18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

IMF'den teşvik resti

Teşvik verilen il sayısının artırılmasını eleştiren IMF’nin Türkiye temsilcisi Bredenkamp ’Mevcut durumda bir IMF programıyla ilerleyemeyiz’ dedi.

IMF Türkiye temsilcisi Hugh Bredenkamp, düşük gelirli illerde uygulanan teşvikin kapsamının genişletilmesine dönük düzenleme nedeniyle 10 milyar dolarlık yeni stand-by anlaşmasının uygulamaya sokulamayacağını söyledi. Hükümetin düşük gelirli illere dönük teşvik harcamalarını artırması halinde IMF anlaşmasının zora gireceğini yazan Financial Times gazetesine konuşan Hugh Bredenkamp, "Bütçe rakamlarının birbirini tutmadığı mevcut durumda bir IMF programıyla ilerleyemeyiz. Şu andaki durum bu" dedi.
Bredenkamp Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, teşvik verilen il sayısının artırılması isteğinin bütçedeki sübvansiyon yükünü çok ciddi biçimde artıracağını söyleyerek bu konunun stand-by anlaşmasının önünde çok önemli bir engel olarak durduğunu vurguladı.


Erdoğan’ın teklifiydi

Erdoğan’ın önerisinin, halen 81 ilin 36’sına verilen desteği 49 ile yayarak teşvik paketinin boyutunu yüz milyonlarca dolar büyüteceğine dikkat çeken Bredenkamp, IMF’nin teşvik artırım için ayrılması gereken ekstra haracamanın yeni standby anlaşmasının temelini oluşturan 2005 yılı bütçesinde gösterilmediğini ifade etti.
Haberde fonun hükümetten teşvikle ilgili son düzenlemeyi geri çekmesini ya da gözden geçirmesini istediği aktarılırken, IMF’nin son çare olarak bu ek harcama için bütçenini başka kalemlerinden kesinti yapılmasını talep ettiği yer aldı.
Hugh Bredenkamp’ın "Bütçe rakamları tutmadığı zaman IMF programıyla ilerleyemeyiz. Şu anda durum bu" sözlerine atıf yapılan haberde mevcut durumun uygulamaya girmesi geciken anlaşmayı daha da geciktirebileceği ifade edildi.

Hazine: Dengeleriz

IMF’nin, Türkiye’nin vergi reformu ile bankacılık ve emeklilik düzenlemelerine ilişkin harcadığı zamanın uzunluğundan da rahatsız olduğu yazılan haberde, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı’nın sözlerine de yer verildi. Çanakçı’nın, hükümetin girişiminin ek mali harcama getireceğini, ancak bu sorunu çözebileceklerinden ve faiz dışı fazla hedefini tutturmak için dengeleyici önlemler bulabileceklerinden emin olduklarını söylediği belirtildi.
Uzmanlara göre, IMF kredisinin gelmeyeceğine ilişkin herhangi bir iddianın Türkiye’nin mali piyasalarını rahasız edeceği vurgulanan haberde, Garanti Menkul Kıymetler araştırma bölümü yetkilisi Mahmut Kaya’nın açıklamasına da yer verildi. Mahmut Kaya, "Geçmişte de gecikmeler gördük ama bunlar her seferinde çözüldü, çünkü Türkiye IMF’nin istediği her şeyi kabul etti. Bu kez de benzer bir durum bekliyorum" diye konuştu.

Yasa teklifi Meclis’te

IMF’nin tepkisini çeken ve daha önce de Türkiye temsilcisi Hugh Bredenkamp’ın daha önce bir gazeteye "Bizim böyle bir teşvik yaygınlaştırmasından haberimiz yoktu" dediği düzenlemeyle hükümet teşvikli il sayısını 36’dan 49’a çıkarıyor. Hazırlanan yasa tasarısı TBMM’ye gönderildi.
AKP, iktidara gelişinin ardından kişi başına milli geliri 1500 doların altındaki iller için yatırım teşvikleri getirmişti. Bu illerde yatırım yapanlara bedava arsa veriliyor, beş yıl vergi muafiyeti getiriliyor, SSK prim ödemeleri erteleniyordu. Ancak daha sonra Başbakan Tayyip Erdoğan teşvik kapsamına alınacak il sayısının 52’ye çıkarılacağını açıkladı. Milli geliri 1500 doların altındaki illere, ’sosyogelişmişlik’ endeksinde gelişmişlik düzeyi eksi 0.5’in altında kalan illerin de eklenmesiyle 49 il sayısına ulaşıldı ve yasa tasarısı da buna göre hazırlandı. Teşvik kapsamında ilk başta şu iller vardı:
Kırşehir, Sinop, Giresun, Amasya, Uşak, Malatya, Sivas, Tokat, Diyarbakır, Afyon, Batman, Erzincan, Osmaniye, Düzce, Siirt Çankırı, Gümüşhane, Ordu, Bartın, Erzurum, Bayburt, Şanlıurfa, Mardin, Aksaray, Adıyaman, Kars, Van, Iğdır, Yozgat, Ardahan, Hakkâri, Bingöl, Bitlis, Şırnak, Muş, Ağrı. Bu illere Kilis, Tunceli, Kastamonu, Niğde, Kahramanmaraş, Çorum, Artvin, Kütahya, Trabzon, Rize, Elazığ, Karaman ve Nevşehir de katıldı.

RADİKAL
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2005 Çarşamba 08:28:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?