ye çıkardı. Şirketin 3 aylık net kârı da 3.1 milyon YTL oldu. Geçen yıl net zarar 5 milyon YTL seviyesindeydi. Bu arada sermaye artırımı kararı da alan Tat Konserve, yıl sonuna kadar kredi borcunu 120 milyon YTL’ye düşürmeyi planlıyor.

Sebze ve meyve bir arada içecek

Tat, Türkiye’de ilk kez sebze ve meyve suyunu bir araya getirdi. Ürünler yüzde 100 doğal ve katkısız olarak hazırlanırken 3 farklı lezzette piyasaya sunuldu. Tat Kırmızı Sebze meyve suyunda kırmızı üzüm, nar, çilek, domates ve pancar suyu bulunuyor. Tat Yeşil Sebze meyve suyunda yeşil üzüm, kivi, salatalık, yeşil elma yer alıyor. Tat Sebze Suyu’nda ise domates, havuç, pancar, salatalık, kereviz, limoni lahana var.
VATAN
Yayın Tarihi : 16 Haziran 2007 Cumartesi 11:47:14
Güncelleme :16 Haziran 2007 Cumartesi 11:57:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?