22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İmarzedelere ödeme taksitli değil

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, bugün gelinen nokta itibarıyla, İmar Bankasındaki bonolarla ilgili olarak hükümetin ilk verdiği kararın, kanun tasarısındaki düşüncelerin ve öngördüğü ödemelerin tamamıyla yapılması şeklinde olduğunu bildirdi.

Şener, İstanbul Üniversitesi İktisat Kulübü tarafından düzenlenen “Ekonomi Zirvesi 2007”deki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Şener, İmar Bankası bonolarına ilişkin, bankacılık yapma işlemleri durdurulduktan sonra İmar Bankası yükümlülüklerinin belirlendiğini ve bunun sonucunda bu yükümlülüklerin ödenmesiyle ilgili bir kanun çıkarıldığını hatırlattı.

Bu çerçevede İmar Bankasının mevduatlarının ödendiğini anımsatan Şener, bu kanun tasarısı Meclise gönderilirken tasarının içinde İmar'dan bono almak iradesiyle işlem yapmış olanların paralarının ödeneceğiyle ilgili düzenleme yapıldığını kaydetti.

'Tasarının tekrar TBMM'ye gönderilmesi düşünülüyor'

Yasa Mecliste tartışılırken, milletvekillerinin itirazı nedeniyle bonolarla ilgili hükmün tasarı metninden çıkarılarak yasalaştığını ve aradan geçen bu sürede konuyla ilgili tartışmaların devam ettiğini belirten Şener, şöyle devam etti:

“Bonolar ödensin mi ödenmesin mi? Diğer yandan yoğun şekilde yargıya gidilmiştir. Yargı organlarında bu konuda kararlar verilmeye başlanmıştır. Bugün gelinen nokta itibarıyla, İmar Bankasındaki bonolarla ilgili olarak hükümetin ilk verdiği karar, kanun tasarısındaki düşüncelerin ve öngördüğü ödemelerin tamamıyla yapılmasıdır. Bu noktaya gelinmiştir. Yargı kararlarının geldiği bu düzey dikkate alınmak suretiyle, daha önce Mecliste tasarı metninden çıkarılan maddeleri ve benzeri maddeleri içerecek bir kanun tasarısının tekrar TBMM'ye gönderilmesi düşünülmektedir. Bu konuyla ilgili kanun tasarısı taslağı hazırlanmıştır. Bakanlar Kurulunda imzaya açılmak üzere Başbakanlığa gönderdim. Muhtemelen ilk Bakanlar Kurulu toplantısında bu metin imzaya açılacak durumdadır ve en kısa zamanda yasalaşmak suretiyle yürürlüğe girecek ve ödemeler başlayacaktır.”

“Taksitlendirme yapılmayacak’ 

Taslağın içeriğine ilişkin olarak da bilgi veren Şener, İmar Bankasının bono satma yetkisi olmadığını, ancak yetkisi olmadığı halde hayali bono satışı gerçekleştirdiğini hatırlattı. 

Bu parayla ilgili ödemenin tasarı metninde yasalaştıktan sonra belli bir düzen içinde daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla ayrıntısıyla belirlenecek şekilde muhtemelen defaten ödeneceğini bildiren Şener, bir taksitlendirme yapılmayacağını söyledi.

Ödemelerin kanuni faiz uygulanmak suretiyle gerçekleştirileceğini belirten Şener, “Burada toplam miktar, 1 milyar YTL üzerinde bir değeri ifade etmektedir. Ödemeler, defaten ödeme şeklinde olacaktır” diye konuştu. 

Bakan Şener, kaç kişiye ödeme yapılacağı yönündeki bir soru üzerine, belirlemelerin yeniden yapılacağını ifade ederek, “Rakamlar tutar itibarıyla ilgili bazında ayrıntısıyla belirleneceği için, elimizde bulunan rakamlar üzerinde şu anda bilgi vermek istemiyorum” dedi.

aa
Yayın Tarihi : 28 Mart 2007 Çarşamba 14:08:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?