27
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İş dünyasından siyasilere uyarı

Seçmenin uyarısını dikkate alın artık gerçek gündeme dönün

Seçim sonrası, iş dünyasından siyasilere ’Türkiye’nin gerçek gündemine dönün’ mesajı geldi. Gündemdeki ilk sırayı artık ekonominin alması gerektiğini savunan iş dünyası, "Seçim havasından çıkıp gelecek için çalışalım. Krizin etkisi sürüyor, kalıcı tedbirler alalım" uyarılarında bulundu. İş dünyasının siyasi mesajı ise "seçmenin oyuyla verdiği uyarılara dikkate alın" yönünde oldu.

İŞ dünyası, yerel seçimlerin hemen ardından ’Türkiye’nin gerçek gündemine’ dikkat çekti. Seçim sonuçlarından siyasi partilerin alması gereken birtakım mesajlar bulunduğu belirtilmekle birlikte, siyasetin gündemdeki yerini ekonominin alması gerektiği vurgulandı. Küresel krizin Türkiye’deki etkisini hatırlatan iş dünyası, mesajlarını da bu doğrultuda verdi. Açıklamalarda gündemdeki yeri iyice gerilen Avrupa Birliği (AB) ile ilişkilere de yer verildi.

Kriz seçimin gölgesinde kaldı

Başkanlığını Arzuhan Doğan Yalçındağ’ın yaptığı Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD),"Bu yerel seçim süreci, siyasi tarihimizde pek rastlanmayan bir biçimde genel seçim havasında sürdürüldü" saptamasında bulundu. Bu süreçte, küresel ekonomik krizle mücadelenin, yerel seçimlerin gölgesinde kaldığı vurgulayan TÜSİAD açıklamasında, şöyle denildi: "Sonuçta kriz yönetiminin gerektirdiği hız ve kararlılık yeterince sergilenemedi. Seçimlerin yarattığı siyasi dalgalanmalar artık geride bırakılarak, Türkiye’nin bir an önce gerçek gündemine odaklanması elzem."

Büyüme politikaları gerekli

Küresel ekonomik krizin bütün unsurlarıyla Türkiye’yi de derinden etkilediği vurgulanan açıklama, şöyle devam etti: "İstihdam daralması ve üretim kayıpları ciddi bir sorundur. Krizle mücadelede iç talebi destekleyici kontrollü para ve maliye politikalarına, verimliliği ve rekabeti arttıracak politikalara, enerji arz güvenliğine, iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesini kapsayan sürdürülebilir yüksek büyüme politikalarına ihtiyaç duyuluyor."

2014 hedefi kaçırılmasın

Açıklamasında AB konusuna da dikkat çeken TÜSİAD, "2014 AB tam üyelik hedefi, kararlılıkla Türkiye’nin kalıcı gündem maddesi olarak belirlenmeli. 2014 hedefi kaçırıldığı takdirde üyelik perspektifi ancak bir sonraki mali dönemin başlangıcı olan 2021 yılına ertelenecek" yorumunda bulundu.

29 Mart’ı geride bırakalım

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ise "Her partinin ve her yöneticinin halkın verdiği bu mesajları doğru okumasını ve siyasi hayata en doğru şekilde yansıtmasını ümit ediyorum" diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı: "Dünyanın içinde bulunduğu ve Türkiye’yi de derinden etkileyen ekonomik kriz tüm etkisiyle devam ediyor. Artık hep beraber 29 Mart’ı geride bırakıp gelecek için çalışmalıyız. Türkiye’nin seçim havasından çıkıp, ekonomik krize karşı yangın söndürücü tedbirlere devam ederken, orta ve uzun vadeli kalıcı önlemler alması gerekmektedir. Ayrıca bu yeni dönemde ülkemizin tüm kurumları ve siyasi partilerinin önceliği AB sürecini yeniden canlandırmak olmalı."

İş dünyası neler istiyor

IMF ile görüşmelerin sonuçlandırılması.

Krizin etkilerinin görülüp, kabullenilmesi.

Tüketimden sonra üretimi canlandıracak tedbirler alınması.

İstihdamdaki daralmanın önlenmesi.

Ekonomik hedeflerde revizyona gidilmesi.

Bütçenin ’gerçekçi’ bir şekilde düzenlenmesi.

Kredi akışını kolaylaştıracak uygulamalar yapılması.

Son paketlerdeki bazı uygulamaların süresinin uzatılması.

AB’ye uyum sürecinin yeniden canlandırılması.

Kaldığımız yerden devam etme zamanı

TÜRK Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Başkanı Celal Beysel: "Artık seçim atmosferini geride bırakıp, seçmenin mesajlarını da göz önüne alarak, el birliğiyle ülkeyi kalkındırma çalışmalarına kaldığı yerden devam etme zamanı. Hükümetin gecikmeli de olsa açıkladığı ekonomik paketlerin olumlu etkileri oldu. Ancak, bunlar yeterli değil."

Boşa harcayacak bir tek gün yok

İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi: "Türkiye ekonomisi son 6 aydır sürekli geriledi. Seçimler sona erdi. Şimdi siyaset arka planda kalmalı ve herkes ekonomiye odaklanmalı. Türkiye’nin bu kriz ortamında boşa harcayacak bir tek günü yok. Türkiye, üretimi artıracak ve ihracatçının rekabet koşullarını iyileştirecek bir performans ortaya koymak zorunda."

Halk iktidara da muhalefete de mesajını verdi

ANKARA Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir: "Seçmen, hem iktidara hem de muhalefete çok ince bir mesaj verdi. Muhalefet partilerine ’siz hala iktidarın alternatifi değilsiniz’, iktidara da ’sen de yerinde sağlam değilsin’ mesajını verdi. Türkiye’nin sorunları var, ekonomik kriz, Güney Doğu Kürt sorunu. Partilerin artık, Türkiye’nin önünü tıkayan hedeflere odaklanmaları gerekir."

Sıra önlem paketlerini hayata geçirmeye geldi

TÜRKİYE Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Başkanı Hazım Sesli: "Sonuçlar her partiye mesaj verdi, siyasi partiler bu sonucu iyi okumalı. Her ne kadar hükümet ekonomik tedbir paketleri açıklasa da, seçim süreci belirsiz bir ortamın oluşmasını sağlandı. Şimdi sıra hükümet tarafından peş peşe açıklanan ve piyasalarda hareketlenmeye neden olan ekonomik tedbir paketlerinin hızlı bir şekilde hayata geçirilmesinde."

Hükümet güvenoyu aldı, cesaretli adım atmalı

TÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral: "Seçim sürecinin getirdiği tartışmaları geride bırakarak asıl gündemimiz olan, ekonomi, yatırım ve yapısal reformlara geri dönmeliyiz. Ekonomik paketler krizden çıkış ve ekonomide canlanmanın sağlanması bakımından büyük önem taşıyor. Hükümet aldığı güvenoyunun verdiği cesaretle atılımlarına devam etmeli."
 

Hürriyet
Yayın Tarihi : 31 Mart 2009 Salı 03:38:43
Güncelleme :31 Mart 2009 Salı 03:53:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?