22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İşçiler Sağra'ya talip

Ordu'da 1936 yılında Kahraman Sağa tarafından bir aile şirketi olarak kurulan ve Türkiye'nin ilk fındık işleme sanayi olan Sağra A.Ş. kapandı. İşçilerin sendikalı olmalarının ardından servis hizmetini durduran fabrika yönetimi, bu sabahtan itibaren fabrikayı tamamen kapattığını duyurdu. 9 aydır maaş alamayan 570 işçinin sözleşmesi de tek taraflı feshedildi. 

Türkiye'nin en büyük ve ilk işlenmiş fındık üretim tesisi olan ve ilk fındıklı çikolata olan "Tadelle" ile adını dünyaya duyuran Sağra'da yaşanan ekonomik kriz sürerken işçilerin sendikalı olması üzerine Bayındır Holding, işçilerin servisini kesmesinin ardından işçilerin inatla 8 kilometrelik yolu yürüyerek de olsa işe geldiklerini görünce bu kez fabrikayı tamamen kapattı. Ürünlerini 50'yi aşkın ülkeye ihraç eden ve Türkiye genelinde bulunan 250 special mağazasıyla da iç pazarda söz sahibi olan Sağra, bağlı bulunduğu Bayındır Holding'de yaşanan krizin kurbanı oldu. 2005 yılı başından bu yana işçilerine düzenli maaş ödeyemeyen, zaman zaman 'iş bırakma eylemine' şahit olunan Sağra'da 3 yıldır zam, 9 aydır da hiç maaş alamayan 570 işçi tamamen işsiz kaldı. Bu sabah fabrikaya geldiklerinde içeriye girmelerine izin verilmeyen işçilere, özel güvenlik elemanları tarafından Bayındır Holding yönetiminin fabrikayı kapattığı ve alacaklarının hesaplanarak daha sonra ilan edilecek bir tarihte ödeneceği duyuruldu.

Tek Gıda-İş Sendikası İşyeri Temsilcisi Ali Öner, Ordu'da büyük bir sosyal facia yaşandığını belirterek, TMSF'nin ve hükümetin yaşanan bu sıkıntıya duyarsızlığına tepki gösterdi. Öner, Sağra'nın kapanması ile zor duruma düşenin sadece 570 işçi olmadığını söyleyerek, "Nakliyecisinden hamalına, 10 bin aileyi ilgilendiren bu sosyal faciaya engel olunmalıdır. TMSF ve hükümet bu işe el koymalıdır. Sağra piyasadan kopmuş, batmış bir kurum değildir. Sağra'yı kimse almak ve çalıştırmak istenmiyorsa biz işçiler
olarak talibiz" diye konuştu. 



İHA
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2007 Pazartesi 18:48:01
Güncelleme :21 Mayıs 2007 Pazartesi 18:58:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?