Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlikte mevsimsel olarak yüzde 1-1.5 oranında artış görülebildiğini belirterek son dönemde işsizlik oranlarındaki artışın da mevsimsel olduğunu söyledi.
BAKAN ÇELİK: İŞSİZLİKTE SON DÖNEMDEKİ ARTIŞ MEVSİMSEL
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, işsizlikte mevsimsel olarak yüzde 1-1.5 oranında artış görülebildiğini belirterek son dönemde işsizlik oranlarındaki artışın da mevsimsel olduğunu söyledi. Daha önce iş bulma girişiminde bulunmayan pek çok kişinin ailesinin gelirinin düşeceği kaygısıyla iş aramaya başladığını bunun da işsizlik rakamlarını artırdığını kaydeden Bakan Çelik, “Bu nedenle işsizler kervanına katılanlar var” dedi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Meclis Genel Kurulu’nda, CHP İstanbul Milletvekili Esfender Korkmaz’ın işsizlik oranlarına ilişkin eleştirilerine yanıt verdi.
Krizi geçici olarak gördüklerini ve bundan dolayı Türkiye’nin genelinde geçici iş yaratma konusunda çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Bakan Çelik, bu programlar sayesinde çok ciddi sayıda bir istihdamı gerçekleştirme imkanının olacağını söyledi.
Çelik, İşsizlik rakamlarının “Bu geçici iş yaratma projeleri ile kriz dolayısıyla tırmanmakta olan işsizlik oranını aşağıya çekeceğimizi çok rahat şekilde ifade edebiliyorum.” dedi.
İşsizlikte mevsimsel olarak yüzde 1-1.5 oranında artış görülebildiğine dikkat çeken Çelik, son dönemde işsizlik oranlarındaki artışın da mevsimsel olduğunu savundu. İstihdamın artırılması ve işverenlerin üzerindeki prim ve benzeri yüklerin kaldırılması konusunda pek çok iyileştirme yaptıklarını ifade eden Çelik, vatandaşların meslek sahibi olması için de yoğun çaba harcadıklarını bildirdi.
Meslek eğitimi sahibi olan vatandaş sayısını yıl sonunda 100 bine ulaştırmayı hedeflerini kaydeden Bakan Çelik, Nisan ayı itibarıyla 33 bin kişinin meslek sahibi yapıldığını belirtti. Çelik, işsizlik oranlarının artmasında bugüne kadar iş bulma girişiminde bulunmayan ancak ailesinin gelirinin düşeceği kaygısıyla iş aramaya başlayanların da etkili olduğunu söyledi. Çelik, “Bu nedenle işsizler kervanına katılanlar var” dedi.
-“FON KAYNAKLARINI YERİNDE KULLANMAK GEREKİYOR”-
Bakan Çelik, kısa çalışma ödeneği hakkında da bilgi verdi. Çelik, “Kasımdan bugüne kadar kısa çalışma ödeneğine 214 bin 676 işçi için 3232 firma başvurdu. 1398 firmanın talebi sonuçlandırıldı. İnceleme neticesinde 853 firmada çalışan 92 bin 573 işçiye kısa çalışma ödeneği verilmeye başlandı. 196 firmanın ise başvurusu reddedildi” dedi. Bu yılın Ocak ayında 78 bin 576 kişinin İşsizlik ödeneğinden yararlanmak üzere başvuruda bulunduğunu, bu rakamın Mart ayında 62 bin 105’e düştüğünü bildiren Çelik, Nisan ayında ise başvuruların 50 bine düşmesini beklediklerini kaydetti.
İşsizlik Fonu varlıklarıyla ilgili de bilgi veren Çelik, Fon’un 2009 Mart ayı itibariyle toplam aylık gelirinin 821 milyon 273 bin lira giderinin ise kriz nedeniyle 400 milyon lira olduğunu söyledi. Fon’un son derece önemli olduğunu söyleyen Çelik, Fon kaynaklarının yerinde kullanılması gerektiğine dikkat çekti.
işsizlik artışı mevsimselmi degilmi bunu önümüzdeki günlerde görecez.insanlar neden işyerlerine hükümet destegi verildiği halde işten çıkarıldı.işçi çıkaran işyerleri üretim yapıyormu yapıyorsa üretimi kim ve ne şekilde yapıyor.işçi gerçekten çok magdur edildi.maaş garenti fonunu duyan maaş ödemedi.işsizlik fonunu duyan 17 maddeyi gündeme getirdi.ekmegini paylaşan direnen çalışan bir çok işverenide saygıyla selamlıyorum.bu konuda hükümet çok dikkat etmeli hak eden işverene ne gerekiyorsa yapmalı.işsizlik ödenegi ab yada abd gibi olmalı 6 -7 ay sonra iş bulmak pek mümkün görünmüyor.