20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İMKB 15 milyar dolar eridi

İstanbul Borsası’nda yabancı çıkışının etkisiyle endeks, yüzde 6.6 değer kaybetti. İMKB, 21 bin 929 puanla Aralık 2004’ten bu yana en düşük seviyesine indi. Endeksin üç günlük kaybı ise yüzde 15’i buldu. Bankalararası piyasada günü 1.6835 YTL’den kapatan dolar Merkez Bankası’nın faiz indiriminin ardından valörlü işlemlerde 1.7395’e yükseldi, euro ise 2.1754’e çıktı. Uzmanlar, dolardaki yükselişte yabancı alımlarıyla kamu kurumlarının dolar talebinin de etkili olduğunu söyledi.
Dünyada resesyon endişelerinin artması, krizin finans sektöründen otomotiv sektörüne sıçraması, şirketlerin zarar açıklamaları piyasalardaki kaygıları her geçen gün artırıyor. İstanbul Borsası’ndaki şirketlerin piyasa değeri, yurtdışı piyasalardaki tedirginliklerin yanı sıra hedge fonların gelişmekte olan ülkelerde satışlarını artırmasının etkisiyle üç günde 15.2 milyar dolar eridi.

1 milyar YTL’lik yabancı çıkışı
Bu arada, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türk bankalarının strese dayanıklı olmalarına rağmen kısa vadede zorluklarla karşı karşıya olduğunu açıkladı. Bloomberg ajansında yer alan bir haberde de, Türk bankalarının yurtdışından sendikasyon yoluyla alacakları kredi miktarlarının yükselen faizlerle düşeceği belirtildi. Bu açıklamaların etkisiyle, borsadaki bankacılık hisselerindeki satışlar arttı.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol da, yılbaşından bu yana borsadan net yabancı çıkışının 1 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Dow Jones çakıldı
Öte yandan, ABD’de Dow Jones Endeksi günü yüzde 5.07 düşüşle kapattı, son 5.5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bunda ABD’de tüketici fiyatlarının ekimde yüzde 1 düşmesi etkili oldu. Ekonomistler, gerilemenin yüzde 0.8 olmasını bekliyordu. Ekim ayındaki düşüş, 61 yıldaki en büyük oranlı aylık düşüş olarak kabul ediliyor.
Avrupa borsalarındaki kayıp da yüzde 3’e ulaştı.



Yatırımcı altına koştu, talep yüzde 15 arttı
Dünya Altın Konseyi, Türkiye’de altın talebinin yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı döneme göre yüzde 15 artışla 99 tona yükseldiğini açıkladı. Türkiye’nin külçe ve sikke cinsinden perakende altın yatırım talebinin ise 1.1 milyar YTL’ye ulaştığını belirten Akman, yatırımcıların global krizden kaçış yolları aradığı 2008 yılının üçüncü çeyreğinde global altın talebinin ise tonaj olarak bir önceki yılın aynı döneminde kıyasla yüzde 18 arttığını ifade etti.



Yabancı sermaye girişi yüzde 28 azaldı
Hazine, net doğrudan yabancı yatırımların ocak-eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 azalarak 12.3 milyar dolara gerilediğini açıkladı. Uluslararası doğrudan sermaye yüzde 33, net sermaye girişi yüzde 30, uluslararası sermayeli firmaların yabancı ortaklarından aldıkları krediler yüzde 92.7 düşüş gösterdi. Yabancıların gayrimenkul alımları ise yüzde 8.5 arttı. Dokuz aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre sermaye girişi yüzde 30.5 azalarak 10 milyar dolara indi.

KRİZ GÜNLÜĞÜ...

BASF, 80 fabrika kapatıyor
Dünyanın en büyük kimyasal ürün üreticisi Alman BASF, 80 fabrikasını geçici olarak kapatacağını, buna ek olarak 100 fabrikasında da üretimi azaltacağını açıkladı. Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu karardan 20 bin çalışan etkilenecek.
Gübreden, boyaya pek çok alanda kimyasal ürün üreten BASF’ın Türkiye fabrikasının ise bu kararlardan etkilenmediği açıklandı. BASF Türk CEO’su Jurgen Barwich, “Türkiye’de fabrika kapatmayacağız. İşçi çıkartılması da söz konusu değil. Tesisler tam kapasite çalışıyor” dedi.
Yaklaşık 95 bin çalışanı olan BASF’ın 406 üretim tesisi bulunuyor. Açıklamada, başta otomotiv olmak üzere şirket için önemli olan sektörlerde ciddi talep düşüşleri olduğu belirtildi.

‘Rusya devalüasyon kararı aldı’
Rusça yayın yapan Newsweek dergisi, Rus hükümetinin devalüasyon kararı aldığını ileri sürerek, Rusya Merkez Bankası ve hükümetin 27.45 ruble olan doların kurunun yıl sonuna kadar 30 rubleye yükselmesine izin vereceğini iddia etti.
Haberde, devalüasyonla, ihracat yapan şirketlerin gelirlerinin artırılması ve Rusya’da üretilen malların tüketimine yönlendirilmesinin amaçlandığı kaydedildi.
Newsweek, hükümetin son bir hafta içinde rublenin değerini kaybetmesini önlemek için piyasaya 10 milyar dolar sürdüğünü, petrolün varilinin 60 doların altına inmesinden sonra devalüasyonun kaçınılmaz olacağı görüşünü dile getirdi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 20:02:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?