22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İncir üreticisinin feryadı

DÜNYA incir üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Türkiye'de küresel ısınma incir ağaçlarını yok etme noktasına getirdi. Geçen yıl 60 bin ton gerçekleşen incir üretiminde, bu yıl yüzde 40 gerileme yaşanıyor.


Devletten prim almamasına rağmen incirde Türkiye'yi üretim ve satışında dünya lideri yapan üreticiler, kurumaya yüz tutmuş ağaçlarını kurtarma derdinde. Türkiye genelindeki yaklaşık 30 bin incir üreticisine devletin tarım politikaları kapsamında desteklediği damla sulama ve yağmurlama tipi sulama tipine yönelmesine çağrıda bulunuluyor. Tariş İncir Birliği Denetim Kurulu Üyesi Hasan Hüseyin Karazor, küresel ısınmanın getirdiği sıcaklık, yağışların azalması ve beraberindeki poyraz rüzgarıyla incir ağaçlarının kurumaya başladığını söyledi. Karazor, “Ağaçların ekolojik dengesi buzuldu. Tamamen hava şartlarına bağlı rekolte düşüşü var. Geçen yıl 60 bin ton rekolte gerçekleşti. Bu yıl rekolte düşüşü yüzde 40 civarında. Bütün ürünlerde rekolte düşüşü olacak” dedi. Çiftçilerin traktörlerin arkasına tanker bağlayarak, ağaçların dibine açtığı kanallara su bıraktığını ve kurumasını durdurmaya çalıştıklarını anlatan Karazor, “Çiftçiler ağacı kurtarmanın peşine düştü. Ama yamaçlarda bunu yapmak da mümkün değil. Yamaçlardaki ağaçlar da kaderine bırakıldı” diye konuştu.

ÇARE SULAMADA

Çiftçilerin önümüzdeki yıldan itibaren damla sulama ya da yağmurlama yöntemi olarak adlandırılan sulama tipine geçmesi gerektiğini vurgulayan Karazor, devletin bu sistemleri uygulayacak çiftçileri desteklediğini kaydetti. Karazor, “Devletin tarım politikaları içinde damla sulama ve yağmurlama tipi sulamaya desteği büyük. Çiftçilerin bu projeleri uygulaması şart. Devlet ciddi destek veriyor. Su olan yerlerde çiftçiler bu sulama yöntemlerine yönelirse üretim devam eder. Aralık ayından Haziran'a kadar toprağı suya doyurdun mu o incir ne kadar sıcak olursa olsun hayatını devam ettirir. Aksi halde kuraklıkla birlikte ağaçlar kurumayla yüz yüze kalır” diye konuştu.

İNCİR PRİM BEKLİYOR

İncirde arz fazlası olmadığı için prim verilmediğine işaret eden Karazor, “Satılabiliyor diye incir üretimi teşvik edilmiyor. Aslında incir, teşvik edilip, daha çok ürettirilerek, dünyada geniş kitlelere ulaştırılması gereken bir ürün. İncir Türkiye için özel bir ürün. İspanya'da ton başına 258 euro prim veriliyor. Halbuki kalite olarak dünyanın hiçbir yerinde Küçük Menderes ve Büyük Menderes Havzası'nda yetiyen incir kalitesi yok. Türkiye'de en kaliteli incir Ege'de yetişiyor” dedi. Karazor, ayrıca kuraklık nedeniyle zor durumda olan incir üreticisinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kefalet Kooperatifleri'ne borçlarının ertelenmesi kolaylığının sağlanmasını istediklerini kaydetti.

ÜRETİCİ BİZE SAHİP ÇIKSIN

Üreticilere Tariş'e de sahip çıkmaları çağrısında bulunan Karazor, “Bu özel bir yıl. Kaybedilmemesi gereken bir maraton. Üreticilerin ürünlerini tüccarlara değil, Tariş'e getirmelerini bekliyoruz. Biz devamlılık sağlıyoruz. Avrupa'ya olan ihracatımızın kesilmemesi gerekiyor. Bir sorun çıktığı taktirde Avrupalı alıcıları da kaybederiz. Biz üreticilere, üreticiler de bize sahip çıksın” dedi. Türkiye'nin yaklaşık 65 ülkeye, Tariş'in yaklaşık 20 ülkeye ihracat yaptığını belirten Karazor, Tariş'in Avrupa ülkelerine yapılan ihracatında başı Fransa, Almanya, İngiltere ve İtalya'nın aldığını sözlerine ekledi.


Arzu ÇETİK/İZMİR/ dha/hürriyet
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2007 Perşembe 12:51:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?