15
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İşte turizmin starları

Bu yıl ilk kez düzenlenen ödül töreninde tatil için Antalya'yı tercih eden konuklar ile turizm sektörü temsilcileri "Turizm Stars'ları seçti. Kimler ödül aldı?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, ''Yaşadığımız toprakların güzelliklerinin, zenginliklerinin farkında olan bir seferberliği başlatabilirsek, önümüzdeki 5 yılın sonunda Türkiye dünyada ilk 5 ülke içine girecektir'' dedi.

Akdeniz Basın Vakfı ile Antalya Times Gazetesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Turizm Stars ödül töreni, Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Törende konuşan Günay, Antalya'nın Türk turizminin parlayan yıldızı olmasının yanı sıra, bir kültür şehri olarak da öne çıktığını söyledi. Turizmin bir yandan çok önemli bir ekonomik gelişme, aynı zamanda önemli bir toplumsal değişme aracı olduğunu belirten Günay, turizmin geliştiği bölgede eğitimin ona koşut olarak gelişmesinin ve kültürel etkinliklerin çoğalmasının gerektiğini ifade etti.

Günay, ''Turizm, bir anlamda ekonomiyi geliştirirken, toplumsal yapıyı da kültür, eğitim, sanat doğrultusunda geliştiriyor ve değiştiriyor. Antalya'da bunun somut örneklerini yaşıyoruz. Gördüğümüz bu güzelliklerden kıvanç duyuyorum'' diye konuştu. Günay, Antalya'ya ekim ayı sonu itibariyle gelen yolcu sayısının 7.5 milyon eşiğinde olduğunu, bu yılın ise 8 milyon civarında bir rakamla kapatılacağını söyledi. Türkiye genelinde ise 21 milyonun üzerinde bir rakama ulaşılacağını belirten Günay, şöyle konuştu:

''Bu rakamlar geçen yıllara baktığımız zaman 2005'in üzerinde ve 2006'ya bakınca iyimser duygular yaşamamıza neden olan rakamlar. Kendi içimizde umut verici, ama Türkiye'nin dünyadaki turizm potansiyeli ve sahip olduğu değerlerle kıyasladığımızda az olduğunu düşünüyorum. Çünkü sadece Prag veya Roma'ya, Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısı kadar veya üzerinde ziyaretçi geliyor. Genel olarak Türkiye, özel olarak Antalya bu ziyaretçi sayısının en az iki katını taşıyacak potansiyele sahip. Sadece doğal güzellikler değil, arkeolojik birikimimizle biz bugün ülkemize gelen ziyaretçi sayısının daha fazlasını Türkiye'ye çekebilecek, bundan yarar sağlayabilecek bir potansiyele sahibiz.''

Türkiye'nin turizmin önemini geç anlayan ülkelerden biri olduğunu ifade eden Günay, özellikle Antalya'nın sahip olduğu arkeolojik değerlerle çok önemli bir açık hava müzesi niteliği taşıdığını belirtti.

''POTANSİYELİMİZİ GÖSTERMEMİZ GEREKİYOR''

Antalya'nın, deniz, kum, güneş ile dünyanın ilgisini çekebilecek bir güzellikten ibaret olmadığını, inanılmaz arkeolojik zenginliklerinin de bulunduğunu kaydeden Günay, ''Ama Antalya Müzesi'nin ziyaretçi sayısı 100 binin altında. Halbuki Antalya Müzesi, Avrupa'nın önemli müzelerinden biri. Galiba bizim sahip olduğumuz zenginlikleri daha fazla tanıtmamız, bunun gelirlerini, yararlarını görebilecek bir ivmeyi yakalamamız gerekiyor'' dedi.

Türkiye'nin bir sıçramanın eşiğinde olduğuna inandığını dile getiren Günay, turistik tesislerin nicelik ve nitelik bakımından kıvanç verici boyutta olduğunu söyledi. Günay, Türkiye'nin sunumunu çeşitlendirmesi gerektiğini belirterek, ''Hem Antalya, hem de Türkiye ölçeğinde ürün pazarlamamızı çeşitlendirmemiz ve dünyaya daha büyük sunum yapabilir potansiyelimizi göstermemiz gerekiyor'' dedi. Türkiye'nin başarı öykülerine ihtiyaç duyduğunu kaydeden Günay, şöyle konuştu:

''Türkiye'nin sanatta, eğitimde, edebiyatta başarı öykülerini dinlemeye ve alkışlamaya ihtiyacı var. Biz başarıyı alkışlamaya susamış bir milletiz ve galiba önümüzdeki süreçte yeni başarı öykülerini yaşatacağız. Kamu olarak başarıların daha büyük coşkularla, sevinçlerle kutlanması için işbirliği, diyalog, beraberlik, seferberlik içinde üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Siz turizmcilerin kendi mekanlarınızda yapmaya çalıştığınız kaliteyi biz topluma, çevreye, altyapıya yaymaya çalışacağız. Başta Antalya ve genelde Türkiye'yi, turizme bakışıyla, çevre anlayışıyla dünyada turizmin parlayan yıldızı haline getirmeye çalışacağız. Bunu bütün inancımla söylüyorum. Türkiye bugüne kadar, durduğu yerde sayarak, sahip olduğu güzelliklerin kendiliğinden itmesiyle, küçücük adımlarla turizmin parlayan 10 ülkesinden birisi haline gelmiş. Yaşadığımız toprakların güzelliklerinin, zenginliklerinin farkında olan bir seferberliği başlatabilirsek önümüzdeki 5 yılın sonunda Türkiye dünyada ilk 5 ülke içine girecektir.''

VALİ YÜKSEL'İN KONUŞMASI

Antalya Valisi Alaaddin Yüksel de Dünya Turizm Örgütü verilerine göre geçen yıl 850 milyon insanın turist olarak gezdiğini, turizmden geçen yıl 650 milyar dolar gelir elde edildiğini söyledi. Dünya Turizm Örgütü'nün 2015 yılı öngörülerinin de 1.2 milyar turist ve 1 trilyon dolar turizm gelirine işaret ettiğini anlatan Yüksel, ''Tanıtım, muhatabınızın, gezginin, turistin aklına bir çizik atmaktır. Bu büyük endüstri içinde hareket etmek istiyorsanız rekabet avantajını yakalayacaksınız'' dedi. Bu sektörde yarışmak isteyenlerin rekabet avantajını elinde tutması gerektiğini belirten Yüksel, rekabet avantajının yakalanmasının öncelikli koşulunun destinasyon kalitesi olduğunu kaydetti.

ÖDÜLLER

Tatil için Antalya'yı tercih eden konuklar ile turizm sektörü temsilcilerinin posta, anket ve e-posta yoluyla verdiği oylar üzerinden yapılan değerlendirmede Beach Park, Güney Antalya Turizmi Geliştirme ve Altyapı İşletme Birliği, Les Ottomans ve Türk Hava Yolları Özel Ödül'e layık görüldü.

Törende, şu kategorilerde ödül verildi:

Tatil Köyü: Iber Palm Garden, Likya World, Robinson Nobilis

5 Yıldızlı Otel: Calista, IC Green Palace, Rixos Premium

Butik Otel: Gül Konakları, Marina Vista Hotel, Tuvana

Tur operatörü: Coral, Öger Tur, TUI Acente: Akay, ETS Tur, Pamfilya Turizm A.Ş.

Yatırımcı: İstanbul İstanbul, Papillion Montgomeria, Tahtalı 2365

Turizme Yönelik Alışveriş Merkezleri: Alice, Migros, Tuğra

Yiyecek-İçecek: Arma, China Garden, 7 Mehmet

Havayolu: Pegasus, Sky, Sunexpress

Oto kiralama: Avis, Decar, Hertz

İnternet: Turizmde Bu Sabah

Alternatif turizm: Anadolu Ateşi, Gloria Golf, Kadir's Ağaç Evleri

Marina işletmeciliği: Marmaris Marina

Havalimanı işletmeciliği: ICF Airport, TAV.

Ödüller, Kültür ve Turizm Bakanı Günay, Antalya Valisi Yüksel, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Antalya milletvekilleri Abdurrahman Arıcı ve Hüsnü Çöllü tarafından verildi

ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 11:23:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?