19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İnovasyon vurgunu

İnovasyon vurgunu

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu, araştırma ve geliştirme projelerine yönelik teşviklerde ciddi suiistimal kuşkusuyla vergi incelemesi yapılmasını istedi

Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde faaliyette bulunan bazı şirketlerin araştırma-geliştirme (Ar-Ge) ve inovasyon (yenilik) projelerini, 10 günden daha az bir zamanda hazırladıklarını tespit etti.
DDK, vergi mevzuatının tanıdığı imkânların amaç dışı kullanılmış olabileceği uyarısında bulunarak, projelerle ilgili vergi incelemesi yapılmasını istedi.

Rapor Gül’e sunuldu
DDK, “4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu uygulamalarının değerlendirilmesi ile uygulamada ortaya çıkan sorunların çözümüne ilişkin öneri geliştirilmesi” konulu araştırma ve inceleme raporunu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e sundu.

Rapor, 31 Teknoloji Geliştirme Bölgesi ile buralarda faaliyet gösteren 927 firma ve uygulanmakta olan 3 bin 800 Ar-Ge ve inovasyon projesi incelenerek hazırlandı.
TÜBİTAK’ın bazı çalışmalarının piyasada haksız rekabete neden olduğu uyarısında bulunulan raporda, bazı şirketlerin vergi kaçırmak için Ar-Ge ve inovasyon projelerini kullandıkları belirtilerek, şu uyarı yapıldı:
“Projelerin tamamlanma süreleri üzerinde yapılan incelemede, 3 aydan daha az sürede tamamlanan projelerin ağırlıklı ortalaması 1.5 aydan daha kısa olarak ortaya çıkmış, bazı projelerin ise 10 günden daha az bir sürede tamamlandığı tespit edilmiştir. Ar-Ge ve inovasyon projelerinin bu kadar kısa sürede tamamlanıyor olması, özellikle vergi mevzuatının tanıdığı imkânların amaç dışı kullanımının olduğu düşüncesini doğurmuştur.
Bu nedenle proje bazlı vergi incelemeleri yapılmasının gerekli olduğu düşünülmektedir.”

Tarımsal teknopark
Teknoloji Geliştirme Bölgesi’ndeki firmaları inceleyen raporda, küresel ısınmaya dikkat çekilerek, tarımsal teknoparklar kurulması yönünde şu önerilerde bulunuldu:
“Küresel ısınmanın getirdiği güncel sorunlar ile gıda güvenliği ve güvencesinin sağlanması ve benzeri sorunlar karşısında, ülkemizin bitki çeşitliliğindeki zenginliği ile mikroklima alanların çokluğunun sağladığı avantajlar göz önünde bulundurularak, tarımsal teknoparkların kurulmasının faydalı olacağı düşünülmektedir.
Diğer yandan ülkemizin rekabet gücü yüksek olan inşaat, tekstil, ilaç ve eczacılık gibi konularda tematik teknoparkların kurulması, söz konusu sektörlerin rekabet güçlerinin sürdürülebilir olmasını sağlayacaktır.”
Raporda, aynı konuda denetim raporunun da hazırlanma aşamasında olduğu ifade edildi.

Milliyet
Yayın Tarihi : 4 Şubat 2009 Çarşamba 23:47:50
Güncelleme :4 Şubat 2009 Çarşamba 23:53:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?