16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

IMF: Hükümet bize danışmadı

Hükümetin turizm ve gıdada KDV oranlarını indirmeye dönük çalışmaları IMF'nin tepkisine neden oldu. 

IMF Türkiye Temsilcisi Hugh Bredenkamp, KDV indirimleri konusunda kendilerine danışılmadığını ve KDV indirimiyle sektörel vergi teşviklerinin taahhütlerle uyumlu olmadığını söyledi. Yeni vergi indirimleri konusunda hükümetten daha çok bilgi beklediklerini vurgulayan Bredenkamp şöyle konuştu: 

"KDV tabanını bozacak bir girişim veya başka bir sektörel vergi teşviki, hükümetin IMF destekli programı çerçevesindeki taahhütlerine ters düşüyor. Hükümet planlanan KDV indirimleri konusunda IMF'ye danışmadı."
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, önceki gün, turizmde KDV'nin 2008'den itibaren yüzde 18'den yüzde 8'e düşürüleceğini, gıdada ise bazı ürünlerde bu yıl, bazılarında da gelecek yıl olmak üzere KDV indirimi planladıklarını açıklamıştı.

Unakıtan: Seçim öncesi indirim etik

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, turizm ve gıdada KDV oranlarının düşürülmesinin IMF'ye verilen son niyet mektubundaki taahhütlerle çelişmediğini belirterek, "Sektörel bazda teşvik vermiyoruz" dedi.
Vergi Konseyi'nin önceki akşam düzenlediği kokteyle katılan Unakıtan, gazetecilerin, "Seçim öncesinde KDV indirimi yapılması etik mi?" yönündeki sorusuna, "Evet çok etik" yanıtını verdi. Unakıtan, seçimden sonra kendilerinin hükümet olacaklarını, bundan dolayı etik olduğunu söyledi.
"IMF, eksikler olduğu halde niye niyet mektuplarını onaylıyor?" yönündeki soru üzerine ise Unakıtan şöyle konuştu: "IMF hesap yapmıyor, bizim hatırımız için mi yapıyor? Türkiye, dış şoklara ve kırılganlıklara karşı daha dayanıklı. Eskiden şu kadar kitapçık atsanız sorun oluyordu. Şimdi ansiklopedi atsanız bir şey olmuyor. Vergi politikalarında son kararı hükümet verir."
Milliyet
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2007 Cumartesi 12:16:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?