22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

Irak'ta petrol yağması

The Independent ortaya çıkardı: Irak’ın zengin petrol yatakları ABD ve İngiliz şirketlerince yağmalanıyor...

Irak savaşının ilk günlerinde parlamentoda konuşan İngiltere Başbakanı Tony Blair, amaçlarının Irak petrollerini ele geçirmek olduğu yolundaki suçlamaları reddetmiş, amaçlarını Irak’ın özgür ve demokratik bir ülke olmasını sağlamak olarak özetlemişti. ABD Başkanı George Bush da “Amacımız Irak’ın petrolünü sahip olmak değil” demişti. Ancak İngiliz The Independent gazetesinin ele geçirdiği, Irak Hidrokarbon (petrol) Yasası Taslağı bu sözlerin pek de samimi olmadığını kanıtladı. Gazete, dünyanın 3’üncü en büyük rezervlerine sahip Irak’ın petrol kaynaklarının ABD ve İngiltere merkezli şirketlerin kontrolüne bırakılacağını ortaya çıkardı. Yasanın BP, Chevron, Shell ve Exxon gibi petrol devlerine 30 yıllık sözleşmeyle Irak’a girme şansı vereceğini, bunun da Irak petrollerinin 1972 yılında millileştirilmesinden sonra yabancılara ilk kez bu imkanın sağlanması anlamına geldiğini vurgulayan Independent, “Bu durum Irak’a yapılan müdahalenin tek amacının ülkenin petrol kaynaklarını ele geçirmek olduğunu savunanların elini de güçlendirecek” diye yazdı.

“AMAÇ PETROLÜ YAĞMALAMAK” 

Taslaktaki bir paragraf, ABD ve İngiliz şirketlerinin, Irak’ın petrol gelirlerinden doğrudan pay almasına olanak sağlıyor. S. Arabistan, İran ve diğer OPEC üyesi ülkelerde petrol doğrudan kamu şirketleri tarafından çıkarılıyor. Bu hafta Irak Meclisi’ne sunulacak yasa taslağı ise yabancıların doğrudan kâr payı almasına imkan tanıyor. Uzmanlar, “Bu yasayla petrol devleri, gelirin yüzde 75’ini bile kendi kasalarına atabilir” dedi. Irak’ın 46 milyar dolarlık gayrisafi milli hasılasının yüzde 95’ini petrol gelirlerinin oluşturduğunu yazan gazete, “Taslağı birçok Iraklı vekil henüz görmedi. Ancak taslağın geçen haziranda Beyaz Saray, IMF, Dünya Bankası ve petrol şirketlerine gönderilmesi bile amacın petrolü yağmalamak olduğunu gösteriyor” dedi.

Kasalarına yılda 75 milyar dolar girecek 

* Irak 115 milyar varillik rezerviyle dünyanın en büyük 3’üncü petrol üreticisi.

* 2300 petrol yatağı bulunuyor. Petrol yataklarının yüzde 60’ında henüz üretim aşamasına ulaşılmadı.

* Günde 2 milyon varil üreten Irak’ta petrol, milli gelirin yüzde 95’ini oluşturuyor. Geçen yıl milli gelir 46.5 milyar dolardı...

* The Economist dergisi, Irak’ın petrol üretiminin 5 milyarlık bir yatırımın ardından günde 4.5 milyon varile çıkabileceğini açıkladı. Bu durumda Irak’ın yıllık petrol gelirinin ise 100 milyar dolara yükseleceği ifade edildi.

* Amerikan ve İngiliz şirketlerinin, petrol gelirinin yüzde 75’ini alması durumunda, önümüzdeki yıl 30 milyar dolar; üretimin 4.5 milyon varile çıkmasının ardından ise yılda 75 milyar dolar kazanması bekleniyor.


ajanslar
Yayın Tarihi : 8 Ocak 2007 Pazartesi 15:55:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
K. Mükremin BARUT IP: 88.229.243.xxx Tarih : 9.01.2007 00:42:16
BU GİDİŞ, İYİYE GİDİŞ DEĞİL. IRAK'A PETROL YAĞMASI İÇİN GİDENLER, İÇİNE DÜŞTÜKLERİ KAOSU DAHA DA BÜYÜTECEKLER. LÜTFEN DÜNYA HARİTASINA BİR BAKIN. O HARİTADA BİR İNCİ GÖRECEKSİNİZ. ÜÇ TARAFI DENİZLERLE ÇEVRİLİ BİR CENNET. ŞEKLİ VE KONUMU BİLE, BAŞKA ULUSLARI KISKANDIRACAK KADAR MÜKEMMEL. ÜSTÜNDE DALGALANAN BAYRAĞI DÜŞÜNÜN. RENGİYLE, AYI VE YILDIZIYLA TÜM BAYRAKLARIN EN GÜZELİ. OSMANLYI DÜŞÜNÜN. ÜÇ KITADA BAYRAK DALGALANDIRAN BİR İMPARATORLUK. ÇOK UZAK MESAFELER YAYILMIŞ OLMASINA RAĞMEN ÇOK AZ BİR ASKERİ GÜCE SAHİP. İMPARATORLUK(EMPERYAL) AMA EMPERYALİST DEĞİL. GİTTİĞİ ÜLKELERİN DEĞERLERİNİ SÖMÜRMEYEN. ÇOK ULUSLU, ÇOK DİNLİ BİR DEVLET YAPISINDA AMA HEPSİNE EŞİT MESAFEDE, AYRIMCI DEĞİL. DEVLET ELİYLE GELİŞTİRİLEN EKONOMİK MODEL (DİRLİK VE HAS SİSTEMLERİ) BU GÜN BİLE İNCELENMEYE DEĞER. BİR ULUS DÜŞÜNÜN; VATANINI İŞGALE GELEN ORDULARI DURDURMUŞ, AMA ONLARIN ÖLÜP DE BU TOPRAKLARA GÖMÜLEN ASKERLERİ İÇİN; "ANNELERİ VE BABALARI MÜSTERİH OLSUNLAR. ONLAR ARTIK BİZİM ÇOCUKLARIMIZ" DİYEBİLMİŞ. KÖTÜ BİR TALİH SONUCU ÜLKEDEN ÇIKMAK ZORUNDA KALAN SON PADİŞAH VAHDETTİN'İ DÜŞÜNÜN. ÜLKEYİ TERK EDERKEN YANINA KENDİSNE AİT OTUZBİN ALTINDAN BAŞKA BİR ŞEYİ ALMAMIŞTIR. DAHA FARKLI BİRŞEY YAPMASINI İSTEYEN YANINDAKİLERE;"BEN BİR OSMANLI PADİŞAHIYIM, HIRSIZ DEĞİLİM." DİYEBİLMİŞTİR. BÖYLE SOYLU BİR ULUSUN ÇOCUKLARI, AMERİKA İRAK'A "BİR DİKTÖRE DERS VERMEK, HALKINA DA DEMOKRASİ GÖTÜRMEK İÇİN GİRDİ". DÜNYANIN DİĞER ULUSLARI DA BU "YÜCE GÖREV" İÇİN ONU DESTEKLEDİLER. YA DA SESSİZ KALDILAR. İŞTE BU NEDENLE BİRLİK BERABERLİK İÇİNDE OLMAMIZ GEREKİR. AMA BU BİRLİK BE BERABERLİĞİN HARCI; DEMOKRASİ VE ÇAĞDAŞLIK OLMALIDIR. BİZ; PEK ÇOK RENGİ YEDİ ASIR BİR ARADA TUTMUŞ BİR ULUSUN ÇOCUKLARIYIZ. HEM DE SOPA ZORUYLA DEĞİL, BARIŞ İÇİNDE. BİRİNİ DİĞERİNE ÜSTÜN TUTMADAN, KARDEŞÇE VE HUZUR İÇİNDE. NE OLUR, BÜTÜN ÇAĞDAŞLIKLARI İKİ ASIR* ÖNCESİNE DAYANAN BATILILARIN BİZE DEMOKRASİ DERSİ VERMELERİNE MÜSADE ETMEYELİM. HELE Kİ ADAMLARIN DEMOKRASİYİ NASIL GÖTÜRDÜKLERİ AŞİKAR İKEN. K. Mükremin BARUT 9 OCAK 2007