22
Mayıs
2024
Çarşamba
EKONOMİ

İşte yeni satış kuralları

İndirimli satışlara çeki düzen veren yeni yönetmelik yürürlüğe girdi İşte yeni satış kuralları...

Buna göre indirimli satışlarda şu kurallar uygulanacak İki haftayı geçmeyecek şekilde yapılacak indirimlerde satışa sunulan malların indirim öncesi ve sonrası fiyatları aynı büyüklükte gösterilecek. İndirim dönemlerinin başlangıç-bitiş tarihleri açıklanacak

İndirimli satışlara ilişkin reklam ve ilanlarda, indirim miktarı veya oranı ile indirim döneminin başlama ve bitiş tarihleri zorunlu olarak belirtilecek. Sanayi ve Ticaret Bakanlığının, Ticari Reklam ve İlanlara İlişkin İlkeler ve Uygulama Esaslarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılması Hakkındaki Yönetmeliği, indirimle satışlara çekidüzen getirdi. Yönetmelik, herhangi bir ticari işletmenin “açılışı, tasfiyesi, başka bir yere taşınması, mevsimin sona ermesi” gibi nedenlerle yapılacak indirimli satışlara ilişkin reklam ve ilanlarda, indirim miktarı veya oranı ile indirim döneminin başlama ve bitiş tarihlerinin belirtilmesini zorunlu tutuyor.

Kontroller yetersiz

Ayrıca, “iki haftayı geçmeyecek” şekilde yapılacak olan indirimli satışlara ilişkin reklam ve ilanlarda ise satışa sunulan mal ve hizmetlerin miktarı, markası, modeli ve diğer özellikleri yanında indirim öncesi fiyatı ile indirimli fiyatının belirtilmesi ve söz konusu fiyatların yazılı reklam ve ilanlarda aynı büyüklükte gösterilmesini zorunlu hale getiriyor.

Resmi Gazete'de 25 Ekim'de yayınlanan yönetmelik piyasa tarafından desteklenirken, tüketici dernekleri ise düzenlemeye temkinli yaklaştılar. Bugüne kadar indirimlere yönelik yapılan düzenlemelerin yeterince kontrol edilmediğini iddia eden tüketici dernekleri yeni düzenlemelerin de işlemeyeceğini savundular.

TÜKODER: Yürümez

TÜKODER Genel Sekreteri Firdevs Koloğlu yönetmeliğin işlemeyeceğini düşünenlerden. Koloğlu, “Böyle bir yönetmeliğin tüketiciye doğrudan hizmet ettiğini düşünmüyoruz. Çünkü bizim Tüketiciyi Koruma Kanunu ile etiket yönetmeliğinde zaten indirimli satışları düzenleyen ve tüketiciyi koruyan hükümler var. Bu yönetmeliğe aslında hiç gerek yoktu. Bakanlık, mevcut hükümleri bile işletemiyor, yeni yönetmeliği nasıl işletecek? Bakanlığın elinde yeterli denetim elemanı yok. Nasıl kontrol edecek? Biz bunun işleyeceğine inanmıyoruz” dedi.

Tüketiciler Birliği de bakanlığın yasakları denetleyecek yeterli elemanı olmadığına dikkat çekti. Birlik'ten yapılan açıklamada, “Ancak bir şikayet olduğunda bir yeri denetleyebilen mekanizmada yeni yönetmeliğin uygulama şansı bizce olmayacak” denildi.

Vatandaş % 70-90 diye diye resmen aldatılıyor

Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, indirimli satışlarla ilgili başıbozukluğa sürekli dikkat çekmeye çalıştıklarını ifade ederek yeni düzenlemeyi umut verici olarak yorumladı. Aygün “Biz Sayın Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'ı ziyaretimizde ticaret hayatındaki sorunlara ilişkin üç ayrı dosya sunmuştuk. Bu dosyalardan birisi de indirimli satışlara yönelikti. Piyasada yüzde 70, yüzde 90'lara varan indirim duyuruları bulunuyordu. Aslında vatandaş yüzde 70, yüzde 90 oranında aldatılıyordu. İndirimli satışlarla ilgili düzenlemenin bir an önce çıkarılmış olmasını çok olumlu karşılıyorum” diye konuştu.

ajanslar
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2007 Pazartesi 11:16:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?