17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

İşçiye ücret garantisi

Konkordato ilanı, aciz vesikası alınması veya iflas nedeniyle işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü durumlarda işçilerin son 3 aylık ücret alacaklarını karşılamak amacıyla İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında, “Ücret Garanti Fonu” kuruldu.

"Ücret Garanti Fonu”nun amaç, kapsam, kuruluş, yönetim, gelirler ve giderler ile ödeme yapmasına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

4857 sayılı İş Kanunu’nun 33. maddesinde öngörülen ödemelerde bulunmak üzere kurulan fon, Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu’nun kararları çerçevesinde, İşsizlik Sigortası Fonu kapsamında işletilecek ve yönetilecek.

Ücret Garanti Fonu’nun gelirleri, işverenlerce işsizlik sigortası primi olarak yapılan ödemelerin işveren payının yıllık toplamının yüzde biri ile bu primlerin değerlendirilmesinden elde edilen kazançlardan oluşacak.

SSK tarafından İşsizlik Sigortası Fonu’na aktarılan işveren payının yüzde biri, fon adına farklı bir hesapta takip edilecek. Fon, işsizlik sigortası fon kaynaklarının değerlendirilmesine ilişkin usul ve esaslar çerçevesinde İşsizlik Sigortası Fonu içerisinde değerlendirilecek.

İş sözleşmesinin devam edip etmediğine bakılmaksızın, işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde, iş sözleşmesinden kaynaklanan aylık ücretlerini alamaması nedeniyle ücret alacağı bulunan işçinin; son üç aylık ücretlerinin ödenmediğini gösteren işçi alacak vergisi veya son üç aylık ücret alacağını gösteren sair belge ile birlikte “aciz vesikası hükmündeki belge”, “iflas ilan edildiğini gösteren belge” ve “konkordato ilan edildiğini gösteren belge”lerden birini ibraz ederek Türkiye İş Kurumu birimine başvurması gerekiyor.

Kurum birimleri ise başvuru tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde işçiye son üç aylık ücret alacağını ödeyerek durumu ivedilikle, ilgili icra-iflas müdürlüklerine veya konkordato komiseri ile işverene bildirecek. Bu kapsamda yapılacak ödemeler, fon kaynaklarıyla sınırlı olacak.

İşçi aynı işverenle olan iş ilişkilerinde aciz vesikasına dayanarak Ücret Garanti Fonu’ndan bir kez yararlanabilecek.

Yönetmelik kapsamındaki işverenlerin işsizlik sigortası primi ödememiş olmaları, işçilerin bu yönetmelikteki haklardan yararlanmalarına engel teşkil etmeyecek. Yönetmeliğe göre, 10 Haziran 2003 tarihinden itibaren yönetmelik kapsamında ücret alacağını alamamış olan işçiler de kurum birimine başvurmaları halinde bu yönetmelik hükümlerinden yararlanacak.
ANKARA
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2004 Pazartesi 15:50:26
Güncelleme :20 Ekim 2004 Çarşamba 09:10:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?