28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

İş dünyasından hükümete

İş dünyasından hükümete: Rekabet için ucuz enerji şart

Reel sektörün sorunlarını masaya yatırmak ve çözüm yolları aramak maksadıyla toplanan Ekonomi Koordinasyon Kurulu'nda alınan kararlar, iş dünyasını memnun etmedi.

Sorunlarını aktarabilmek için kurula iştirak etmek istediklerini dile getiren işadamları, beklentilerinin karşılanmadığından şikayet ediyor. Reel sektör temsilcileri, kurulun doğrudan çözüme yönelik somut kararlar almasını istiyor. Türk ekonomisinin krizden çıktığı üzerinde hemfikir olan işadamları, yeni dönemde gündemin, sektör içi sıkıntılar olduğunu ifade ediyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la salı günü bir araya geleceklerini söyleyen Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, başta gelen taleplerinin istihdam üzerindeki yükün azaltılması ve enerjide vergi indirimi olduğunu söylüyor. Reel sektörü rahatlatan kararların çıkması için çalıştıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Öteden beri her platformda dillendiriyoruz. Zorunlu istihdam kalkmalı, iş dünyasına enerji desteği sağlanmalı. Kıdem tazminatıyla işsizlik sigortası bir arada uygulanmamalı.” dedi. İhracatçının en büyük şikayeti olan kur politikasının hükümetin takdirinde olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, telâfi edici önlemlerin alınabileceğine dikkat çekti.

Serbest kur rejiminden vazgeçilmesi beklentisinde olan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Oğuz Satıcı ise uygulanmakta olan para politikalarının yanlış olduğunu savunuyor. Kuruldan çıkan sonuçları ‘hayal kırıklığı’ sözleriyle niteleyen Satıcı, kararların ihracatçıların sorunlarını çözmekten uzak olduğunu belirtiyor. Sektör olarak çok zor günler geçirdiklerini dile getiren Satıcı, “Kur bir sonuçtur. Para politikasını nasıl uygularsanız sonuç da öyle çıkar.” ifadelerini kullanıyor. Satıcı, mevcut politikalar ile ihracatta daha yüksek başarılara imza atmanın imkânsız hale geldiğini ileri sürüyor. Para politikasının tamamen Borsa ve ithalatçı yönünde tasarlandığını iddia eden Satıcı, kısa dönem için çok da umutlu konuşmuyor: “Başbakan, sanayinin ve ihracatçının girdi maliyetlerini artırmamaya özellikle dikkat edeceklerini söylüyor. Bu mümkün değil. Türkiye kısa vadede vergi reformu da yapamaz.”

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş ise reel sektörün sıkıntılarına yönelik tedbirlere mutlaka öncelik verilmesini ve çözüm yolunda şart olan adımların bir an evvel atılmasını istiyor. Sıkı maliye politikaları sayesinde ekonomik krizlerden artık tamamen çıkıldığına işaret eden Yalçıntaş, istikrar için ise reel sektörün kuvvetlendirilmesini şart görüyor. Kurumlar ve Gelir Vergisi'ndeki indirimlerin sürmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Yalçıntaş, özellikle enerjiden alınan vergilerin, yeni yatırımların önünü kesecek kadar ağır olduğunu savunuyor. İşsizliğin Türkiye'nin en büyük ve en acil sorunlarının başında geldiğine değinen Murat Yalçıntaş, hükümetin istihdam konusunda vergi indirimiyle iş dünyasına yardımcı olması gerektiğini belirtiyor. Reel faizlerin yüksek olmasından şikayet eden Başkan, yeni liranın ise aşırı değerli olduğuna dikkat çekiyor.

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, reel sektör olarak ‘cek, cak'tan öte beklentileri olduğunu dile getiriyor. Toplantıda alınan serbest kur rejiminin devam edeceği yönündeki karara tepki gösteren Aygün, bunun cari açığı tetikleyen en önemli neden olduğunu savunuyor. Yıllardan beri serbest kur rejiminden vazgeçilmesi yönünde çağrı yaptıklarını hatırlatan Aygün, “İhracatçının durumu ortada. Para kazanamıyor. Bunu bile bile serbest kur rejimine devam edilmesi anlaşılır gibi değil.” diyor. Bu kurulun iş dünyasının taleplerine cevap vermekten uzak olduğunu kaydeden Oda Başkanı Aygün, istihdam üzerindeki yüklerin azaltılmasına yönelik somut adım atılmadığını anlatıyor.

PATRONLAR ANKARA’DAN NE İSTİYOR?

Daha fazla insana iş imkanı sağlayabilmek için istihdam üzerindeki yükler azaltılsın, zorunlu istihdam kaldırılsın.

Kıdem tazminatı, işsizlik sigortasıyla birlikte uygulanmasın.

Para politikası ihracatın lehine yeniden tanımlansın.

Serbest kur rejiminden vazgeçilip döviz dalgalanmaya bırakılsın.

Ekonomik politikalarda reel sektöre öncelik verilsin. Bu çerçevede gerekli adımlar acele atılsın.

Enerjide vergiler indirilerek maliyetler aşağı çekilsin.

Kurumlar ve gelir vergilerinde indirimler devam etsin.

Reel faizler mutlaka düşürülsün.



zaman
Yayın Tarihi : 12 Şubat 2006 Pazar 15:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?