20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İŞKUR kapısında kuyruk

Türkiye İş Kurumu'na (İŞKUR) ekim ayında iş için başvuran kişilerin sayısı bir önceki aya göre yüzde 134 artarak 101 bin 938'e ulaştı.

İŞKUR tarafından hazırlanan ekim dönemine ait istatistiklerden derlenen verilere göre, 2007'nin ekim ayında 44 bin 916, bu yıl eylül ayında 43 bin 532 kişinin iş başvurusunun yapıldığı kuruma ekim ayı itibarıyla 101 bin 938 kişi başvurdu. Bu rakamlara göre ekim ayındaki iş başvuruları geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 126, eylül ayına göre yüzde 134,1 arttı. Cinsiyete göre ekim ayı içinde yapılan başvurularda erkeklerin oranı bir önceki aya göre yüzde 131,5 artışla 67 bin 372, kadınların oranı ise yüzde 139,56 artışla 34 bin 566'ya yükseldi. Ekimde İstanbul 23 bin 517 iş başvurusuyla en fazla müracaatta bulunulan il oldu.

'Plaza eylemleri'


Öte yandan Tez-Koop-İş Sendikası ve Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul şubelerinin, IBM Türk çalışanlarının sendikal örgütlenme çabasına destek vermek amacıyla yürüttüğü arayışlar, yeni bir kampanyayı doğurdu. Ekonomik kriz ve enerji zamlarıyla maliyetlerin artması gerekçe gösterilerek yapılan işten çıkarmalar artık çarşamba günleri "plaza eylemleri" ile protesto edilecek. Eylem günleri çarşamba olarak kararlaştırılmış olsa da duruma göre kimi haftalarda eylem saati ya da gününde değişikliğe gidilebilecek. TMMOB, Elektrik Mühendisleri Odası, Tez-Koop-İş, Dev Sağlık-İş, Bank-Sen'in desteğiyle başlayacak eylemlerin ilki bugün 12.00-13.00 saatleri arasında İstanbul Levent'teki Yapı Kredi Plaza önünde gerçekleştirilecek. Eylemlerin yeni desteklerle daha geniş bir tabana yayılması amaçlanıyor.

İlk hafta eyleminin ana temasını IBM Türk'teki sendikal örgütlenme mücadelesi oluşturacak. IBM Türk bilişim çalışanlarının Tez-Koop-İş'e üye olmasıyla başlayan ve yönetimin sendikanın yetkisine itiraz etmesiyle devam eden süreçte, son olarak sendika temsilcisi olduğu belirtilen 3 kişinin işten çıkarılması nedeniyle ilk eylemin temasının bu konuya ayrıldığı belirtiliyor. Eylemde, "IBM Türk bilişim çalışanlarının sendikal örgütlenmesine saygı gösterilmesi" ve "işten çıkarılan 3 sendika temsilcisinin işe iadesi" talep edilecek.

Referans
Yayın Tarihi : 2 Aralık 2008 Salı 16:44:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?