26
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

İşte Mali Kural hedefleri

Türkiye'nin uzun vadeli ekonomi çerçevesini belirleyen mali kural kapsamında yüzde 1'lik bütçe açığı ve yüzde 5 büyüme hedefleniyor.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, mali kurala ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Babacan'ın açıklamaları özetle şöyle: "Orta-uzun vadede bütçe açığının GSYH'nin yüzde 1 seviyesinde olmasını hedefleyeceğiz. Mali kural çerçevesinde büyümede hedefimiz yüzde 5. İşlerin iyi gittiği yıllarda yüzde 5'in üzerinde büyürken tasarruf edeceğiz, altında olursak da daha fazla açık verebileceğiz.

Mali kural bütçe açığının yönetilmesini kolay hale getiriyor. Burada amaç uzun vadede nereye gittiğimiz herkese ilan etmek. Hava şartları ne olursa olsun, biz bu yolculuğa devam edeceğiz demek. Amaç uzun vadeyi garanti altına almak. Devlet uzun vadede ne yapacağını açıkladığında özel sektörün, piyasaların işi kolaylaşıyor. Kamu uzun vadede ne yapacağını açıkladığı zaman özel sektöre ne kadar alan açılacağını herkes görmüş oluyor. Mali kuralın uygulanmasıyla kaynak vadeleri uzayacak. Kamu harcamaları yoluyla Türk ekonomisi büyümüyor.

Orta vadeli program ve orta vadeli mali plan bundan sonra birleştirilecek ve 15 Haziran'da yayınlanacak.

Maliye Bakanlığı 3'er aylık dönemlerde mali kural izleme raporu hazırlayacak ve açıklayacak. Maliye Bakanlığı KİT'lerle ilgili durumu da 3'er aylık dönemlerle yayınlayacak. Emeklilik ve genel sağlık sigortaları raporu her yıl açıklanacak. Mali kuralla ilgili uygulama Sayıştay tarafından denetlenecek.

Mali idarelerin limiti aşan iç borçlanmalarında İçişleri Bakanlığı'nın yanı sıra Hazine'nin de uygun görüşü alınacak."

Babacan, mali kurala ilişkin düzenlemenin Başbakanlık ve TBMM'ye sevk edilmeye hazır durumda olduğunu kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 11 Mayıs 2010 Salı 10:47:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?