28
Mayıs
2024
Salı
EKONOMİ

İşte yatırım çekecek 3 ana faktör

Siemens CEO'su Klaus Kleinfeld enerji, su, ulaşım ve sağlığın büyük önem kazanacağını söyledi ve ekledi: "Trendleri yakalayan şirket hayatta kalır".

Alman sanayi ve teknoloji devi Siemens geleceğin dünyasını etkileyecek trendleri belirledi. Siemens CEO'su Klaus Kleinfeld'e göre şirketler geleceğin dünyasında var olmak istiyorlarsa enerji, su, mobilite ve sağlık konularında çözüm üretmek zorunda. Kleinfeld, Berlin'de düzenlenen Mega Trends toplantısında şirket olarak bu trendlere yönelik ürün geliştirmek için araştırma ve geliştirmeye (Ar-Ge) büyük yatırım yaptıklarını söyleyerek 2005 yılı Ar-Ge harcamalarının 6.5 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. Siemens Başkanı yaptığı açıklamada suyun hammadde olarak giderek önem kazanacağına da işaret ederek suyu olmayan ülkelerin gelecekte yatırımcı çekmekte zorlanacağını vurguladı.

DÜNYA 'ŞEHİRLİ' OLUYOR
Siemens'in öngörüsüne göre özellikle dünya üzerinde büyük şehirlere yönelik gözlemlenen göç hareketi geleceğin dünyasında önemli sorunlara neden olacak. 1975 yılında 4 adet olan mega şehir sayısı günümüzde 25'i aşmış durumda. İstatistiklere göre 2003 yılında büyük şehirlerde toplam 3 milyar insan yaşıyordu. 2007'de ilk defa dünya şehir nüfusu, kırsal nüfusun önüne geçecek. 2030'da ise şehir nüfusu 5 milyara çıkacak. Aralarında İstanbul'un da bulunduğu 25 mega şehir ise giderek daha da kalabalıklaşacak. Bu gelişmeler enerji ve temiz su ihtiyacının patlamasına neden olacak. Bu arada şehir içi trafiğin kontrolü ve güvenlik gibi konuların da önemi hızla artacak. Tüm dünyada 500 milyon adet otomobilin bulunduğu tahmin ediliyor. Bu rakam 2025'te 2.5 milyara ulaşacak. Eğer önlem alınmazsa trafik kuyrukları tüm dünyada giderek uzayacak. ABD'liler daha şimdiden her yıl araç kuyruklarında toplam 3.8 saat geçiriyor ve bu esnada 20 milyar dolarlık benzin yakıyor.

YAŞLI SAYISI ARTACAK
Geleceğe damgasını vuracak bir diğer konu da sağlık olacak. Dünyada yaşayan insanların yaş ortalaması 26 olarak belirlendi. Avrupa'da bu rakam 40'a yükseliyor. 2050 yılına gelindiğinde ise dünya üzerinde bulunan 60 yaş üstü ve 15 yaş altı insan sayısı aynı olacak. Gelişmiş röntgen temelli teknolojilerin kullanım alanlarının artacağı tahmin ediliyor.

SU
* Su 21'inci yüzyılın petrolü olacak.
* Sanayi de en az petrol kadar suya bağımlı.
* Ekonomik kalkınma ülkelerin sahip oldukları su miktarına bağlı olacak.
* Suyun olmadığı yere yatırımcı gitmiyor.
* Dünya üzerinde mevcut suyun yüzde 1'i içilebiliyor.
* Halen 2.5 milyar insanın temiz su bulma imkanı yok.

ULAŞIM
* 1970 yılında Avrupa'da 63 milyon araç vardı.
* Günümüzde bu rakam 190 milyona ulaştı.
* Tüm dünyada ise toplam 500 milyon otomobilin bulunduğu tahmin ediliyor.
* Bu rakam 2025'te 2.5 milyara ulaşacak.
* Hem şehir içinde hem de şehir dışında trafiğin akması için yeni teknolojiler gerekiyor.

ENERJİ
* Enerjiye olan talep artıyor.
* 2000-2005 döneminde dünya 184 gigawatt enerji kullandı.
* 2006-2011'de bu oran 205 gigawatt'a çıkacak.
* Dünyanın enerji ihtiyacı 2020 yılında yüzde 70 artacak.
* Rüzgar enerjisi ağırlığını artıracak.
* Fosil temelli enerji kaynakları yine etkin olacak.

SAĞLIK
* Dünyada yaşayan insanların yaş ortalaması 26. Avrupa'da bu rakam 40'a yükseliyor.
* 2050'de 60 yaş üstü ve 15 yaş altı insan sayısı aynı olacak.
* Dünya yaşlandıkça sağlık masrafları da yükselecek.
* Hastalıkları önceden belirlemeye yarayan gelişmiş röntgen temelli teknolojilerin yakın gelecekte sağlık harcamalarında büyük tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor. 

Aydınlatma maliyeti 54 Euro

Gelecekte enerji sıkıntısı çekmemenin en önemli yolu özellikle aydınlatma konusunda tasarruf sağlayan teknolojilerden geçiyor. Almanya'nın ünlü Allianz Arena Stadı buna en iyi örneklerden biri. Stadın renk değiştirebilen dış yüzeyinin bir gecelik aydınlatma maliyeti yalnızca 110 YTL (54 Euro). 

Atık su, içme suyu oldu!

Siemens'ın Singapur'da bulunan arıtma tesislerinde günde 40 bin metreküp atık su arıtılarak içilebilir hale getiriliyor. Arıtılmış su, NEWater markası ile ülke çapında satışa sunuluyor. Tesisin günlük kapasitesi 2010 yılına kadar 210 bin metreküpe çıkarılacak. Böylece Singapur'un yıllık içme suyu ihtiyacının yüzde 20'si karşılanmış olacak. 

Bilgiler bilezikte saklı

Hasta bilgileri artık bileziklerde saklanacak. Dijital etiket teknolojisinin (RFID) kullanıldığı yeni hasta bilezikleri yardımıyla doktorlar daha tokalaşma aşamasında hastaları ile ilgili tüm bilgilere ulaşabiliyor. Sistem ABD ve Almanya'da kullanılıyor.


Sabah
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2006 Cuma 06:17:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?