19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İSO Başkanı: Tarihi küçülme

"Küçülme 2001 yılını geride bıraktı"

İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük "2009 ilk çeyrek büyüme rakamları 2001 yılını da geride bırakan tarihi düzeyde bir küçülmedir" dedi.

2009 yılı ilk çeyrek Gayri Safi Milli Hasıla (GSMH) sonuçları ile ilgili açıklama yapan Tanıl Küçük, "2009 İlk çeyrek GSMH sonuçları 2001 yılını da geride bırakan tarihi düzeyde bir küçülmedir. Türkiye'nin, 2009'un ilk çeyreği itibariyle, yüzde 13.8 ile ekonomisi en çok küçülen ülke olması hepimizin üzerinde düşünmesini gereken bir noktadır" diye konuştu.

İlk çeyrek verileri, mali kuruluşlar büyürken, sanayi başta olmak üzere, reel sektörde, iç talepte ve yatırımlarda rekor düzeyde olumsuzluklar yaşandığını ortaya koyduğunu belirten Küçük "İmalat sanayi katma değeri yüzde 18,5; özel sektör yatırım harcamaları yüzde 35,8 gibi rekor düzeylerde küçülmüştür. 2009'un ilk çeyreği kaybedilmiştir. Daha sonra alınan önlemlerin etkisiyle başlayan nispi toparlanmanın üçüncü ve dördüncü çeyreklerde de devam edeceği kanaatindeyiz. Ancak yılın tamamını büyük olasılıkla, yüzde 5'leri bulan bir küçülme oranı ile kapatacağız. İlk çeyrek büyüme verilerini ve sonraki öncü göstergeleri bir arada değerlendirdiğimizde, tedbir almanın önemi açıkça ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla, bundan sonra önemli olan, 2010 ve sonrasını kazanabilmek için süratle yapılması gerekenlere odaklanmak ve ilave önlemleri hayata geçirmektir" şeklinde konuştu.






 

..
Yayın Tarihi : 3 Temmuz 2009 Cuma 12:50:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?