31
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

IMF 40 milyar dolar verir mi

Partisinin önceki günkü MYK toplantısında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın "IMF’den 40 milyar dolara kadar bir para gelmesi söz konusu" dediği kamuoyuna yansıdı. Ancak Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, bahsedilen rakamları teyit edemeyeceğini, henüz o aşamaya gelmediklerini söyledi. Şimşek, toplantıdaki konuşmaları dışarı taşıyanlara da çıkışırken, Başbakan dün miktarın belli olmadığını açıkladı.

ABD gezisi sırasında Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn’la görüşerek pazarlığa doğrudan kendisi de dahil olan Başbakan Tayyip Erdoğan, görüşmelerde fazla pürüz kalmadığını belirterek. Partisinin önceki gündü KYK toplantısında IMF ile yürüyen görüşmeler hakkında bilgi veren Erdoğan, "Türkiye’nin istediği koşullara yaklaşıldığı" bilgisini verdi. Washington’daki Türk yetkililerin görüşmeleri sürdürdüğünü söyleyen Erdoğan, MYK üyelerinden gelen soru üzerine bu anlaşmayla Türkiye’ye 20 ile 40 milyar dolar arasında bir kredi gelebileceğini açıkladı.

Rakam beyan etmek için erken

İsviçre Ekonomi Bakanı Doris Leuthard ve beraberindeki heyeti kabulü sırasında gazetecilerin sorularını yanılayan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ise Fon ile 40 milyar dolara kadar kredi içeren yeni bir anlaşma imzalanacağı yönündeki açıklamalara ilişkin yorum yapmaktan kaçındı. Türkiye’nin menfaatleriyle uyumlu ve önceliklerini dikkate alan bir program üzerinde çalıştıklarını söyleyen Şimşek, hükümetin IMF ile mutabakata vardığı ve 20-40 milyar dolar arasında kredili stand-by anlaşması imzalanacağı yönündeki söylemlere ilişkin şunları söyledi: "IMF ile Türkiye’nin menfaatleriyle uyumlu ve önceliklerini dikkate alan bir program üzerinde çalışıyoruz. Bu programın içeriği, finansman boyutu, zamanı, yani ne kadar süre için yapılacağı konuları için rakam beyan etmek için son derece erken."

Detaya inecek noktada değiliz

"Bu konularda önemli bir mesafeye vardığımız zaman sizleri bilgilendireceğiz ama henüz o aşamada değiliz" Mehmet Şimşek, sözlerine şöyle devam etti: "Görüşmelerde önemli bir mesafe kat ediliyor ama teknik düzeyde daha üzerinde çalıştığımız birçok konu var. Bahsedilen rakamlar şu anda benim teyit edebileceğim türden rakamlar değil. Küresel bir krizle karşı karşıyız ve bunun bir takım yansımaları var. Bu yansımaları en aza indirmek için Türkiye olarak bizim dış kaynak ihtiyacımızı karşılayabilecek bir program üzerinde şu anda çalışılıyor. Bunun ihtiyati stand-by mı kredi içeren bir program mı olacağını söylemek için de erken. Bahsedilen düzeyde detaylara inilecek noktada değiliz. IMF ile ilgili iki program başarılı bir şekilde bitirildi. IMF ile yapacağımız programda Türkiye’nin öncelikleri, menfaatleri ve reform süreciyle uyumlu bir program olmasına büyük bir önem gösteriyoruz. Tartıştığımız konulara o içerikle bakılabilir."

Ben dönene kadar

Başbakan Tayyip Erdoğan, Hindistan’a yapacağı seyahat öncesinde yaptığı açıklamada ise kredi miktarının henüz belli olmadığını söyledi. Erdoğan, "Bizim IMF’e verdiğimiz bazı teklifler var, anlaşmanın içeriği önemli olacak ancak ABD’deki görüşmelerden ümitliyim. Ben dönene kadar belli bir mesafe alınmış olacak" dedi. Erdoğan ayrıca finans sektörünün kredileri geri çağırmasına atıfta bulunarak, finans sektörünün reel sektöre darbe vurmamak için çok dikkatli adım atması gerektiğini söyledi.

Açıklama yapan arkadaşa sorun

AKP MYK toplantısının dışına taşan, sözler parti içinde de gerginliğe neden oldu. Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, AKP MYK’da Genel Başkan Yardımcısı Bülent Gedikli’nin IMF ile 25-40 milyar dolarlık anlaşma yapılacağı yönünde açıklamada bulunduğu idialarıla ilgili olarak Gedikli’nin ismini vermeden, "Onu, o açıklamayı yapan arkadaşa sorun" dedi.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2008 Cuma 18:50:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?