22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

IMF’yi Türkiye ayakta tutuyor

Türkiye, AKP döneminde bir ilke daha imza attı. IMF’yi Türkiye ayakta tutuyor. Son verilere göre IMF’nin ülkelere kullandırdığı toplam kredinin yüzde 85’ini tek başına Türkiye kullanıyor. Yani IMF’nin Türkiye’den başka para satacağı ülke kalmadı. Ekonomisi Türkiye’den daha kötü olan ülkeler, dünyadaki para bolluğunu çok iyi değerlendirerek IMF’nin defterini dürerken, Türkiye ise bu süreçte diğer ülkelerin tam aksine daha bağımlı hale geldi.
 
İşte AKP’nin ekonomik başarısı! Ekonomisi Türkiye ile kıyaslanamayacak kadar kötü olan ülkeler bile IMF’nin defterini dürerken, AKP ise ülkenin IMF’ye olan borcunu azaltmakla övünüyor. Türkiye olmasa belki IMF’nin varlık nedeni sorgulanmaya başlanacak ve kapısına kilit vurulacak. 

IMF’den kredi kullanan ülkelerin sayısı 2007’de 6’ya düştü. Bu ülkeler sırasıyla Türkiye, Irak, Dominik, Peru, Uruguay ve Makedonya. 6 ülkeye kullandırılan toplam kredi ise 11 milyar 874 milyon dolar. Parasal desteğin 10 milyar 59 milyon dolarını sadece Türkiye kullanıyor. Diğer 5 ülkenin kullandığı krediler, Türkiye’nin yanında cep harçlığı bile sayılmayacak kadar düşük. Türkiye’den sonra en borçlu ikinci ülke olan Irak’ın kullandığı kredi miktarı bunu çok açık gösteriyor. Irak’ın IMF’ye borcu 717,2 milyon dolar. Yani Türkiye, IMF’ye Irak’tan 15 kat daha fazla borçlu durumda
.
Diğer 4 ülkenin borçları ise sırasıyla şöyle; Dominik 661,3 milyon, Peru 258 milyon, Paraguay 98 milyon ve Makedonya 78,5 milyon dolar. 

Son dört yılda IMF’nin defterini düren ülkeler ise şunlar: Arjantin, Brezilya, Bolivya, Bulgaristan, Guatemala, Hırvatistan, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Romanya, Uruguay, Ürdün ve Ukrayna. 

Bu ülkeler içinde de Arjantin ve Brezilya’nın dışındaki ülkelerin kullandığı kredilerin miktarının milyon dolarlar seviyesinde olması dikkat çekiyor.
Sadettin İnan/Milli Gazete
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2007 Cuma 04:29:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?