20
Mayıs
2024
Pazertesi
EKONOMİ

İşte örnek işveren

Mali darboğaza giren Denizli Basma’nın (DEBA) patronu Esat Sivri, birçok tekstilci gibi varını yoğunu satıp fabrikasını kapatmadı, yurtdışının yolunu tutmadı.

İş Bankası haciz için kapısını çaldığında ise kişisel gayrimenkullerini gösterdi, protokol imzaladı ve fabrikasında çarkların durmasını engelledi


Esat Sivri, Türkiye’nin sayılı tekstil firmalarından, 1972’den beri faaliyette olan Denizli Basma’nın sahibi. 1933 Denizli doğumlu olan Sivri de son dönemde birçok tekstilci gibi sıkıntılı günler yaşadı. Bankalardan borçlandı, düşük kur-yüksek faiz, enerji, SSK ve diğer yüksek girdi maliyetleri, haksız rekabet ortamı yüzünden o da mali açıdan darboğaza girdi. Birçok tekstilci gibi varını yoğunu satıp fabrikasını kapatmadı, işçilerini çıkarıp yurtdışının yolunu tutmadı.

Hiç işi durdurmadık

İş Bankası haciz için kapısını çaldığında da kişisel gayrimenkullerini gösterdi ve fabrikasında çarkları durdurmadı. Bankanın fabrikaya da haciz uygulatacağı iddiası üzerine aradığımız Sivri, bankayla anlaştıklarını, fabrikaya haczin söz konusu olmadığını söyledi. Fabrikayı hiç durdurmadıklarını anlatan Sivri, sözlerini şöyle sürdürdü:

31 Temmuz’da anlaştı

“Bu işler sadece bizim başımıza gelmiyor. Bugünlerde piyasada o kadar çok düşen firma var ki... Ben sanayiciyim. 40 yıldır çalışıyorum. Fabrikam 36 yıllık. Tabii borçlu olacağım, boncuk oynamıyorum ki... Evet banka haciz için geldi ama fabrikamıza haciz konmadı. Tamamen kişisel gayrimenkullerimizi koyduk ortaya. Fabrikamızda iş hiç durmadı, durmayacak. Yurtdışına da gitmeyeceğim.”
Sivri, hacizden kimsenin haberi olmadığını, sıkıntılarını kendi çabalarıyla aştıklarını da anlatarak, “Sonuçta bankayla anlaştık. 31 Temmuz’da protokol yaptık. İşimize bakıyoruz” dedi.

‘Batmanın da bir şerefi var’

* Esat Sivri, 1972 yılında çok ortaklı Denizli Basma ve Boya Sanayii’ni (DEBA) kurdu. 55 bin metrekare kapalı alana sahip olan şirketin kumaş üretim kapasitesi 35 milyon metrekare. Konfeksiyon üretimi ise 5 milyon adede yakın.

* DEBA’nın üretim yaptığı markalar arasında Banana Republic, The Gap, Tommy Hilfiger, Hugo Boss, Zara, Dockers ve H&M gibi markalar var.

* Ev tekstilinde Unique Art markasıyla tanınıyor.

* 1990’ların sonu ve 2001 krizinin yaşandığı dönemlerde yine zarar ederek batma noktasına gelen Denizli Basma, o dönemlerde de krizden çıkmasını bildi.

* Sivri, o dönemde verdiği bir röportajda “Batmanın da bir şerefi var” diyerek meslektaşlarına, “Har vurup harman savurmayan, çalıp çırpmayan, çalışanın hakkını yemeyen, kazandığını şirkete yatırıp yata kata bağlamayan sanayici, krizin etkisiyle batış noktasına geldiyse bunun da bir şeref olduğunu unutmamalı, batmaktan utanmamalı, kaçmamalı” gibi mesajlar vermişti.

Necla Dalan-Vatan
Yayın Tarihi : 15 Ağustos 2008 Cuma 13:02:59
Güncelleme :15 Ağustos 2008 Cuma 15:15:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?