19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İlk yerli Türk tipi borlu çimento

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ilk kez Türk tipi borlu çimentonun üretildiğini açıkladı.


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ilk kez Türk tipi borlu çimentonun üretildiğini, yakında piyasaya sürüleceğini duyurdu. Güler, ilk olarak 4 bin top üretilen borlu çimentoyu Devlet Su İşleri'nin baraj inşaatlarında kullanacağını söyledi.
Toplantı öncesinde hidroje-benzin hibrit motorlu yerli Hazey Türk özel üç tekerlekli motosiklete binen Güler, "Makam aracından daha rahatmış" diyerek, aracı beğendiğini söyledi.

Çankaya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Topluluğu'nun düzenlediği 'Bor Madeninin Geleceği ve Türkiye' konulu panelin açılış konuşmasını yapan Bakan Güler, Bakanlık olarak madencilikte iki önemli konu üzerinde çalışma yürüttüklerini, bunlardan birincisinin yüzey madenciliğinden derin madenciliğe geçiş, ikincisinin ise madencilikten kimyasallaşmaya geçerek uç ürün üretme olduğnuu söyledi. Bu amaçla boru, yarı mamül olarak satılmak yerine artık katma değeri yüksek uç ürün olarak sattıklarını ifade eden Güler, "Eskiden borda rezerv olarak dünya birnici pazar olarak ikinciydik. Şimdi hem rezerv de hemde pazarda birinciyiz. Yani artık dünyada bora biz yön veriyoruz" diye konuştu.

Güler, Maden Tetkik Arama'nın (MTA) sondajı son yıllarda artırarak, yıllık 150 bin metreye sondaj yaptığını belirterek, "Atatürk'ün 'İstikbal göklerdedir' sözünü biz madencilikte 'istikbal derinlerdedir' olarak değiştirdik" dedi.

Bor çalışmalar kapsamında ilk kez yerli Türk tipi çimento ürettiklerini kaydeden Güler, borlu çimentonun yüzde 70 daha mukavemete sahip, üretiminde az enerji gerektiren, daha çevreci ve betonunun ise soğutma gerektirmeyen bir çimento olduğunu dile getirdi. Güler, "Yakında bu çimento piyasaya çıkacak. Biz bundan 4 bin top ürettik. Devlet Su İşleri bunu barajlarında kullanacak. Standardı dahazır durumda" dedi. Güler, rüzgar atlasından sonra şimdi de Türkiye'nin bor atlasını hazırladıklarını söyledi.


GÜLER, HİDROJENLİ HAZEY TÜRK'E BİNDİ, ONAYLADI


Bakan Güler, panel öncesinde üniversite bahçesinde bekletilen bor çözeltisiyle çalışan hidrojen-benzin hibrit motrolu 'Hazey Türk' adlı üç tekerlekli özel motoru inceledi.

Hidrojen desteği sayesinde yüzde 30 yakıt tasarrufu sağlayan motor hakkında MTA Proje Başkanı Mükerrem Şahin'den bilgi alan Güler, "İnşallah bütün belediye otobüslerimizi bu motorları takıp hem tasarruf sağlayacağız hemde şehirlerimi kirletmeyeceğiz" diye konuştu.

Güler, daha sonra Hazey Türk'e binerek, gazetecilere görüntü verdi. "Makam koltuğundan daha rahatmış" diyen Güler, bir soru üzerine böyle bir araç almayı düşünebileceğini söyledi. Güler, petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki artışı hatırlatarak, "Artık geleceğin yakıtı boru kullanmamız gerekiyor. Biliyorsunuz bor ile ilgili güzel çalışmalar yapılıyor" dedi.

ajanslar
Yayın Tarihi : 16 Nisan 2008 Çarşamba 17:55:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?