17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

İmarzedelere yürütmeyi durdurma

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan İmar Bankası’nda, devlet iç borçlanma senedi satışı için toplanan paraların, daha sonra tasarruf mevduatına dönüştürülenlerinin ödenmeyeceğine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının ilgili hükmünün yürütmesini durdurdu.

Bankacılık yapma ve mevduat kabul etme izni kaldırılan İmar Bankası’nda, menkul kıymet işlemleri gerçekleştirmek üzere adlarına hazine bonosu hesabı açılan Salih ve Leman Yüksel’in, 2 Temmuz 2003 tarihinde hazine bonosu hesabı kapatılarak, bu sefer adlarına vadeli mevduat hesabı açıldı.
Bakanlar Kurulu’nun 3 Ocak 2004 tarihli Türkiye İmar Bankası’ndaki tasarruf, ticari kuruluşlar ve diğer kuruluşların mevduatının Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nca (TMSF) nasıl ödeneceğini düzenleyen kararı uyarınca, "bu tür hesapların mevduat sahiplerine ödenmeyeceği" hüküm altına alındı.
Bunun üzerine, Salih ve Leman Yüksel, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının 3’a-3’ncü maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’da dava açtı.
Danıştay 10’ncu Dairesi yerine adli tatilde davaya bakan Nöbetçi Daire, söz konusu maddenin yürütmesinin durdurulması istemini 2’ye karşı 3 üyenin oyuyla reddetti. Davacılar, bu karara itiraz ederek, söz konusu maddenin yürütmesinin durdurulmasını istediler.
Edinilen bilgiye göre, itirazı görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Nöbetçi Daire’nin kararını kaldırarak, söz konusu Bakanlar Kurulu kararının 3’a-3 maddesinin yürütmesini 11’e karşı 12 üyenin oyuyla durdurdu.
Genel Kurul’un, dava konusu Bakanlar Kurulu kararıyla yasal düzenlemede ödenmeyecek hesaplar arasında sayılmadığı halde, devlet iç borç senedi satışı adı altında toplanan tutarların tasarruf mevduatına aktarıldığı tespit edilen hesapların da ödeme yapılmayacak hesaplar arasında sayıldığına işaret ettiği öğrenildi.
AA
Yayın Tarihi : 11 Aralık 2004 Cumartesi 10:28:44
Güncelleme :12 Aralık 2004 Pazar 00:34:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?