22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İşsizlik sigortası işe yarıyor mu?

Türkiye'de 2,5 milyon işsiz olmasına karşın, ayda sadece 100 bin kişi işsizlik sigortasından yararlanıyor.

Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) tarafından yapılan araştırmada, 2,5 milyon işsize karşın şu ana kadar ayda sadece 100 bin kişinin işsizlik sigortasından yararlanabildiği belirtilerek, ''İşsizlik sigortası, işverenlerin düş gücünü zenginleştiren atıl fonlar oluşturmak yerine, çalışanların gereksinimlerini karşılayacak şekilde yeniden düzenlenmeli'' denildi.

DİSK-AR Birimi'nce gerçekleştirilen araştırmada, AB ülkeleri ve Türkiye'deki işsizlik sigortası uygulamaları, temel özellikleri açısından karşılaştırıldı.

AB üyesi ülkelerde işsizlik sigortasının ortaya çıkmasındaki amacın, çalışanlara asgari düzeyde gelir garantisi yaratmak, başka bir deyişle işsizlik durumunda ortaya çıkan gelir kaybını karşılamak olduğu dile getirilen araştırmada, AB ülkelerinin son yıllarda işsizlik fonlarına yükledikleri rolleri genişleterek, aktif iş gücünü artırma çabasına girdiklerine işaret edildi. Araştırmada, ''Ancak bu, Türkiye'de tartışıldığı gibi işsizlik fonu kaynaklarının doğrudan işverenlere transferi anlamına gelmemektedir. İşsizlik sigortası, Avrupa'da işsizlere sadece gelir güvencesi sağlamamakta aynı zamanda onların yeniden iş dünyasına dönmelerini sağlayacak kanalları açma ve kolaylaştırma işlevi üstlenmektedir'' denildi.

Birçok Avrupa ülkesinde işsizlik sigortasının yanı sıra işsizlik yardımı uygulamasının da bulunduğuna dikkat çekilen araştırmada, işsizlik yardımının herhangi bir katkıya ihtiyaç duyulmaksızın vergilerden karşılandığı ve süresinin genelde işsizlik sigortasından daha uzun olduğu bildirildi.

NELER YAPILMALI ?

Araştırmada, DİSK'in işsizlik sigortasının yeniden düzenlenmesi konusundaki önerileri şöyle sıralandı:
''-İşsizlik sigortasından yararlanma koşulları değiştirilerek, yararlananların sayısı artırılmalıdır. Taban genişletilerek, daha çok işsizin bu fondan yararlanması sağlanmalıdır.

-İşsizlik ödeneğinden yararlanma süresi artırılmalıdır. Türkiye'de işsizlik ödeneğinden yararlanma süresi, Avrupa ortalamasının çok gerisindedir. Bu süreler öncelikli olarak bu düzeye çıkarılmalıdır.

-İşsizlik ödeneğinin miktarı artırılmalıdır. En fazla asgari ücretle sınırlandırılan bu ödenek, kişinin asgari geçim standartlarını (aile, çocuk, barınma, ulaşım ve beslenme gibi) gözeterek belirlenmelidir.

-İşsizlik sigortasında biriken fonların bir bölümü, işsizlerin istihdama kazandırılması için etkin olarak kullanılmalıdır. İşsizlik Sigortası Fonu, işsizlere meslek edindirme, meslek geliştirme ve yetiştirme eğitimi verme, iş bulma danışmanlığı yapma ve işe yerleştirme gibi alanlara aktarılmalıdır.''

AA
Yayın Tarihi : 10 Eylül 2007 Pazartesi 11:56:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
elmr-yusuf-47 IP: 81.213.232.xxx Tarih : 10.09.2007 16:01:19

ben on senedir bi şirkette çalışıyodum görevim makina bakım çalıştığım şirketin patronu aynı zamanda beldemizin belediye başkanı ve DYP mensubudur genel seçimler yaklaşınca biz tabi oyumuzu AKP ye verdik fakat gizli bi şekilde her nasıl olduysa yalakalarından birisi beni şikayet etmiş ve işten ayrılmak durumunda bırakıldım şimdi işin özü şuki ya kendi istifanı kendin imzalarsın veya başka bi şekilde ihbarlı tazminat olmuş olacağı ve cüz-i bi fark olduğu için bize bu şekil bi dayatma yapıldı tabi elimiz mahkum çünkü kanunlar zenginden yana işliyor bi arkadaşım bi sene evvel işten ayrılmayı düşünüyordu tabi istifasını kabul etmediler ve kendisinin iki ekmek fabrikası vardı ve artık kendi işini kendi yapmak istiyordu çıkışını alamamakla beraber üstüne üstlük 100 milyarlık şirkete zarar vermiş olduğu sözde aleyhinde bir tutanak tutuldu ve bu arkadaşımız hangi avukat ve hangi savcıya müracaat ettiyse şirket sahibinin kim olduğunu anladıkları anda vaz geçiyor ve dolayısyle davasını üstlenecek hiç kimse bulamadı ve bunlar türkiyede yaşanıyor ben işsizlik maaşından yararlanmak istedim müracaat ettim tabi kurum hakkımda inceleme yapınca görüyorki talep eden kişi kendi rızasıyla istifasını vermiş dolayısıyla işsizlik maaşından yararlanamadım çünkü kendi arzunuzla ayrıldığınızda alamıyorsunuz kanun böyle fakat günümüzde benim gibi istifasını vermeye mecbur bırakılan binlerce insan var ve dolayısıyle bu maaşın kimseye bi faydası olmaz...