20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İMKB 6-5’e oynuyor

Yurtdışı borsalar finans sektörüne ilişkin korkularla gerilerken İMKB, 11 üyeli Anayasa Mahkemesi’nden AKP’nin kapatılması için gerekli 7 oyun çıkmayacağı beklentisiyle yükselişine devam ediyor. İMKB dün de yüzde 2.71 oranında yükselirken dolar 1.20 YTL’nin bono faizi ise yüzde 20’nin altına indi

Uluslararası piyasalarda finans sektörüne ilişkin korkular borsaları vurmaya devam ederken İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), AKP’nin kapatılmayacağı yönündeki beklentilerle yükselişini sürdürüyor. İMKB dün de yüzde 2.71 çıkarken dolar 1.20 YTL’nin bono faizi ise yüzde 20’nin altına indi. Oysa yurtdışında işler hiç de iyiye gitmiyor. ABD’de Kongre’nin konut piyasası ile mortgage finansmanı sağlayıcısı Fannie Mae ve Freddie Mac’i kurtarma paketini geçirmesi mali sektör hisselerinden kaçışı yavaşlatmaya yetmedi.

ABD’de hafta sonunda iki bankaya el konmasının yarattığı tedirginlik devam ederken New York Borsası’nda dev finans şirketlerinin hisseleri yılın en düşük seviyelerine inmiş durumda. Özellikle banka hisselerinde yaşanan satışlarla Dow Jones önceki gün yüzde 2.11 gerilerken Avrupa borsalarında dünkü kayıplar yüzde 1’i aştı. Japonya Borsası’nda Nikkei Endeksi de dün yüzde 1.5 oranında geriledi.

Faiz ve dolar düşüşte

Kredi krizine ilişkin belirsizlik nedeniyle yurtdışında borsalar kan kaybetmeye devam ederken İMKB yükseliş hareketine devam etti. Önceki gün yüzde 1.5 değer kazanan İMKB dün de yabancı alımlarıyla yüzde 2.71 artarak 39.153 puana yükseldi. Uluslararası yatırım bankası JP Morgan’ın AKP kapatma davasında Anayasa Mahkemesi’nden piyasaları memnun edecek bir kararın çıkma olasılığını yüzde 80 olarak gördüğünü açıklaması ve Türk hisse senetlerinin portföylerdeki ağırlığının artırılması yönünde tavsiyede bulunması İMKB’deki alımları artırdı.

Piyasaların AKP davasıyla ilgili istediği karar ise, AKP’nin kapatılmaması ya da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a siyasi yasak gelmemesi yönünde. Faiz artırım sürecinin sonuna yaklaştığı yönündeki görüşler de özellikle bono portföyü yüksek büyük bankacılık hisselerinde yükselişleri destekledi. İMKB tırmanışına devam ederken dolar 1.1950 YTL’ye, bono faizleri ise yüzde 19.92 seviyesine indi.

JP Morgan: AKP davasında % 80 piyasanın istediği karar çıkar

ULUSLARARASI yatırım bankası JP Morgan, portföyünde Türk hisselerinin ağırlığını artırdığını açıkladı. JP Morgan tarafından yayınlanan raporda, hisse senetlerinde yaşanan düşüşün piyasaları kayda değer şekilde ucuz hale getirdiği belirtilerek, Türkiye hisse senetleri piyasasının gelişmekte olan piyasalar arasında ucuz kaldığı kaydedildi. Raporda şu görüşlere yer verildi: “Anayasa Mahkemesi’nin bu hafta beklenen kararı sonrası Türkiye’de politik belirsizliğin azalmasını bekliyoruz. Karar yüzde 80 olasılıkla piyasa için olumlu olacak. Faiz artırım sürecinin sonuna gelindiğine ve bundan sonraki adımın faiz indirimi olacağına inanıyoruz. Türkiye, gelişen piyasalar arasında en az pahalı olanı.”

Vatan
Yayın Tarihi : 30 Temmuz 2008 Çarşamba 08:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?