22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İslami holdingler 'tabela şirketi'

Sermaye Piyasası Kurulu’nun incelemeye aldığı 76 İslami holdingin çoğunun ‘tabela şirketi’ olduğu ortaya çıktı. SPK, 40’ın üzerinde şirketin kağıt üzerinde kaldığını saptadı.

YİMPAŞ olayı ile yeniden gündeme gelen izinsiz halka arz konusunda ağır yaptırımlar öngören SPK Yasası’nda değişiklik teklifi yılan hikayesine döndü. Sermaye Piyasası Kurulu’nun incelemeye aldığı İslami holdinglerin 40’ından fazlasının ‘tabela şirketi’ olduğu ortaya çıktı. Kurul, kağıt üzerinde kalan şirketleri ayıkladıktan sonra hazırlayacağı yasa teklifini Başbakanlığa gönderecek.

Devlet bakanı Abdüllatif Şener’in, “SPK, Yimpaş’ın mallarını bilmiyor” açıklamasının ardından, SPK’nın incelemeye aldığı İslami holdinglerin çoğunun mali durumları ve topladıkları paraları nerelerde kullandıklarına dair belge bulunamadığı ortaya çıktı. Meclis Araştırma Komisyonu’nun “İslami Holding” raporunda, gurbetçilerden para toplayan şirket sahiplerinin “nitelikli dolandırıcılık” ilişkilerine girdikleri vurgulanmıştı. Meclis Genel Kurulu’nda Aralık 2005 yılında onaylanan raporda, izinsiz halka arz faaliyetinde bulunan şirketler ve sahipleri hakkında ceza davalarının etkinliğinin sağlanması istendi. Bu kapsamda SPK yasasının yeniden yapılandırılması öngörülürken, hazırlanacak tasarı ile başta YİMPAŞ olmak üzere 76 holdingin mal varlıklarına el konulmasının önü açılacak.

“HÜKÜMET OYALIYOR”

Meclis Araştırma Komisyonu üyesi CHP Milletvekili Bihlun Tamaylıgil, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede SPK Yasası’nın yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, “Bu holdinglere kimler ne kadar para yatırmış, ne kadar hisseleri var tespit edilmeli. Ancak Hükümet bu konuyu yavaştan alıyor. Çözüm getirecek bir yaklaşım ortaya koymuyor” dedi.

Tamaylıgil, bu holdinglerin bir çoğunun “tabela şirketi” olduğunu belirterek, “Komisyon görüşmeleri sırasında bu şirketlere çağrıda bulunduk. Davet mektuplarımız geri geldi. Bunlar hakkında suç duyuruları var. Yimpaş’la sınırlı bir olay değil. Seçim yılına girilen bir süreçte bunun üzerine gidileceğini sanmıyorum” diye konuştu.

RAPORUN ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇTİ

İslami holdinglere ilişkin olarak kurulan Meclis Araştırma Komisyonu raporu bir yıl önce tamamlandı. YİMPAŞ ve diğer holdinglerin yer aldığı raporda, kurulan ortaklıklarla, izinsiz halka arz faaliyeti sürdürenler hakkında ceza davalarının etkinliğinin arttırılması istendi. Raporda, SPK Yasası’nın yeniden yapılandırılması, ceza hadlerinin gözden geçirilmesi önerildi.

SUÇ DUYURUSU YETKİSİ

Meclis Araştırma Komisyon’un doğrudan suç duyurusunda bulunma ya da soruşturma isteme yetkisi bulunmasına karşın bu yöntemi tercih etmedi. Bu konuda faaliyetlerine devam eden işletmelerin ekonomiye katkılarının dikkate alınmasını istedi.

SPK YASASI DEĞİŞECEK

Bu arada 2499 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun teklifinde izinsiz halka arzlar konusunda yeni yaptırımlar getiriliyor. Buna göre, izinsiz halka arz yaptığı saptanan şirketlere, kurul kaydına almak için 6 ay süre verilmesi, bu süre içinde başvuruda bulunulmaması durumunda ticaret mahkemesi tarafından “veto” yetkisi olan bir üye atanması öngörülüyor. Bu kapsamda mahkemenin atayacağı bir tespit komisyonu oluşturularak, üç ay içinde şirkete ilişkin raporun mahkemeye verilmesi zorunluluğu getiriliyor.

Ortakların listesi ve sermaye payları belirlendikten sonra şirket kurul kaydına alınır ve genel kurula gider. Genel kurulun seçtiği yöneticilerle şirket yoluna devam eder. Mali yası zayıflayan şirketlere de üç kişiden oluşan kayyum atanması öngörülüyor.

GÜVEN BOŞA GİTTİ

Almanya'da yapılan araştırmaya göre, gurbetçiler yeşil sermayeli şirketleri "güvenilirlik, ülke özlemi ve maddi getiri"den dolayı tercih etti. Merkez Bankası'ndaki süper döviz hesabına bir dönem uygulanan yüzde 11-12 faiz yerine döviz bazında yüzde 20-25 kar garantisi veren şirketlere yatırım yapanların yüzde 90’ı paralarından umut kesmiş durumda.

ANKA
Yayın Tarihi : 16 Ocak 2007 Salı 18:25:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?