28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

İş Bankasında yeni strateji

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, grubun somut büyüme planını açıkladı: Finans ve cam işimizde istikrarlı büyüme kaydedeceğiz. Telekomünikasyon, sanayi ve hizmet sektöründeki işlerden çekilebiliriz.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, satın alma ve ortaklıklarla gündemi yoğun yeni bir dönemden geçen bankacılık sektöründe bankanın somut planını açıkladı: "44 şirkete iştirak ediyoruz. Finans ve camda büyürüz. Geri kalan telekomünikasyon ve sanayi-hizmet sektörlerinden adım adım çekilebiliriz." Borsanın en büyük grubu olan İş Bankası'nda bu kararı ortakların alabileceğini söyleyen Özince, "Vizyonuz uzun soluklu. Büyüklerimizden İş Bankası'nı kendi görev dönemimizle sınırlandırmamak gerektiğini öğrendik. 6 yılda 7 kat büyüme kaydeden bir grubuz. Bankacılıkta planımız yöremizde büyümek. Bu güney doğu ve kuzeydeki komşularımız olabilir. Ama Avrupa'da büyeme gibi bir hedefimiz asla yok. 30 senedir Almanya'da bankacılık yapıyoruz. Ama oralardaki faaliyetimiz bizi hiç tatmin etmedi. Pazar paylarımızı istikrarlı bir şekilde artıracağız. Finans alanında satılık bir şeyimiz yok. Kollektif sermayenin aşığıyız biz. Böyle daha da büyüyeceğiz" dedi. İş Bankası'nın Cumhuriyet'in ilk yıllarında Atatürk'ün bankası olarak 1 milyon lira sermaye ile kurulduğunu anımsatan Özince, "Bugün geldiğimiz nokta ortada. Özkaynaklarımız 7 milyar dolara ulaştı. Ve bu rakamın 3.7 milyar dolarlık bölümü serbest nakit sermaye" dedi. Özince, Vakıfbank'ın halka arzında ortaya çıkan rakamların da bugün kamudan banka satın almak isteyenleri düşündürdüğünü belirterek, "Sektör büyüyor. Verimliliği esas alan bankalarında değeri artıyor" dedi.

SATIŞ İÇİN BÜYÜK FIRSAT VAR
Sabah gazetesi yönetimi ve yazarları İş Bankası yöneticileri ile bir araya geldi. Buluşmada konuşan Ersin Özince banka satın almalarına yönelik ise şu açıklamayı yaptı: "Kişisel kanım finans sektöründe Türk sermayedarının ısrar etmesinin gereği kalmadı. Çünkü şirketler muazzam bir prim yaptı. Bu bir fırsat. Rakamlar inanılmaz boyutlara geldi." İş Grubu'nun büyüme stratejisi içine giren diğer bir sektör olan cam için de Ersin Özince, "Cam'da Şişecam ve diğer şirketlerimiz doludizgin büyüyor. Cam dünyada mukayeseli üstünlük gösterdiğimiz bir sektör. Bunu değerlendireceğiz. Verimli çalışırsanız cam sektöründe ürettiğinizi 200 katına satarsınız. Ancak Türkiye'de işcilik maliyetleri oldukça yüksek. Bir gün Şişecam Türkiye'de yatırım yapmayacak diye çok korkuyorum. Öyleki Türkiye'de yıllık 24 bin dolar ödediğiniz işçiye Rusya'da 4 bin 500 dolar ödüyorsunuz. Satın alma gücü farklılıkları da cabası" yorumunu yaptı.

Sabah
Yayın Tarihi : 3 Mart 2006 Cuma 15:55:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?