19
Mayıs
2024
Pazar
EKONOMİ

'İstihdam sorunu eğitim reformuyla çözülebilir'

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Andrew Vorkink, ``Türkiye`nin, istihdam sorununu kalıcı olarak çözebilmesinin yolu eğitim reformundan geçtiğini söyledi.

Türkiye`de işsizliğin önemli bir sorun olduğunu ve bunun kısa vadeli bir çözümünün bulunmadığını belirten Vorkink, ``Türkiye, eğitim reformunu AB süreciyle birlikte götürerek, tamamlaması halinde, AB`nin en önde gelen ülkelerinden birisi olur`` dedi.

Eğitim reformunda, Türkiye`ye gereken tüm ilave mali ve teknik desteği vermeye hazır olduklarının altını çizen Vorkink, Türkiye`nin AB`ye daha uyumlu hale gelebilmesi açısından bu yardımlarının devam edeceğini kaydetti.

Türkiye`de işgücünün, sanayileşmiş AB ülkelerine göre daha ucuz, ancak yeteri kadar eğitim ve donanıma sahip olmadığının altını çizen Vorkink, AB sürecinde, eğitimli işgücünün AB ülkeleri tarafından yoğun bir şekilde talep edileceğini belirtti.

Türkiye`nin, uzun vadeli, topyekün bir stratejik eğitim sistemine ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Vorkink, stratejik eğitim sisteminin, tüm eğitim sistemini değiştirecek bir yapılanma şeklinde olması gerektiğini bildirdi.

``Eğitim 4 yaşından 60 yaşına kadar sürmelidir`` diyen Vorkink, ``Türkiye`de eğitim için tüm gerekli şartlar var, ancak net bir eğitim stratejisi yok`` değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye`de anaokulu eğitimine önem verilmediğini söyleyen Vorkink, halbuki anaokulu eğitiminin eğitim sistemin en önemli temellerinden biri olduğunun altını çizdi.

Türkiye`de liselerde, eğitim programı ve müfredat sorunu bulunduğunun altını çizen Vorkink, genel eğitim veren liselerle, mesleki liseler arasındaki eğitim müfredatı arasındaki farkın azaltılması, bu liseler arasındaki eğitim programının birbirine yaklaştırılması gerektiğini de kaydetti.

Türkiye`de, eğitimdeki ezbercilik sisteminin terkedilmesi ve yaratıcı düşünce sistemine geçiş yapılması gerektiğini vurgulayan Vorkink, ``Bu ezbercilik sistemi, dershanelerin işine yarıyor ve dershanelerin geliri artarken, aileler büyük harcamalar yapmak zorunda kalıyorlar`` dedi.

.
Yayın Tarihi : 15 Ocak 2006 Pazar 14:39:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?