19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

IMF öcü değil

Türkiye'nin birçok ülkeden iyi durumda olduğunu kaydeden Citigroup Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Hisse Senedi Piyasası Ekonomisti Dr. Richard Reid, 'Geleceği planlamak ve panik ortamı yaratmamak için IMF ile anlaşmak olumlu olur' dedi.
ABD, Avrupa Birliği (AB) ve birçok ülke için ekonomik büyüme tahminlerini agresif bir biçimde düşürdüklerini belirten Citigroup Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Hisse Senedi Piyasası Ekonomisti Dr. Richard Reid, Türkiye'nin ise birçok ülkeden iyi durumda olduğunu söyledi. Türkiye'deki ekonomik büyüme için önemli bir revizyon yapmadıklarını ifade eden Reid, "Diğer ülkelere kıyasla Türkiye için ortalamanın oldukça üzerinde bir tahmin yaptık" dedi. Dünyanın ekonomisinin olağandışı bir dönemden geçtiğine dikkat çeken Reid, Türkiye-IMF(Uluslararası Para Fonu) ilişkileri konusunda, "Bu tabiki Türkiye'nin karar vereceği bir konu. Yardıma ihtiyacı olan ülkelerin geleceği planlamak ve panik ortamına yol açmamak için IMF ile masaya oturmaları kötü de bir şey değil. Utanılacak bir durum yok. O nedenle kişisel görüşüm şudur ki Türkiye'nin IMF ile masaya oturması ve anlaşma yapması olumlu da olabilir" dedi.

Piyasalar dibe vurmadı


Yetkili otoritelerin duruma el koymasından sonra küresel piyasalarda pozitif bir dönüşüm yaşandığına işaret eden Reid, "IMF'nin yanı sıra önde gelen merkez bankalarının aldığı pro-aktif tedbirlerle piyasalarda bir rahatlama yaşanıyor. Borsalarda kısmi iniş çıkışlar yaşansa da yatırımcılarda temkinlilik içinde risk iştahının geri döndüğünü düşünüyoruz" dedi. Finans piyasalarındaki krizin henüz dibe vurmadığına dikkat çeken Reid, krizin reel sektöre yansımaya başladığını ifade etti. "Kısa vadeli gelişmelere bakarak korkutucu senaryolar geliştirmemek lazım" diyen Reid, gözetim ve denetimin daha sıkı yapılacağı ve şeffaflığın daha da artacağı bir döneme gireleceğini vurguladı. Gelecek 12-24 aylık dönemde finans sektöründe daha büyük konsolidasyonlar beklediklerini kaydeden Reid, "Daha fazla banka iflaslarının yaşanacağı sanmıyorum. Zayıf bankalar güçlüler tarafından satın alınacak ve böylece dünyada daha büyük oyuncular ortaya çıkacak" dedi.

Yatırımın doğası değişecek


Finansal kuruluşların yenilikçi ürünler çıkarmaya devam edeceklerini vurgulayan Reid "Ne zaman kriz olsa, aman bir daha böyle şeyler olmasın deniliyor. Tabi ki menkul kıymetleştirmeye dayalı ürünlerde bir temkinlilik ortaya çıkacak. Verimliliği artıracak şekilde bankalar yeni araçlar çıkarmaya devam edecekler. Kredi kullanmak zorlaşacağı için yeni araçların geliştirilmesi gerekecek. Bir anlamda yatırımın doğası değişecek. Finans kurumları ne kadar yenilikçi olurlarsa o kadar başarılı olacaklar" diye konuştu. Merkez bankalarının şu an için kriz yönetimi ruh halinde olduğunun altını çizen Reid " Merkez Bankaları piyasayı rahatlatmak için likidite sağlamaya devam ediyorlar. Likidite enflasyonu körükler diye bir korku da var, ancak bunu önlemek için dönem dönem likidite fazlalığını geri çekiyorlar. Piyasalar toparlandıkça merkez bankaları likidite konusunda daha da geri çekilecektir. Altı ay sürebilir bu dönem ve 2 yıl gibi bir sürede iyice azalır. Eski yıllardaki krizlerde merkez bankaları arasında bu kadar işbirliği yoktu. Şimdi çok sağlam ve güçlü bir işbirliği var" diye konuştu.

Nakdi olan kral olacak


Piyasalarda nakdin krallığının yeniden ilan edileceğinin altını çizen Richard Reid , "Hem şirket hayatlarında hem de özel hayatlarında nakdi olanlar kral olacak. Sağlam bilançosu olan şirketler ancak kredi alabilecek. Agresif birleşme ve satın almalarla her sektörde sayıları az büyük oyuncular ortaya çıkacak. Ve tüm dünya çapında rekabet bu büyük oyuncular arasında gerçekleşecek. Dolayısıyla piyasalarda büyük oyuncuların rekabeti ortadan kaldıracağı görüşü yanlış" dedi. Şu anda yaşanan krizin 70'li yıllarda yaşanan krize benzemediğini belirten Reid, o dönemde hem enflasyonun hem faizlerin yüksek seyrettiğini hem de durgunluğun bir arada yaşandığını hatırlattı. Reid, şu anda enflasyonun düşmeye devam ettiğini ve bu baskının etkisi ile merkez bankalarının faizleri aşağı çekeceğini kaydetti.

Reid'ın geleceğe ilişkin öngörüleri


* Nakdi olan kral olacak.
* Bilançosu sağlam olan kredi alabilecek.
* Agresif birleşme ve satın almalar olacak.
* Sayıları az ve büyük oyuncular kalacak.
* Bankalar yeni araçlar çıkaracak.
* Yatırımcıların risk iştahı geri dönüyor.
* Piyasalardaki kriz henüz dibe vurmadı.
* Denetim ve gözetim daha sıkı olacak.
* Finansta büyük konsolidasyonlar olacak.
* Güçlü bankalar zayıfları alacak.

Referans
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2008 Cuma 15:40:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?