22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İran'la enerji anlaşması yaptık

Türkiye ve İran arasında, Ankara'da dün gece geç saatlerde enerji konusunda bir mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptı ile, İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması için önemli bir adım atıldığı bildirildi.

Mutabakat zaptı, dün öğleden sonra Türkiye'ye gelen İran Petrol Bakanı Kazım Veziri Hamaneh ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından imzalandı.

İran gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması ve enerji konusunda ortak yatırım yapılması konularının görüşüldüğü toplantıdan sonra iki bakan, enerji, petrol ve doğalgaz konularındaki mutabakat zaptına imza koydu.

İki günlük uzmanlar toplantısının sonunda imzalanan mutabakat zaptına göre, iki ülke, İran gazının Türkiye üzerinden, Türkmenistan doğalgazının da İran ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması, İran'ın Asaluye kentindeki doğalgaz geliştirme alanında işbirliği yapılması ve petrol ticaretindeki mevcut işbirliğinin devam ettirilmesi konularında anlaştı.

Hamaneh: "Çok büyük bir adım"

İran Petrol Bakanı Hamaneh, mutabakat zaptının imzalanmasından sonra İRNA'ya yaptığı açıklamada, görüşmenin "çok olumlu" geçtiğini ve imzalanan mutabakat zaptıyla iki ülkenin petrol ve gaz işbirliği konusunda "çok büyük bir adım" attıklarını söyledi.

İki ülke yetkilileri arasında enerji konusunda daha önce de görüşmeler olduğunu, ancak bunlardan bir sonuç alınamadığını belirten Hamaneh, "Ama bugün petrol ve gaz konusunda büyük bir adım attık ve İran'ın Türkiye üzerinden Avrupa'ya doğalgaz göndermesi konusunda anlaşık" dedi.

İran gazının Avrupa'ya taşınması için bir doğalgaz boru hattı inşa edilmesi gerektiğini belirten Hamaneh, bunun için oluşturulacak projeye iki ülkenin eşit oranda katılacağını da kaydetti.

Hamaneh, İran'ın Asaluye kentindeki Güney Pars doğalgaz havzasındaki geliştirme projesine Türkiye'nin de katılması ve bu konuda işbirliğinin geliştirilmesi yönünde de mutabakata vardıklarını belirtti.

İranlı Bakan, İran'ın doğalgazı kendisinin mi ihraç edeceğini, yoksa Türkiye'nin gazı alıp da mı satacağının sorulması üzerine de, "İran, Türkiye üzerinden bu gazı Avrupa'ya ihraç edecek" dedi.

Hamaneh, İran'ın Türkmen gazının taşınmasında nasıl hareket edeceği konusunda ise açıklama yapmadı.
CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 14 Temmuz 2007 Cumartesi 18:21:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?