16
Mayıs
2024
Perşembe
EKONOMİ

İşte geleceğe imza atanlar

Türkiye'nin önde gelen 35 kuruluşu Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza attı. Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza atan kurum sayısı 100'ü geçti.


KalDer'in evsahipliğinde Koç Holding sponsorluğunda düzenlenen, Nobel Ödüllü Birleşmiş Milletler eski Genel Sekreteri Kofi Annan'ında hazır bulunduğu törende Türkiye'nin önde gelen 35 kuruluşu daha Küresel İlkeler Sözleşmesi'ne imza attı.

Böylece ülkemizdeki Küresel İlkeler Sözleşmesine imza atan kuruluş sayısı 100'ü aştı. Dünya'da ise bu rakam 4 binin üzerinde. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç'un da katılımı ile gerçekleşen törende Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni imzalayan kurumların liderleri bir de aile fotoğrafı çektirdi.

Gala yemeğinde Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri ve Nobel Barış Ödülü Sahibi Kofi Annan, Kal-Der Başkanı Çetin Nuhoğlu ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç da birer konuşma yaptılar.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Başkanı Çetin Nuhoğlu yaptığı konuşmada, “KalDer, kalite kavramının yaşamın tüm alanlarına yerleşmesine öncülük ederek, çalışmaları ile iş yaşamına vizyon kazandırarak, kalkınmada kamu kurumlarının en önemli paydaşlarından biri olarak, küresel vizyonu ile ülkemizin yönetim ve kalite alanında referans noktasıdır. Bu kapsamda Kalite Kongrelerinde değişen ekonomik, sosyal ve ekolojik koşulları ele alan temalar seçilmekte; kuruluşlarımıza ve yöneticilerimize başarı stratejilerini bulmaları ve uygulamaları için esin kaynağı olacak oturumlar düzenlenmektedir” dedi.


16. Kalite Kongresi son üç yılın kongre temalarını tamamlayacak şekilde “Küresel Rekabet ve Dünya Vatandaşlığı” teması ile düzenlendiğini söyleyen Nuhoğlu, “2004 yılında “Geleceği Şekillendirmek”, 2005 yılında “Vizyondan Eyleme”, 2006 yılında “Düşünce Kalitesi” ile bu yıl tartışacak tema için alt yapıyı oluşturduğunu kaydetti.

“Rekabetçi olma arayışı bize özgü değil, tüm ülkeler, tüm kuruluşlar, tüm bireyler daha rekabetçi olmak için çalışıyorlar. Bu çalışmaların kuralları ve sınırları olmalı. Aynı Dünyayı paylaşıyoruz, kuralsız ve sınırsız olmak hepimize zarar veriyor” diyen KalDer Başkanı, “Rekabetçi olmak için çalışırken, Sürdürülebilir bir Dünya yaratmayı da başarmalıyız. KalDer olarak “Dünya Vatandaşlığı” ile bu anlayışı tanımlıyoruz. Sürdürülebilir bir yaşam için Dünya'daki sorunların çözümüne katkıda bulunmanın birinci adımı kendimizi değiştirmektir. İkinci adımı ise sosyal paydaşlarımızın değişmelerine yardımcı olmak, onları bu anlamda bilgilendirmek, teşvik etmek ve desteklemektir. Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi bu kapsamda yapılan en anlamlı girişimdir” dedi. 

Çetin Nuhoğlu, “Bugün imza atan 35 kuruluş ile daha da büyük bir Küresel İlkeler Sözleşmesi ailesi olduk. Yaşanabilir bir dünyada daha rekabetçi olmak için birlikte çalışmaya devam etmeliyiz. Kurumsal vicdanlarımız, yaptıklarımızın takipcisi olmalı, sözlerimiz kağıt üzerinde kalmamalı, günlük işlerimize yansıtılabilmeli. Kurumsal vicdanlarımızın yanısıra toplumsal bir gözetim mekanizmasına da ihtiyaç var. Bu mekanizma ile Küresel İlkeler'in uygulanmasını sağlayabiliriz. Yasalar, yönetmelikler bu tür bir kontrolün sağlanmasında yetersiz kalacaktır; hiç bir kurum kontrol işlevini tek başına yapamaz. Sistemin katılımcı bir ortak girişimle kurulması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda iş dünyası, sivil toplum kuruluşları, medya, kamu kuruluşları birlikte çalışmalılar. KalDer de bu anlamda üzerine düşeni yapacaktır. Buradan sizlere bunun sözünü veriyorum” dedi. Nuhoğlu geceye emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasını tamamladı

Küresel İlkeler Sözleşmesini 31 Mart 2006'da dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın katıldığı bir tören ile imzalayan Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa V. Koç da gecede bir konuşma yaptı. Böyle bir etkinliğe sponsor olmaktan mutlu olduklarını belirten Koç, topluluk olarak İlkeleri imzalama sebeplerini sıraladı:

“Her şeyden önce küresel ilkeler kurucumuz Vehbi Koç'un ilkeleri ile paralel bir yaklaşım taşımaktadır. İkinci ana neden, dünya şirketi olma hedefimiz doğrultusunda dünyadaki en iyi uygulamaları bünyemize yansıtabilme çabamız ve şu anda bile pek çok girişimimiz olmasına rağmen daha gidecek çok yolumuz olduğunu bilmemizdir.Son olarak da, sorumlu işletmecilik alanında önerdiği sistematik ve verimli model ile çalışmalarımızı daha ileri boyutlara taşımamızın yolunu göstermesidir.

Koç Topluluğu olarak biz bu açılardan hareket ettik. Topluluk olarak bu ilkeleri günlük işlerin bir parçası olarak ve daha güzel uygulamalarla hayata geçirebilmek için mevcut durumun resmini çıkarıyoruz.

Ardından, bu süreçleri tüm değer zincirimize, yani iş ortaklarımız, bayilerimiz ve tedarikçilerimize yayarak çarpan etkisi ile toplumsal katkı oluşturmayı hedefliyoruz.”

Mustafa V. Koç, sözlerine Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin başarısı için, özel sektör, STK'lar, vatandaşlar ve Birleşmiş Milletler Teşkilatı ile işbirlikleri geliştirilmesi gerektiğini dile getirerek devam etti ve devletlerin liderliğinin önemine dikkat çekti .

“Özellikle de bizimki gibi gelişmekte olan ülkelerde devletler, bu sürece daha etkin bir biçimde katılmalıdır. Devlet, sağlam bir hukuki ve yargısal çerçeve ile etkin yönetim mekanizmalarını sağlayarak, katılım ve liderlik göstermezse işletmelerin yapabilecekleri sınırlıdır. Bu; şeffaflık, yolsuzluk, kayıt dışı ekonomi ve haksız rekabet konularında özellikle geçerlidir.“

Mustafa Koç, sözlerini tamamlarken, hayatta hiçbir şeyin garantisi olmadığı gibi, bu ilkelerle de küresel bazı dengesizliklerin tümden ortadan kalkmasının söz konusu olmayabileceğini ama değişimin bir yerden başlatılması gerektiğini ve bunun denenmeye değer bir süreç olduğunu ifade ederek, Gandhi'den şu sözleri aktardı: “Eğer dünyada herhangi bir değişim olmasını istiyorsanız, o değişim siz olun”.

Küresel İlkeler Sözleşmesi Liderler Gala Yemeği fotoğraf sanatçısı Mehmet Günyeli'nin küreselleşen dünyada " yeryüzünün renkleri" isimli dia gösterisi ile sona erdi. 



İmza atan şirket başkanları Annan'la birlikte...

Liderler Zirvesi Gala Yemeğinde Küresel İlkeler Sözleşmesi Yeni İmzalayan Kuruluşlar:


? Akkök Grubu
? Balnak Logistics Group
? Bankpozitif
? Bersay İletişim Grubu
? Beyoğlu Belediyesi
? Bolu Çimento
? Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası
? Danone
? Deloitte
? Ekol lojistik
? Erbak - Uludağ
? Kartet
? Kent Gıda
? Koç Üniversitesi
? Pamuk Leasing
? Renault Mais
? Sabancı Holding
? Sampaş
? Selamoğlu Nakliyat
? Show TV
? Soyak
? UBS İsviçre Bankası
? UND
? Vestel şirketler grubu
? VIP Turizm
? Yaşar Holding

Toplu Aile Fotoğrafında Yer Alan Liderler:

? Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
? Kofi Annan, Birleşmiş Milletler Eski Genel Sekreteri
? Kemal Derviş, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı
? Mahmood Ayub, Birleşmiş Milletler Türkiye Daimi Temsilcisi
? Çetin Nuhoğlu, KalDer Yönetim Kurulu Başkanı
? Ahmet Burak, The Coca Cola Company Türkiye Bölüm Başkanı
? Bülent Eczacıbaşı, Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
? Emin Sazak, Yüksel Holding Yönetim Kurulu Başkanı
? Ahmet Misbah Demircan, Beyoğlu Belediye Başkanı
? Şekip Karakaya, Sampaş A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı
? Hüsnü Akhan, Doğuş Grubu CEO’su
? Meral Ak Egemen, AvivaSA Sigorta Genel Müdürü
? Ömer Yüngül, Vestel Şirketler Grubu CEO’su
? İbrahim Aybar, Renault Mais Genel Müdürü
? Kemal Ümit Özel, Bolu Çimento Genel Müdürü
? Mehmet Ali Berkman, Akkök Grubu İcra Kurulu Başkanı
? Mustafa Yılmaz, Aksa Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi
? Zeynep Karamehmet Gönenç, Show TV Yönetim Kurulu Üyesi
? Yasemin Pirinççioğlu, VIP Turizm Yönetim Kurulu Başkanı
? Dr. Murat Binark, Fevziye Mektepleri Yönetim Kurulu Başkanı
? Hasan Yalınkaya, Goldaş Kuyumculuk Yönetim Kurulu Başkanı
? Mustafa V. Koç, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı
? Prof. Dr. Attila Aşkar, Koç Üniversitesi Rektörü
? Doğan Karadeniz, Kartet Enerji Grup Başkanı ve Yönetim Kurulu Üyesi
? Orhan Karadeniz, Pamuk Leasing Finans Grup Başkanı ve YKB Yardımcısı
? Mehmet Erbak, Erbak - Uludağ Yönetim Kurulu Başkanı
? Dr. Yılmaz Argüden, Arge Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı
? Levent Yaveroğlu, Deloitte Türkiye Kıdemli Ortak ve Yönetim Kurulu Başkanı
? Erkut Soyak, Soyak Yönetim Kurulu Başkanı
? Feyhan Yaşar Kalpaklıoğlu, Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı
? Güler Sabancı, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı
? Nakiye Avdan Boyacıgiller, Sabancı Üniversitesi Dekanı
? Hamdi Akın, Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı
? Ceyda Aydede, Global Tanıtım Genel Müdürü
? Agah Uğur, Borusan Holding CEO’su
? Yeşim Sümerkan, UBS İsviçre Bankası Direktörü


? Yasemin Başar, Yeşim Tekstil İnsan Kaynakları Ve Endüstriyel İlişkiler Direktörü
? Mustafa Bozbey, Nilüfer Belediye Başkanı
? Lütfi Aygüler, Balnak Logıstıcs Group Yönetim Kurulu Başkanı
? İsmail Ünal, Beşiktaş Belediye Başkanı
? Serpil Timuray, Danone Genel Müdür
? Hasan Akçakayalıoğlu, Bankpozitif
? Ahmet Musul, Ekol Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı
? Ertan Fırat, Aviva Sigorta Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi
? Ferhat Selamoğlu
? Ahjaz Khan, Kent Gıda Genel Müdürü
? Süreyya Ciliv, Turkcell CEO’su
? Ayla Servand, Sigma Danışmanlık Genel Müdürü
? Serdar Dinler, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
? Cengiz Yazanel, Zed Tanıtım Kurucu Üyesi
? Ali Saydam, Bersay İletişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı
? Ali Midillili, Türkiye Etik Değerler Merkezi Vakfı Başkanı
? Ural Aküzüm, Arı Hareketi Yönetim Kurulu Başkanı
? Yılmaz Kanbak, Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı
? Selçuk Pehlivanoğlu, Türk Eğitim Derneği Yönetim Kurulu Başkanı
? Tuğrul Kudatgobilik, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Başkanı
? Tamer Dinçşahin, UND Yönetim Kurulu Başkanı
? Ahmet Eren, Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı

ajanslar
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 11:17:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?