19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İşadamları rotayı Afrika’ya çevirdi

Avrupa’nın yanı sıra Ortadoğu, Balkanlar ve Türk cumhuriyetlerinde önemli başarılara imza atan işadamları, şimdi de Afrika’yı fethetmeye hazırlanıyor.

Başta Güney Afrika olmak üzere, Mozambik, Zambia, Zimbabve, Botsvana gibi ülkelere ticaret nedeniyle giden işadamları, buralarda kalıcı yatırımlara da yöneldi.

G.Afrika’da 100 Türk firması faaliyette

Halen 2 bin Türk’ün yaşadığı Güney Afrika’da şu ana kadar 100 dolayında Türk firması, 60 milyon dolarlık yatırım yaptı.

Aralarında bu ülkede yerli bir ortak ile tül ve normal perde üretmeye başlayan Zorlu Grubu’nun da bulunduğu Türk şirketlerinin yatırımları, tekstilin yanı sıra elektrikli ev aletleri ve kömürde yoğunlaştı. 60 milyon dolarlık yatırımın 25 milyon dolarının elektrikli ev aletleri, 12 milyon dolarının tekstil, 10 milyon dolarının kömür, geri kalanının da başta gıda olmak üzere diğer faaliyetleri kapsadığı belirtildi.

Müteahhitlerin de gözü G.Afrika’da

Güney Afrika aynı zamanda müteahhitler için de önemli bir pazar olma yolunda. Özellikle 2010’daki Dünya Kupası öncesi Güney Afrika’nın bazı büyük yatırımlara yönelmesi beklenirken, Türk müteahhitlerinin gerek bu ülkede, gerekse Güney Afrikalı müteahhitlerle birlikte Mozambik, Botsvana ve Zambiya gibi ülkelerde işler alma ihtimali yüksek görünüyor.

Türkler battaniye yetiştiremiyor

Türk işadamlarının Güney Afrika ve çevresindeki ülkelerde en fazla talep gören ürünü ise battaniye oldu.

Bu alana yatırım yapan ya da bunun ticareti ile uğraşan Türk şirketleri hızla büyürken, battaniyeye olan yoğun talebin en önemli nedeninin, AIDS’ten her yıl binlerce kişinin yaşamını yitirdiği Afrika’da bu hastalıktan ölenlerin battaniyeye sarılarak gömülmesi olduğu belirtiliyor.

Sünnet törenlerinde ve kefen olarak kullanılıyor

Battaniyenin AIDS’ten ölenler için kefen olarak kullanılmasının yanı sıra zenci kabilelerin sünnet törenlerinde battaniye yakması ve özellikle kırsal kesimdeki kabilelerin geceleri battaniyeye sarınarak ısınması da, bu ürüne olan talebi arttırdı.

Afrika ülkelerine battaniye satarak Cape Town’a gelen Levent Şenol adlı bir işadamının kurduğu Ahlesa Blanket adlı şirket de, günümüzde bölgenin en büyük battaniye üreticisi haline geldi. Halen yılda yaklaşık 3 milyon battaniye üreten bu firma, Güney Afrika pazarının yüzde 65-70’ini elinde bulundururken, Mozambik ve Zambiya gibi ülkelere de ihracat yapıyor.

Tüzmen de ziyaret etti

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen de, Güney Afrika ziyareti sırasında 35’i Türk, yaklaşık 400 kişinin çalıştığı bu tesisi ziyaret etti.

Tüzmen, Türk işadamlarının dünyanın her yanında yaptıkları yatırımlarla Türk bayrağını dalgalandırdığını belirterek, şöyle konuştu:

"Doğru, dürüst çalışan firmalarımız, dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar mutlaka başarıya ulaşıyor. Bunlar bize gurur veriyor. Türkiye’nin 150 milyar dolarlık ticaret hacminde, yabancı ülkelere yatırım yapan, ancak hammaddeyi Türkiye’den alan bu firmalarımızın da payı var."

Bu arada Johannesburg’ta battaniye fabrikası kuran ve 350 kişiçalıştıran bir başka Türk firması Sisle de, Ahlesa Blanket gibi Güney Afrika ve komşu ülkelere battaniye yetiştiremiyor.
kenthaber- aa
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2004 Pazartesi 17:32:38
Güncelleme :2 Kasım 2004 Salı 10:38:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?