30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İlk karar Mermerler aleyhine

Japon otomotiv üreticisi Mazda, Avrupa pazarları için başlattığı distribütörleri temsilci yapma operasyonunu Türkiye’de de sürdürüyor. Avrupa’da sattığı araçların yüzde 93’ünü kendi temsilcilikleri kanalıyla sattıklarını söyleyen Mazda Avrupa Başkanı James Muir, “Türkiye’de de kendi operasyonumuzu yürütme kararımızı uygulamaya koyduk. Kabul etmek lazım ki operasyona biraz yanlış zamanda başlamışız” dedi.

110. Paris Otomobil Fuarı’nda Mazda Distribitör şirketi ortağı Veysel Mermer, Mazda standına gelerek, Mazda yöneticileriyle görüştü. Görüşmenin içeriği konusunda Mermer, “Uzun zamandır görüşmüyorduk. Sonuç için masaya oturmak gerekiyordu” dedi.

DAVA REDDEDİLDİ

Bu arada Mazda Motor Türkiye adıyla kurulu şirket adı için Mermerler Grubu’nun Mazda için açtığı isim davası geçtiğimiz hafta başında mahkeme tarafından reddedildi. Bu karara karşı Mermerler Grubu’nun temyiz hakkı bulunuyor. Paris’teki görüşmenin şirketin isim hakkı konusunda açtığı davanın kararı sonrasına denk gelmesi de enteresan oldu. Mermerler Grubu’nun mahkemenin aldığı “Mazda ismi Mazda’ya aittir” kararına karşı itiraz hakkını kullanacağını söyleyen Yüksel Mermer ise “Bu dava kolay kolay bitmez. Hem süren hem de açacağımız başka davalar var” konusunu hatırlattı.

5 YILLIK PLAN HAZIRLANIYOR

Paris Otomobil Fuar’ında görüştüğümüz Muir, son dönemde dış ve iç etkenlere bağlı olarak YTL’nin değerinin inip çıktığını belirterek, “Dolayısıyla biz de hedeflerimizi düşürmek zorunda kaldık. Bu yıl için Türkiye’den satış olarak bir beklentimiz yok. Türkiye’deki yönetici ekibimizden kısa vadeli tek beklentimiz 5 yıllık bir plan yapabilmeleri” dedi.

Türkiye’de kısa vadeli bir beklenti içinde olmamalarının kendilerini fazla etkilemeyeceğini kaydeden Muir, önceliklerinin güçlü bir marka imajı ve satış teşkilatı kurmak olduğunu söyledi. Muir, şunları söyledi: “Biz, bazı istisnalar hariç bu işi distribütörlerden daha iyi yapıp, daha iyi para kazanıyoruz. Sebebi açık. Distribütörlerin elinde 4-5 yıllık kontratlar var. Bu kısa süre içinde yaptıkları yatırımı çıkartıp para kazanmak istiyorlar. Bizim ise zaman sorunumuz yok. Fiyatlarla şartlara göre rahatlıkla oynayabiliyoruz. Diğer taraftan distribütör firmaların çoğunun tek sahibi oluyor. Bu da firma ne kadar profesyonel hareket etse de son kararı patronun vermesini sağlıyor. Yeni bir strateji geliştirilmişken bu kişi rahatlıkla ‘Ya boşverin bunu ben başka alana yatırım yapacağım” diyebiliyor.”

Akşam
Yayın Tarihi : 13 Ekim 2008 Pazartesi 17:55:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?