30
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İş bankasından 1.7 milyar net kar

Geçen yılı 3.7 milyar YTL’lik brüt kârla kapatan İş Bankası, sektördeki en yüksek rakama ulaştı. Genel Müdür Özince, İş Bankası tarihinin en iyi sonuçlarını elde ettiklerini söyledi.

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, 2007’de brüt 3.7 milyar YTL ile sektörde en yüksek kârı elde ettiklerini, net kârın da bir önceki yıla göre yüzde 53 artışla 1.7 milyar YTL olduğunu bildirdi. İş Bankası’nın 2007 mali sonuçlarını açıklayan Özince, aktif büyüklüğü, toplam mevduat ve özkaynak büyüklüğü ve gelir yaratma kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük özel bankası olma konumunu 2007’de de koruduklarını, izledikleri kâr odaklı büyüme stratejisiyle İş Bankası tarihinin en iyi sonuçlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.
İş Bankası toplam aktif büyüklüğü itibariyle özel sektör bankaları arasında birinci olurken, 80.2 milyar YTL’ye varan aktif toplamıyla da Türk bankacılığında aktif büyüklüğünde birinci sırada bulunan Ziraat Bankası’na çok yaklaştı.
Özince, “Ziraat ile aramızdaki farkın 700 bin YTL’ye kadar inmiş olması önemli. Ziraat’in yenilikçi ve başarılı uygulamalarını takdirle izliyoruz. Aramızda kesinlikle bir yarış söz konusu değil. Türkiye’nin büyük bankalara her zaman ihtiyacı var. Kârlı olduğumuz sürece Ziraat’ten daha hızlı büyümemiz normal. Ne de olsa özel sektör bankası olmanın avantajları ve kolaylıkları söz konusu” dedi.
Özince, 2008 yılında sektörün üzerinde bir büyüme hedeflediklerini, toplam aktiflerde yüzde 15, kredilerde yüzde 20 ve mevduat hacminde de yüzde 16’lık artış öngördüklerini açıkladı.
Ülkedeki gelişmelere ilişkin gereksiz bir sıkıntı havası yaratılmaması konusundaki görüşünü vurgulayan Özince, bankaların 2008’de kredi vermeyi durdurmayacağını ancak belki yatırım kararı alanların yatırımlarını durdurabileceklerini söyledi. Yaşananlar üzerinde Türkiye’ye gelen yabancı sermayenin geri dönmesine ilişkin bir soruyu da yanıtlayan Özince, “Yabancı biz kovalamazsak kaçmaz” dedi.

Şubeler 1000’i aşacak
Şube sayısını yıl sonunda 1000’in üzerine çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Özince nevruz kutlamaları nedeniyle ülkenin bazı bölgelerinde yaşanan sıkıntılara da değinerek şöyle dedi:
“Biz bankacı olarak bu tür dönemlerde camımız kırılıyor diye kepenk kapatmak istemiyoruz. Arkadaşlarımızla konuştuk. Kimse fazla bir sıkıntı yaşamamış. Ayrıca bunlar sadece bizim ülkemize özgü şeyler değil. Japonya’da da yaşanıyor, Amerika’da da.“
İş Bankası’nın sosyal sorumluluk projeleri hakkında da bilgi veren Özince, 2 yıldır Türkiye Satranç Federasyonu’na sponsorluk yaptıklarını, bu sürede açılan satranç sınıfı sayısının 800 olduğunu, bu sayıyı 1.200’e çıkaracaklarını anlattı.

‘Herkes işini yapsın’
Ersin Özince, sivil toplum kuruluşları tarafından siyasetçilere yapılan sağduyu uyarılarına farklı bir yaklaşımla tepki verdi. Özince şöyle dedi:
“Herkesin uyarılar yapmak yerine görevini yapmasının daha etkili olacağını düşünüyorum. Syasi belirsizlikler mutlaka etki yaratır. Ancak biz bu etkiyi, uyarı yapmak yerine kendi görevimiz olanı yaparak azaltabiliriz.
Hem dışarıda kriz varken hem de içeride siyasi belirsizlikler ve riskler söz konusuyken herkesin işini yapmaya devam etmesini yararlı görüyorum. Herkes işini yaptığında zaten ortaya otomatikman daha olumlu bir sonuç çıkacaktır. Biz kimseye bir telkinde bulunacak değiliz”

Milliyet
Yayın Tarihi : 29 Mart 2008 Cumartesi 14:05:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?