22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Intesa'dan Oyakbank'a teklif yolda

Garanti Bankası’yla el sıkışmak üzereyken son anda bozulan anlaşma yüzünden Türkiye piyasasına girmeyen İtalyan Intesa Sanpaolo, Oyakbank’a bağlayıcı teklif vereceğini açıkladı.

Bankadan İtalyan Milano Borsası’na yapılan açıklamada, Intesa Sanpaolo’nun dün danışma kurulu toplantısı yaptığı ve banka yönetim kurulunun Sanpaolo CEO Corrado Passera’ya, Oyakbank’ın kontrolünü alacak şekilde bağlayıcı bir teklif yapması için yetki verdiği bildirildi. Oyakbank yetkilileri ise kendilerine yapılmış herhangi bir teklif olmadığını belirttiler.

INTESA KARARLI: 

Uzun süredir yabancı ortaklıklara kapısını açan Oyakbank’ın talipleri arasında bugüne kadar Fransız ve İngiliz bankalarının adı geçerken, son dönemde adı sıkça geçmeye başlayan İtalyan Intesa son yaptığı açıklama ile Türkiye’ye girme konusunda kararlı olduğunu teyit etti. Geçtiğimiz dönemde Sanpaolo Grubu ile birleşen ve İtalya’nın en büyük bankası olan Banca Intesa’nın adı, Garanti Bankası ile aylar süren ortaklık görüşmeleri yapması nedeniyle Türkiye’de iyi biliniyor.

1.1 MİLYAR EURO’LUK TEKLİF: 

Banca Intesa’nın Oyakbank’a talip olacağı haberleri geçtiğimiz günlerde İtalya’nın önde gelen gazetelerinden Il Messaggero’da da geniş yeralmıştı. Il Messaggero’nun haberinde, Intesa Sanpaolo’nun Oyakbank’a 1.1 milyar Euro’luk (1.5 milyar dolar) bir teklif vermeye hazırlandığını öne sürmüştü. Haberde, Intesa Sanpaolo, Oyakbank’da ayrıntılı incelemeler yapıyor ve satın alımı mayıs sonuna kadar tamamlamayı planlıyordu. Haberin ardından Intesa yetkilileri, Türkiye’ye yatırım arzusunda olduklarını dile getirmiş, ancak Oyakbank konusunda yorum yapmaktan kaçınmışlardı.

2004’TEN BU YANA ARAYIŞTA: 

Banca Intesa’nın 2004’ten bu yana Türkiye ile ilgilendiği biliniyor. O yıl Garanti Bankası’nın yüzde 40’nı satın almak üzere banka yönetimiyle uzun süre görüşen, hatta 8 Mart 2004’te ön anlaşma ile de 800 milyon dolarlık bir fiyatı da konuşan Intesa, beş ay süren pazarlık sonucunda masadan el sıkışamadan kalkmıştı.

Oyakbank: Bize yapılan herhangi bir teklif yok

İTALYAN Intesa Sanpaolo’nun Oyakbank’ı satın alınması için bankanın CEO’suna yetki verildiğine ilişkin açıklamanın ardından görüşlerine başvurduğumuz Oyakbank yetkilileri, "bize yapılmış bir teklif yok" demekle yetindiler. Oyakbank yetkilileri, İtalyan İntesa Sanpaolo’nun yaptığı bağlayıcı satın alma teklifi ile ilgili Milano Borsası’na yapılan açıklamaları duyduklarını, ancak söz konusu bankadan kendilerine yapılmış bir teklif veya iletilmiş karar olmadığını söylediler. TMSF’den 2001 yılında Sümerbank’ı alırken Ağustos 2006’ya kadar bankayı satmama taahhüdünde bulunan Oyak, banka hisselerinin satışı konusunda 23 Temmuz 2006’da Morgan Stanley’i görevlendirmişti. O tarihten bu yana Oyakbank’ın adı Fransız bankaları Societe Generale, Dexia Bank, Credit Agricole ve Calyon Bank’ın yanı sıra İngiliz Standart Bank ile de anıldı
Hürriyet
Yayın Tarihi : 30 Mayıs 2007 Çarşamba 09:10:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?