22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İşçi istediğini koparabilecek mi?

Hükümetin kamuda çalışan işçilerin ücretlerine birinci 6 ayda yüzde 5, ikinci 6 ayda yüzde 4 artış önerisinde direnmesi olasılığına karşı Türk-İş, kritik bir kararın eşiğine geldi.

Türk-İş 19 Haziran Perşembe günü yapılacak 3. tur görüşmelerinde de bir uzlaşma sağlanamaması halinde yasal prosedürü işleterek “tüm işyerlerinde grev” kararını değerlendirmeye aldı.

Türk-iş, 2007’nin ilk altı ayı için yüzde 15 artı yüzde 5 refah payı ve daha sonraki altışar aylık dönemler için de enflasyon artı yüzde 5’lik artış talep etmişti. Yönetimden alınan bilgelere göre, Türk-İş, hükümetin geri adım atmaması halinde “tüm işyerlerinde grev” yapılması konusunda kanuni süreçleri değerlendirmeye aldı.

Seçim öncesine yetişir

2822 Sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’na göre, Kamu İşveren kesimi ile Türk-İş arasında uzlaşma sağlanamaması halinde grev prosedürü şöyle uygulanıyor: Anlaşamama halinde önce “uyuşmazlık tutanağı” tutuluyor. Ardından konu Resmi Arabulucu’ya gidiyor. 15 günlük süresi olan ‘resmi arabulucu’nun süresi 6 gün daha uzatılabiliyor. Yine de bir çözüm çıkmazsa, Türk-İş karar alarak greve çıkabiliyor. Ancak greve çıkabilmek için 60 günlük süreyi geçirmemek zorunda.

Böyle bir durumda, seçim öncesi olası bir grev kararı için Türk-İş tutumunu şimdiden belirlemek istiyor. Seçimden hemen önce hükümetin ise bunu göze alması makul bulunmuyor. Ancak hükümete yakın kaynaklar, işçiye diğer kesimlerden daha yüksek oranda zam vermesi halinde hükümetin bu kesimleri küstürmekten korktuğu yorumunu yapıyor. Hükümet 2007 Bütçesi ile devlet memuru, sözleşmeli ve memur emekli maaşlarına yılın ilk yarısında “düşük maaşlılara yüksek, yüksek maaşlılara da düşük zam” ilkesiyle, yüzde 3 ile 4 arasında zam vermişti.

KILIÇ: 1 milyon kişiyi karşılarına alırlar

Hükümetin önceki gün yapılan 2. tur görüşmede önerdiği “5+4” formülünü değerlendiren Türk-İş Başkanı Salih Kılıç, “Önerdikleri oranın yıl ortalaması yüzde 7.1’e geliyor. Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Bizce hükümet, seçim öncesinde 323 bin işçi ve ailesi ile bundan etkilenecek emekli ve diğer kesimlerden toplam 1 milyon kişiyi karşısına almaya cesaret etmesin” yorumunu yaptı. Kılıç, grev kararıyla ilgili de “Hükümetin önerdiğini kabul etmemiz mümkün değil. Bizin isteğimiz uzlaşma sağlamak. Grev konusunu ise prosedür açısından değerlendiriyoruz. Yasal süreleri ve işleyişi ne ise gerekirse değerlendireceğiz” dedi.

Vatan
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2007 Salı 07:37:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
KURSAT MURAT IP: 85.105.205.xxx Tarih : 19.06.2007 09:55:52
türk iş e sadece yuh diyorum. gözünüzü toprak doyursun İstadiğiniz %20 zam 500 ytlye tekabül eder memura yılda verilecek 50 ytl zammın 25 şini istiyorsunuz