27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İndirim hakkı geldi, Koza uçuşta

KDV tebliğinde değişikliğe gidildi. Altın, gümüş gibi kıymetli maden çıkaran şirketler, yurtiçine satışta da üretimde ödedikleri KDV’nin tamamını vergiden indirebilecekler

Katma Değer Vergisi (KDV) Genel Tebliği’nde yapılan değişiklikle altın dahil, kıymetli maden üreten firmalara, yurtiçi satışlarında KDV’yi vergiden indirim olanağı getirildi. Dana önce bu şirketler, yurtiçi satışlarda, üretimde kullandıkları mal ve hizmetlerin KDV’sinin bir kısmını faturalara yansıtamıyordu.
Muafiyet, altın madeni işletmecilerine yaradığı için hisseleri borsada işlem gören Koza grubuna ait Koza Madencilik’in ve İpek Matbacılık’ın hisselerinde geçen salıdan bu yana başlayan yükseliş, dün hızlandı.
Altın, gümüş ve platin üreticisi firmalar ihracatta, malın üretiminde kullandıkları girdilerden kaynaklanan KDV’yi, ‘iade’ olarak geri alabilirken, yurtiçinde yaptıkları satışlarda, doğrudan üretimle ilgisi olmayan harcamaların KDV’sini alamıyorlardı. Yeni düzenlemeyle yurtiçi satışta da ödenen KDV’nin, vergide indirim konusu yapılması olanağı getirildi.

Altıncı 2 şirket
İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkanvekili Osman Saraç, değişikliği “Bir eksikliğin giderilmesi” olarak yorumladı. Altın Madencileri Derneği Başkanı Ümit Akdur, “Bu düzenlemeden yararlanacak firma çok değil. Kanadalı El Dorado’nun sahibi olan Tüprag (Uşak’ta altın çıkarıyor) ile Koza Madencilik (Bergama), bir de Eti Gümüş bulunuyor. Arama yapanlar da yararlanacak” dedi.
Cevherden kıymetli maden üretimi yapan şirketler Maliye aleyhine açtıkları davaları kazandılar. Bunun üzerine Bakanlık konuyla ilgili bir düzenleme yaptı. Böylece cevherden kıymetli maden üreten şirketlere de, doğrudan üretimli ilgili olmasa dahi, her türlü harcamalarının KDV’den muaf olması yönünde tebliğ değişikliği yapıldı. Düzenlemede maden çıkarma ve işletme ruhsatı olan 30 dolayında şirkette yararlanacak.

 

 

Dikkat çeken yükseliş
Tebliğ değişikliğinden yararlanacak şirketlerden biri olan Koza’nın hisseleri KDV tebliği değişikliği açıklandığı gün önemli prim yaptı. Ancak, borsa dört günde yüzde 3 düşerken Koza’nın borsadaki iki şirketinin hisselerinin geçtiğimiz salı gününden bu yana prim yapması dikkat çekti.
Grubun iki şirketinin hisseleri dün gün içinde yüzde 8’e varan oranda prim yaparken, İpek Matbaacılık yüzde 2.74, Koza Madencilik ise yüzde 5.61’lik yükselişle günü tamamladı.
Ancak, İpek Matbaacılık’ın dört günde yüzde 17, Koza Madencilik’in ise üç günde yüzde 18’lik primi dikkat çekti. Koza grubu, iktidara yakın olarak biliniyor.

 

Akdur: Eşitsizlik giderildi
Altın Madencileri Derneği Başkanı Başkanı Ümit Akdur, kıymetli maden üreticilerinin dünyadaki rakiplerine göre dezavantajlı olduğunu, değişikliğin bu eksikliği giderdiğini söyledi. Her yerde üretimde doğrudan kullanılsın ya da kullanılmasın tüm KDV’nin iade edildiğini, tek istisnanın Türkiye olduğunu belirten Akdur, şöyle dedi:
“KDV uygulamasındaki eksiklik, ihracatı cazip kılıyor, ithalatı artırıyordu. Bir anlamda ihraç ettiğimizi ithal ediyorduk. Şimdi ihracat cazibesini yitirdi. Dolayısıyla üretimimizi doğrudan iç pazara satarak, kaynakların yurtdışına gitmesini de önlemiş olacağız” dedi.

 

İAB: Maden değerlenecek
İstanbul Altın Borsası (İAB) Başkan Vekili Osman Saraç da şöyle dedi:
“İhraç edilen kıymetli maden artık yurtiçinde değerlendirilebilecek. Cevherden üretim yapan üretici, üretim sürecinde yüklendiği mal ve hizmete ait KDV’yi indirim konusu yapamıyor, madeni mümkün olan en ham şekilde ihraç ediyordu.
Değişiklikle elde edilecek katma değer ülke ekonomisine kazandırılmış olacak. Bu konuda borsa olarak Maliye nezdinde girişimlerimiz oldu. Sonuçta bakanlığın 12 Şubat 2009 tarih ve 27139 sayılı Resmi Gazete’de 112 seri No’lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliği yayımlandı. Eksiklik giderilmiş oldu.”

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2009 Cumartesi 23:48:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?