19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İSKİ'de değişen birşey yok: İki ihalede usulsüzlük

Kamu İhale Kurulu (KİK), İSKİ'nin açtığı Avrupa Yakası Atık Su Kanal İnşaatı ihalesinde usulsüzlük tespit etti. Kurul, ihaleye katılan bir şirketin şikayeti doğrultusunda başlattığı araştırmanın ardından ihalelerin iptaline karar verdi.

Avrupa Yakası Atık Su Kanal İnşaatı'nın Beşiktaş, Bağcılar ve Avcılar'ı kapsayan üçüncü sektör ile Büyükçekmece, Küçükçekmece, Ambarlı ve Topkapı'yı kapsayan dördüncü sektör ihaleleri ile ilgili olarak, ihaleye katılan ancak kazanamayan Karacan İnşaat, KİK'e ihalede usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle şikayette bulundu.

7.5 MİLYON DOLARLIK İKİ İHALE İPTAL EDİLDİ

Bunun üzerine inceleme başlatan KİK, ihale sürecinde ihale düzenlemelerine aykırı davranıldığı ve ihaledeki bu usülsüzlüklerin ufak düzenlemelerle yok edilemeyeceğine, bu yüzden toplam 7.5 milyon YTL tutarındaki iki ihalenin iptal edilmesine karar verdi. KİK ayrıca İSKİ ihale yetkilileri ve ihale komisyon üyeleri aleyhine başsavcıya suç duyurusunda bulunma kararı aldı.

The New Anatolian gazetesinin haberine göre, olay geçtiğimiz Ağustos ayında Karacan İnşaat, ihaleden usulsüz şekilde çıkarıldığı ve usulsüzlük yapıldığı gerekçesiyle KİK'e başvurusuyla başladı.

KİK ayrıca bazı şirketlerin bahane gibi gerekçelerle ihale sürecinin dışında bırakıldığına karar verdi. İSKİ ihale komitesi ihale şartnamesinde, dördüncü sektörde inşaatın tamamlanacağı 24 ay boyunca dört cep telefonunun ve dört aracın hizmet vermesini istedi. Karacan, söz konusu maddeyi ihale teklifine "Araç değeri 4x24 ay" olarak koydu. Şirket cep telefonu için de aynı şekilde yazdı.

Ancak ihale komisyonu hesaplamanın yanlış olduğunu savunarak doğru teklifin "Araç değeri x (96 ay ve parça)" olarak verilmesi gerektiğini belirtti ve Karacan İnşaat'ı ihaleden eledi.

Şirket, KİK'e yaptığı şikayette benzer bir durumun bir başka ihalede, gün içinde matematiksel bir hata olarak düzeltildiği ve teklifin kabul edildiğini belirtti.

KİK, konu ile ilgili kararında, Karacan'ın teklifi ile ihale komusyonunun önerdiği teklif arasında bir fark olmadığını ve şirketin ihaleden elenmesinin usulsüz olduğunu belirtti.

AÇILIŞ TÖRENİNİN MASRAFLARI İSTENDİ

İSKİ İhale Komisyonu'nun ihale şartnamesinde yer alan, "bilgisayar, faks ve inşaat şirketi çalışanları için gerekli olabilecek bütün malzemeleri barındıracak bir prefabrik ofis, dört araç ve dört cep telefonu" gibi talepleri de usülsüz buldu.

KİK ayrıca komisyonun şirketlerden, inşaatın tamamlanmasının ardından yapılacak açılış töreninin masraflarını üstlenmesini ve törende ve öncesinde kullanılacak ses ekipmanı, davetiyeler, posterler ve broşürler gibi giderlerin masrafının da ödemesi istediğini vurgulayarak, bütün bunlar için ayrı bir ihalenin açılması gerektiği belirtti.
Karacan'ın şikayetinde ayrıca üçüncü sektör ihalesinde, ihalenin 43 teklif arasında 21'inci sırada yer alan şirkete verildiğini, dördüncü sektör ihalesinde de 53 teklif arasında 45'inci sırada yer alan teklife verildiğinin altı çizildi.

KİK'in dört üyesi, hesaplamaların doğru yapıldığını savunurken aralarında başkanın da bulunduğu üç üye hesaplamalara karşı çıktı. Komisyonun en pahalı metodu kullandığına işaret eden KİK üyeleri, ihaleye katılan şirketlerin de giderleri hesaplamada, diledikleri yönteme kullanabilecekleri konusunda bilgilendirilmediğini de aktardı.

GÖZLER DİĞER İHALELERE ÇEVRİLDİ

Avrupa yakası ile ilgili iki ihalenin iptal edilmesi, gözleri başta Anadolu yakasında yapılan Atık Su Kanal İnşaatı olmak üzere diğer ihalelere çevirdi. Anadolu yakasında yapılan ihaleyi daha düşük teklifler olmasına rağmen Güngen İnşaat kazanmıştı. İSKİ bünyesinde geçen yıl da toplam 360 milyon YTL'lik çeşitli ihaleler yapılmıştı.

İSKİ SKANDALI NEYDİ?

1990'lı yılların başında veren İSKİ skandalı, dönemin İSKİ Genel Müdürü Ergun Göknel'in, kurumu ile çalışan bazı büyük inşaat şirketlerinden rüşvet aldığının tespit edilmesi ile ortaya çıkmıştı.

Göknel'in aldığı rüşvet paralarının bir kısmının da dönemin koalisyon ortağı olan SHP'nin kasasına aktarıldığı ifade edilmişti. 1993 yılında hapse atılan Göknel 1998 yılında serbest bırakılmıştı.

anka
Yayın Tarihi : 21 Nisan 2006 Cuma 14:27:23
Güncelleme :21 Nisan 2006 Cuma 14:34:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?