18
Mayıs
2024
Cumartesi
EKONOMİ

İşte beklenen Yeni Türk Lirası

Yeni yıldan itibaren tedavüle çıkacak olan Yeni Türk Lirası banknot ve madeni paraların fiziki tanıtımı yapıldı.


Yeni Türk Lirası, şu anda tedavülde olan banknotlarla benzer renk ve tasarımlarda bulunuyor.


 

Madeni paralar, 1, 5, 10, 25, 50 Yeni Kuruş ve 1 Yeni Lira’dan oluşacak. Banknotlar ise 1, 5, 10, 20, 50 ve 100 YTL olarak basılacak.

YTL’nin tanıtım toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 2005 yılında eski ve yeni liranın birlikte kullanılacağını söyledi.


Eski liraları YTL ile 10 yıl boyunca değiştirmenin mümkün olduğuna işaret eden Serdengeçti, bu değişimin Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinden yapılabileceğini söyledi YTL’nin tanıtım toplantısında konuşan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, 2005 yılında eski ve yeni liranın birlikte kullanılacağını söyledi.


Eski liraları YTL ile 10 yıl boyunca değiştirmenin mümkün olduğuna işaret eden Serdengeçti, bu değişimin Merkez Bankası ve Ziraat Bankası şubelerinden yapılabileceğini söyledi.
.

Kötü kullanımın yıllık maliyeti 30 trilyon lira

Vatandaşları YTL banknotlarının düzgün kullanımı yolunda uyaran Serdengeçti, kötü kullanım nedeniyle imha edilen banknotların yıllık maliyetinin 30 trilyon lira olduğunu söyledi.

 

Serdengeçti, bir adet banknotun maliyetinin 4.5 sent olduğunu ifade etti.


Aralık ayında banka ve ÖFK’lara YTL yüklemesi yapılacağını belirten Serdengeçti, bankalardan beklentilerinin Yeni Lira’ları 1 ocak 2005’ten önce kurumsal müşterilerine ve şubelere ulaştırmaları olduğunu kaydetti.


Erdoğan:"Güçlü bir ekonomi özlemi sona erdi"

Tanıtım toplantısına katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, YTL ile güçlü bir Türkiye, güçlü bir ekonomi özleminin sona erdiğini kaydetti.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bugün burada Türkiye’nin adeta büyük bir rüyası gerçekleşiyor. Bugün Türkiye’deki istikrar ve güven ortamı en açık biçimde tescillenmiş oluyor."

 

ANKARA
Yayın Tarihi : 25 Ekim 2004 Pazartesi 11:15:10
Güncelleme :26 Ekim 2004 Salı 10:34:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?