22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İşsizliğe çare aranıyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, bakanlığı tarafından hazırlanan ve özel sektörü de rahatlatması beklenen "istihdam paketinin" Bakanlar Kurulu tarafından kabul gördüğünü belirterek, "İstihdam paketi tamamlanmak üzere, Çalışma Bakanlığı 2 haftalık bir ek süre istedi, bu çalışmanın da tamamlanmasının ardından en kısa zamanda açıklanacak" dedi.

Kızılcahamam'da düzenlenen "Akaryakıt, LPG ve Piyasa Denetimi İstişare" toplantısına katılan Bakan Coşkun,Sanayi Bakanlığı tarafından hazırlanan, işletmelerin rekabet gücünü artırmaya ve istihdamı artırmaya yönelik "istihdam paketinin" Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından büyük ilgi gördüğünü belirterek, "Bugünlerde Başbakan takip ediyor. Gelinen nokta konusunda tekrar görüşme yapacağız" diye konuştu.

Söz konusu pakette hükümlü istihdamı konusunda 3 farklı öneri üzerinde durduklarını anlatan Coşkun, "Ya işletmelerin eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunu tamamen kaldıracağız. Ya işverenden küçük pay alınıp hükümlülerin primini devlet ödeyecek, ya da 50'den fazla işçi çalıştıran işletmeler için geçerli olan hükümlü çalıştırma şartını 250'den fazla işçi çalıştıran işletmeler için zorunlu kılacağız" diye konuştu.

TOBB'un istihdam önerisine karşı kendilerinin yeni bir öneri getirdiklerini anlatan Coşkun, şöyle konuştu:

"En az 10 işçi çalıştıran işletmeler işe aldıkları her yeni çalışanın vergi ve primlerini yüzde 40 indirimli ödesin. Örneğin bir işletme 100 yeni işçi alırsa halen çalıştırdığı 100 işçi üzerindeki vergi ve primlerine bu yüzde 40 indirimi uygulanacak. Böylelikle işletme hem yeni aldığı işçiler için hem de mevcut çalıştırdıkları için indirimli prim ödemesi yapacak. Hazine ise hiç alamadığı 100 yeni çalışana karşılık yüzde 60 prim alacak."

Enerjiye ilişkin kaygılarını da dile getiren Coşkun, büyüme için enerjinin fevkalade önemli bir husus olduğunu ve bu darboğazın halledilmesi gerektiğini, aksi halde 2 yıla kadar kesinti, kısıntı ve karanlıklar dönemi başlayabileceğini kaydetti.


aa
Yayın Tarihi : 22 Mart 2007 Perşembe 12:56:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?