28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

İran Ermenistan'a doğal gaz verecek

Dünyanın en fazla doğal gaz rezervine sahip 3. ülkesi olan İran, 2007'de Ermenistan'a doğal gaz ihraç edecek. Türkiye'ye de gaz satan İran, kış koşullarını gerekçe göstererek son günlerde doğal gaz akışında kısıntıyı gitti.

İran Milli Gaz Şirketi yetkilisi Muhammed Rıza Lorzade, iki ülke arasındaki doğal gaz boru hattı projesinin yüzde 96'sının tamamlandığını, 2007'nin ocak ayından itibaren Ermenistan'a “yeni yıl hediyesi” olarak doğal gaz vermeye başlayacaklarını bildirdi.

İki ülke arasında daha önce enerji alanında yapılan anlaşmalar çerçevesinde İran'ın Ermenistan'a günlük 3 milyon metreküp gaz vereceğini ifade eden Lorzade, ilk günlerde 1 milyon metreküp gaz verileceğini, daha sonra bu miktarın 3 milyon metreküpe ulaşacağını belirtti.

“Asıl hedefimiz Avrupa'ya gaz ihraç etmek” diyen Lorzade, Ermenistan'a günlük 10 milyon metreküp doğal gaz ihraç etme kapasitesine de sahip olduklarını kaydetti. Lorzade, İran doğal gazını Ermenistan'a taşıyacak boru hattının iki ülke cumhurbaşkanının katılacağı törenle açılacağını söyledi.

Resmi temaslar için dün İran'ın başkenti Tahran'da bulunan Ermenistan Dışişleri Bakanı Vartan Oskanyan da, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Ali Laricani ve Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki ile görüşmüştü. Oskanyan'ın görüşmelerinde ikili ilişkilere ve enerji işbirliğine vurgu yapılmıştı.

İran dünyada zengin doğal gaz rezervlerine sahip 12 ülke arasında, Rusya ve ABD'nin ardından 3. sırada yer alıyor.
Zengin doğal gaz rezervlerine rağmen üretim açısından 12 ülke arasında 8. sırada bulunan İran, şu anda sadece Türkiye'ye doğalgaz ihraç ediyor. İran'dan Türkiye'ye doğal gaz akışında iç tüketimdeki artış nedeniyle kış aylarında sıkıntı yaşanıyor.

AA
Yayın Tarihi : 18 Aralık 2006 Pazartesi 16:31:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?