20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

Irak pertolü için devler sıraya girdi

Dünyanın üçüncü en büyük petrol rezervlerine sahip Irak'ın rezervlerini geliştirmek amacıyla açtığı ihalelere katılmak için 70 uluslararası şirket kayıt yaptırdı.



Irak Petrol Bakanlığı'nın konuyla ilgili açıklamasına göre başvuruda bulunan şirketler arasında dünya petrol devleri de bulunuyor. Aralarında Royal Dutch Shell ve Total'in de bulunduğu bazı şirketlerin Irak pazarına girebilmek için yıllardır hazırlık yaptıkları biliniyor. Irak Petrol Bakanlığı sözcüsü Asım Cihad Reuters'a yaptığı açıklamada, "Başvuru belgelerini çok dikkatli bir şekilde inceleyecek ve kontrol edeceğiz.

Önümüzdeki ay Irak petrol sahalarında çalışmasına izin verilen şirketleri açıklayacağız." dedi. Irak halen günde yaklaşık 2,3 milyon varil petrol üretiyor. Ancak şimdilik bilinen rezervlerinin toplamı 115 milyar varili buluyor. Bazı petrol şirketlerinin, Irak Parlamentosu'ndaki yasayı beklemeden ülkenin kuzeyindeki yerel Kürt yönetimiyle bazı anlaşmalar yaptıkları biliniyor. Ancak bu adımlar, bu şirketleri kara listeye almakla tehdit eden ve anlaşmaların yasal olmadığını bildiren Bağdat'taki merkezi hükümetin tepkisini çekiyor.

Asım Cihad, Avrupalı, Asyalı ve Amerikan şirketlerin Irak ile petrol anlaşması yapmak üzere başvurduklarını belirtti. Shell ve İspanyol enerji şirketi Repsol YPF daha önce bu anlaşmalar için başvuru yaptıklarını açıklamışlardı.

Zaman
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2008 Çarşamba 04:27:48


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?