22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İnternet tüketicinin aracısı oldu

Hakkının ihlal edildiği düşünen tüketicinin, çözüm arayışında en çok sanal ortamdan yararlandıkları, bu kapsamda, Tüketiciler Birliğine geçen yıl yapılan başvuruların yüzde 67'nin üzerindeki bölümün internet ortamından gerçekleştirildiği bildirildi.

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, yaptığı açıklamada, birlik bünyesinde “hak ihlaline uğradığını” düşünenlerin mağduriyetlerini çözümlemeye yardımcı olmak amacıyla oluşturulan “Başvuru Merkezi”ne, geçen yıl toplam 6 bin 385 başvuru yapıldığını hatırlattı.

Başvuruların 4 bin 290'ının, yani yüzde 67,19'luk bölümünün internet ortamından yapıldığını vurgulayan ve sadece yüzde 12 civarındakinin bizzat kuruma gelerek şikayetçi olduğuna dikkati çeken Deniz, “İnsanlar, hakkını aramak için ucuz, ulaşılabilir, güvenli ve yaygın bir kanal arıyor” dedi. Deniz, tüketicilerin sorunlarının en hızlı şekilde çözümünü sağlayacak ”doğru kanalların açılması” gerektiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

“Gerek kaynak ve gerekse yöntem bakımından internet aracılığı ile yapılan başvuruların çokluğu dikkati çekiyor. Sanal ortamdan yararlananların oranı toplamın yarıdan fazlasını oluşturuyor. Internetten yapılan artışların çokluğu sevindirici, çünkü Türkiye'deki bilgisayar kullanımının yaygınlığını da gösteriyor. 'Tüketici hakkını aramıyor' diye şikayet ediliyor. Oysa, tüketici her geçen gün daha da bilinçleniyor ve hak arayışı için doğru kanalları arıyor.

Biz, birlik olarak, hak ihlaline uğrayan tüketiciler için yürüttüğümüz 'şikayetim var' projesinin son adımı olarak, tüketici şikayetlerini, iki haftadır 'www.tuketiciler.org' sitesi üzerinden kabul edip, hukuki yardımda bulunuyoruz.

luşturduğumuz bu siteye iki haftada 500'ün üzerinde şikayet yapıldı. Bu rakamlar, geçen yıl yapılan toplam şikayetin yüzde 10'unu oluşturuyor. Bu da gösteriyor ki, mağduriyete çözüm arayışı, yol bilinince daha da artıyor.

Bu yöndeki uygulamayı, başta Sanayi ve Ticaret Bakanlığı olmak üzere diğer kurumlar da yapmalı. Çünkü, tüketiciye doğru kanalları açmamız lazım.”

Deniz'in verdiği bilgilere göre, geçen yıl birliğe yapılan 6 bin 385 olan toplam başvurunun yaklaşık 25'lik bölümü diğer kurumlardan yönlendirme, yüzde 5'inin medya, yüzde 2'sinin 118 bilinmeyen numaralar ve kalanın ise üye teması sonucu gerçekleşti.

Hak ihlali başvurusunda, sektörel bazda ise 1636 ile banka ilk sırada yer alırken, bunu 911 ile iletişim, 664 ile dayanıklı tüketim, 512 ile bilişim sektörü takip etti.


AA
Yayın Tarihi : 21 Ocak 2007 Pazar 11:39:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?