17
Mayıs
2024
Cuma
EKONOMİ

İşte yeni vergi cezaları

2005 yılında uygulanacak, yeni vergi cezaları ile ilgili ayrıntılar belli oldu.

Yeni düzenlemeye göre, fatura kesmeyen bir esnafa, tüccara ya da şirkete, 118 milyon TL yani 118 Yeni Türk Lirası (YTL)’den 55 bin YTL’ye kadar ceza kesilebilecek. Aynı ceza doktor ve avukatlara da uygulanabilecek. Satıcıdan fiş, fatura ya da doktordan makbuz almayanlara da, ceza kesilebilecek.

FATURA VERMEYENLER

1 Ocak 2005 tarihinden itibaren, daha önce 440 milyon TL yani 440 YTL olan fatura kesme sınırı, 480 YTL’ye yükseltildi.

Fatura düzenlemeyen esnaf, sanatkár, tüccar ya da şirketlere; faturaya yazılması gereken tutarın yüzde 10’u oranında ‘özel usulsüzlük’ cezası kesilecek. Ancak bu cezanın tutarı, düzenlenmeyen her fatura için 118 YTL’den aşağı olamayacak. 2005 yılı içinde, fatura düzenlemeyen bir mükellefe kesilecek toplam ceza da 55 bin YTL’yi aşamayacak.

FATURA ALMAYANA CEZA

Fatura vermeyene olduğu gibi, almayana da ceza var. Birinci ve ikinci sınıf tüccarların (yani şirketlerle, işletme ya da bilanço esasına göre defter tutan gelir vergisi mükelleflerinin) ve serbest meslek erbabının (yani avukat, doktor, mimar, muhasebeci ve mali müşavirlerin) satın aldıkları mal ya da hizmetler için, tutarı 480 YTL’nin altında dahi olsa, fatura almaları gerekiyor.

Fatura almadıkları takdirde, satıcıya kesilen ‘özel usulsüzlük cezası’nın aynısı, kendilerine de kesilecek.

Sadece ‘tüketici’ durumunda olanlara, fatura almadıkları takdirde, tespitin inceleme elemanınca yapılmış olması koşuluyla, 23 YTL 60 Yeni Kuruş özel usulsüzlük cezası kesilecek.

FİŞ KESMEME CEZASI

1 Ocak 2005’den itibaren; yazar kasa fişi ve perakende satış fişi düzenlemeyenlere, sinema, konser salonu ve tiyatro gibi eğlence yerlerinde; giriş bileti kesmeyenlere ya da taşımacılık yapıp da yolcu bileti düzenlemeyenlere, düzenlemedikleri her belge için 118 YTL ‘özel usulsüzlük cezası’ kesilecek. Bu ceza; her tespitte 5 bin 500 YTL’yi, 2005 yılı içinde de toplam 55 bin YTL’yi aşamayacak. Örneğin, 10 tane fiş kesmeyene, 1.180 YTL ceza kesilecek. 100 tane fiş kesmeyene ise en fazla 5.500 YTL ceza kesilebilecek.

Bu belgeleri almayanlar da unutulmadı. Onlara da, tespitin inceleme elemanınca yapılmış olması koşuluyla, 23 YTL 60 YKr özel usulsüzlük cezası kesilecek.

İRSALİYE CEZASI

Sevk irsaliyesi, taşıma irsaliyesi, yolcu listesi ve günlük müşteri listesi düzenlemeyen, kullanmayan ve bulundurmayanlara, her bir belge için 118 YTL (örneğin 20 irsaliye düzenlemeyene 3 bin 360 YTL özel usulsüzlük cezası kesilecek. Bu ceza, her bir belge türü için bir tespitte 5.500, bir takvim yılı içinde de 55.000 YTL’yi aşmayacak.

DOKTORLARA DA CEZA VAR

Doktorlar da, hastadan tahsil ettikleri ‘muayene bedeli’ ya da başka ad altında aldıkları paralar için, anında ‘serbest meslek makbuzu’ düzenlemek zorundalar.

Aksi halde, doktorun vermediği her makbuz için en az 118 YTL özel usulsüzlük cezası kesilecek. Doktorun hastalarına da ceza var. Makbuz almayan hastaya da 23 YTL 60 YKr, özel usulsüzlük cezası kesilecek. Makbuz vermeyen doktora kesilecek ceza, 2005 yılında 55.000 YTL’yi geçemeyecek.

Vergi numarasız işleme 140 YTL ceza kesilecek

2005 yılında uygulanacak diğer cezalar aşağıdaki gibi.

Muhasebe standartlarına ya da tek düzen hesap planına uymayanlara, 2 bin 700 YTL,

Vergi numarasını kullanmaksızın işlem yapanlara 140 YTL,

Maliye’nin istediği bilgileri vermeyenlere 270 YTL ile 1.180 YTL arasında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

Defter tutmayan, defterleri usulsüz noksan ve karışık olan, beyanname vermeyen; sermaye şirketlerine 132 YTL, birinci sınıf tüccarlara ve serbest meslek erbabına 84 YTL, ikinci sınıf tüccarlara 42 YTL iki kat ‘birinci derece usulsüzlük cezası’ kesilecek. Ayrıca olay takdir komisyonuna intikal ettirilecek. Komisyonca, resen takdir yolu ile belirlenen matrah üzerinden hem ‘vergi’ hem de ‘vergi ziyaı’ cezası kesilecek.

ARACINI DURDURMAYANLAR

Maliye Bakanlığı’nın özel işaretli görevlilerinin, ikazı üzerine araçların durdurulması gerekiyor. Görevliler taşınan malın fatura ve irsaliyesini kontrol etmek, malları saymak, ölçmek ve tartmak gibi yetkilere sahipler. Yapılan ikaza rağmen, aracını durdurmayan aracın sahibine, 420 YTL özel usulsüzlük cezası kesilecek.


ekonomik bülten
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2004 Salı 10:31:41
Güncelleme :30 Kasım 2004 Salı 12:46:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?